Hizbullah'a yönelik yaptırımların iç siyasetteki etkisi tartışılıyor

Lübnan'daki siyasiler, Hizbullah'a yönelik yaptırımların, 6 Mayıs'ta gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından yeni hükümetin kurulma sürecini etkilemeyeceğini belirtiyor

BEYRUT (AA) - ABD ve Körfez ülkelerinin Hizbullah'a yönelik yaptırımlarının, Lübnan'da 6 Mayıs'ta gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından hükümeti kurma sürecini etkilemeyeceği öngörülüyor.

Lübnan meclisindeki siyasi partileri iki ana akım olarak toplayan 8 Mart ve 14 Mart blokları, Hizbullah'a yönelik yaptırım kararlarının 6 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerin ardından yeni hükümetin kurulma sürecini etkilemeyeceğini savunuyor.

Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri'nin liderliğindeki Müstakbel Hareketi milletvekili Rula et-Tabş, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkedeki tüm siyasi güçlerin hükümetin kurulması için çalıştığını belirtti.

Hizbullah mensuplarına yönelik yaptırımların bu sürece bir etkisinin olmayacağını savunan Tabş, Müstakbel Hareketi'nin meclis başkanlığı seçimine dair tutumunun açık olduğunu dile getirerek, Başbakan Hariri'nin Meclis Başkanı Nebih Berri'yi desteklediğini söyledi.

Yaptırımların iç siyaseti etkilemesinin mümkün olmadığını vurgulayan Tabş, Hizbullah'ın müttefiki ve Şii Emel Hareketi lideri olan Meclis Başkanı Berri'nin yeniden başkan seçileceğini, Hariri'nin de tekrar başbakanlık makamına geçerek hükümeti kuracağını dile getirdi.

Emel Hareketi'nin Hristiyan milletvekili Mişal Musa da Lübnan'daki hükümeti kurma sürecinin yaptırımlardan uzak bir şekilde devam edeceğini savundu.

Musa, Lübnan'daki genel seçimlerde tıpkı diğer siyasi güçler gibi Hizbullah'ın da siyasi bir parti olarak oy aldığını ve bunun gözardı edilmesinin mümkün olmayacağını vurguladı.

Emel Hareketi'nden milletvekili olan Musa, "14 Mart Bloku'nun söz konusu yaptırım kararlarından etkilenerek, Hizbullah'ın müttefiki olduğu gerekçesiyle Berri'yi seçmeme kararı alacağını zannetmiyorum." dedi.

Musa, seçimler sonucu her partinin potansiyelinin ortaya çıktığını dolayısıyla yaptırımlar sebebiyle hükümeti kurma sürecinin etkilenmeyeceğini ifade etti.

Lübnan, ABD Hazine Bakanlığı ve Körfez ülkelerinin Hizbullah'a yönelik yaptırım kararlarına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı.

ABD Hazine Bakanlığı ve Suudi Arabistan ile diğer Körfez ülkeleri, önceki gün Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile yardımcısı Naim Kasım'ın yer aldığı bazı kişi ve kurumları yaptırım listesine aldığını açıklamıştı.

- 14 Mart ve 8 Mart blokları

Meclisteki siyasi partiler, 8 Mart ve 14 Mart blokları olmak üzere iki ana akım altında toplanıyor.

14 Mart Bloku, 2005'te eski Başbakan Refik Hariri'nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından oğlu Saad Hariri önderliğinde Suriye'ye karşı gerçekleşen "Sedir Devrimi" ile kuruldu. Blok'ta Hariri'nin lideri olduğu Müstakbel Hareketi, Hristiyan Lübnan Güçleri ve Hristiyan Ketaib Partisi yer alıyor.

8 Mart Bloku ise Suriye rejimi yanlısı ve Batı karşıtı gruplardan oluşuyor. Hizbullah'ın başını çektiği grupta, Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın Özgür Yurtsever Hareketi ve Meclis Başkanı Nebih Berri'nin liderliğindeki Şii Emel Hareketi, Ermeni Taşnak Partisi ile diğer bazı küçük partiler bulunuyor.

AA

Gündem Haberleri

Hatay’ın Yeniden İnşasına Öncülük Eden Başkan Altay’a Fahri Doktora Unvanı
MSB, teğmenlerin kılıçlı yemini için 'Mesele disiplinsizliktir' dedi
Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 34 terörist etkisiz hale getirildi
Türkiye Diyanet Vakfı’ndan makam aracı açıklaması
Su borusu patladı, vatandaş arabasını yıkadı