Hititlerin bayramı 3 bin 500 yıl sonra yeniden kutlandı

Anadolu'nun en eski medeniyetlerinden Hititlerin, baharın gelişini sembolize eden "Purulliya Bahar Bayramı", uygarlığın başkenti Hattuşa'da 3 bin 500 yıl sonra yeniden kutlandı

ÇORUM (AA) - Anadolu'nun en eski medeniyetleri arasındaki Hititlerin, baharın gelişini sembolize eden "Purulliya Bahar Bayramı", uygarlığın başkenti Hattuşa'da 3 bin 500 yıl sonra yeniden kutlandı.

Boğazkale Kaymakamlığı ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce organize edilen program kapsamında Hitit medeniyetinde bahar bayramı olarak kutlanan "Purulliya"nın canlandırılması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Kaymakam Turan Soğukoluk, Hattuşa'daki Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı'nda düzenlenen törende, Hattuşa'nın barış ve hoşgörü kenti olduğunu, etkinliklerle Hitit ritüellerinin ilk defa mekanıyla bütünleşerek anlam kazanacağını söyledi.

Tarihteki ilk dünya savaşının bu topraklar üzerinde Mısırlılar ile Hititler arasında yapıldığını hatırlatan Soğukoluk, "İlk dünya savaşı, ilk sfenks ve ilk piramit benzeri yapıların Hititler tarafından yapıldığı biliniyor. İçinde yaşadığımız bölge birçok medeniyete ev sahipliği yapmış durumda. Böylesine büyük ve ihtişamlı bir uygarlığın tanıtılması ve turizmden hak ettiği payı alabilmesi için üzerimize düşeni yapacağız." diye konuştu.

Soğukoluk, Hititlerin 200 kadar bayram kutladığını, bunlar arasında en önemlisinin "Purulliya" olduğunu dile getirerek, baharın gelişi dolayısıyla kutlanan bayramın 3 bin 500 yıl sonra aynı mekanda kutlanacağını kaydetti.

Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu da Hattuşa'nın dünya markası olduğunu ancak turizmden hak ettiği payı alamadığına dikkati çekerek, tanıtım programlarının devam edeceğini belirtti.

Konuşmaların ardından Erdal Şahin yönetiminde Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri tarafından Purulliya Bayramı kutlamaları canlandırıldı.

Hititlerin binlerce yıl önceki ritüelleri, Hitit kralı, kraliçesi, büyücüsü, askerleri ve halkını canlandıran kıyafetler giyen öğrenciler tarafından yerine getirildi.

İlk önce eski yılın defedilmesi için toprağa sembolik olarak tablet gömülen törende kral tarafından çeşitli tanrılara yeni yılın güzel geçmesi için yakarış yapıldı. Daha sonra günah keçisi ilan edilen savaş esirinin büyücü tarafından veba bulaştırıldıktan sonra ülkeden gönderilmesi canlandırıldı.

Törenin sonunda katılımcılara Hitit yemeklerinden çiğdem pilavı ikram edildi.

Yarın sona erecek etkinlikler kapsamında Hitit Savaş Sanatları Turnuvası, Hitit defilesi ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünce "Arpa Boyları" isimli bale gösterisi gerçekleştirilecek.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Bin 800 Yıl Sonra Kestros Çeşmesi Yeniden Suya Kavuştu
Somuncu Baba Hazretleri, Vefatının 612. Yılında Aksaray'da Anılıyor
Yerli komedi filmi C Takımı 2'nin afişi yayınlandı
Ukraynalı Kadın Ressamların Gözünden Alanya
Niğdeli Ressam Yasemin Soydan'dan görülmemiş sanat