ANKARA (AA) - Dünya Altın Konseyince, geçen yıl küresel altın talebinin bir önceki yıla göre güçlü hisse senedi piyasaları nedeniyle yüzde 7 azaldığı bildirildi.
Konseyin 2017 yılına ilişkin "Altın Talebi Trendleri Raporu" yayımlandı.
Buna göre, geçen yılın son çeyreğinde küresel altın talebinde yaşanan yüzde 6'lık artış yılın geneline yansımadı. Altın talebi, geçen yıl 2016'ya oranla yüzde 7 azalarak 4 bin 72 tona geriledi. Toplam tüketici talebi ise yüzde 2 artışla 3 bin 165 ton oldu.
Mücevher talebi de geçen yıl 2013'ten beri ilk defa arttı. Bu talepteki artış, geçen yıl 2016'ya göre yüzde 4'ü bularak 2 bin 136 tona yükseldi.
Dünyanın en büyük ikinci altın piyasası Hindistan'ın mücevher talebi, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 12 artış göstererek yaklaşık 563 ton oldu. Hindistan hükümetinin altın ithalatı konusunda getirdiği yeni kanunlar ve vergiler ise ülkedeki talebin dalgalanmasına yol açtı.
Hindistan'ın yanı sıra 2017'de ABD ve Çin'in de mücevher talebi arttı. Dünyanın en fazla nüfusuna sahip Çin'de mücevher talebi yıllık yüzde 3 artış göstererek 647 tonu buldu.
Geçen yıl, bir önceki yıla göre yatırım amaçlı altın alımı yüzde 23 düşerek, bin 595 tondan bin 232 tona tona geriledi.
Teknoloji şirketlerinden altına gelen talep geçen yıl yüzde 3 artarak 333 tona yükseldi. Bu dönemde toplam altın arzı ise bir önceki yıla göre yüzde 4 azalışla 4 bin 398 tonda kaldı.
Söz konusu dönemde merkez bankalarının altın talepleri de yüzde 5 azalışla 371,4 tona düştü.
- TCMB, en büyük ikinci altın alıcısı
Rapora göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Rusya Merkez Bankasının ardından ikinci en büyük altın alıcısı oldu. TCMB'nin geçen yıl 86 ton altın aldığı ve yıl sonu itibarıyla altın rezervinin 200 tonun üzerine çıktığı kaydedildi.
Türk lirası cinsinden altın fiyatlarının Kasım 2017'de rekor seviyeye ulaşması, tüketicilerin mücevher talebini kısıtladı.
Raporda değerlendirmelerine yer verilen Dünya Altın Konseyi Piyasa İstihbarat Bölümü Başkanı Alistair Hewitt, para politikalarının sıkılaştırılması ve güçlü hisse senedi piyasaları nedeniyle geçen yıl altına talebin azalmasının şaşırtıcı olmadığını bildirdi.
Hewitt, altın piyasasının kötü bir durumda olmadığını belirterek, şunları kaydetti:
"Dolar cinsinden altın fiyatları geçen yıl yüzde 13 arttı. Özellikle Avrupa'daki kurumsal yatırımcılar, yüksek varlık fiyatlarına ve jeopolitik belirsizliğe karşı bir koruma olarak portföylerine altın eklemeye devam etti. Çin'de ekonomik koşulların iyileşmesi ve Hindistan'da politika değişikliğine gidilmesi mücevhere olan talebi artırdı. Yeni nesil akıllı telefonlar da teknoloji şirketlerinden gelen altın talebinin artışına yol açtı."
AA