Şehr-i Konyada ve tüm ilçelerinde gelişme hızının düşüklüğü, kendimizi anlatamayışımız, bulunmamız gereken seviyenin altında oluşumuz hakkında bir fikri olan var mıdır? Hepimiz her yerde sorunları aşacak sihirli formüllerin (!) elimizde olduğundan bahseder dururuz. Yazılı basında, televizyon ekranlarında, internet portallerinde yazar-çizeriz. Aslında şöyle yapılsa
bizim tek eksiğimiz
biz hep şundan veya bundan kaybediyoruz
gibi cümlelerimize; Biz adam olmayız
böyle gelmiş böyle gider
sistem müsait değil, ben ne yapabilirim ki
leri ve sohbet ortamlarındaki patronumuzun iş ilişkileri bozulur
ihale alamaz
bize baskı işi vermezler
leri ekleriz.
Şehrin sıkıntılarına ilişkin birkaç şey okuyup bir iki televizyon programı izledik mi, olaya tamamen hakimiz demektir. Belki içinde yaşadığımız çoğu ülkeden büyük toprakları olan Selçuklu Başkentinin problemlerini birbirimizle konuşmak, biraz olsun rahatlamamıza neden oluyor. Belki de çözüm üzerine konuşmaktan başka hiçbir şey yapılmayan sorunların içinde boğulmamıza
Ya da bu konulara ait bir iki çözüm önerisi getirdiğimiz için kendimizi önemli hissetmemize
Her ne sebeple olursa olsun veya hangi sonucu doğurursa doğursun, bu şekilde hareket etmemizin bizi istediğimiz noktaya taşıması imkansız görünüyor. Bir arkadaş grubunda yaptığım konuşma mı bizim ilerlememizi engelliyor? demeyelim. Bir şeyler yapmalıyımın her zaman bir şeyler yapılmalıdırdan daha çok işe yaradığının bilincine ulaşalım.
***
Şehr-i Konyada son günlerde güzel işler de oluyor. Selçuk Üniversitesinde, Büyükşehir, Meram, Selçuklu ve Karatay Belediyelerinde ateşten gömlek giyen Hizmet Erleri hedeflerine ulaşmak için başarı yolunda hızla ilerliyor. Başarılan bu güzel işleri madde madde sıralarsak yer sıkıntısından Memlekette duramayız.
Konyaya kalıcı hizmet üreten tüm yetkililere, hizmetlere şekil ve yön veren beyinlere, projelerin perde arkası kahramanlarına teşekkür ederiz. İşte Selçuk Üniversitesinin akademisyenleri tarafından alın teri dökülerek üretilen kampüs içi raylı sistem ulaşım projesi de bu güzel hizmetlerden biri. Bu yıl Selçuk Üniversitesinin öğrenci sayısı yaklaşık 23 bin artacak. Değişen ve Değiştiren Üniversitenin 2005-2006 eğitim ve öğretim yılında konuk edeceği öğrenci sayısı 80 bini aşacak.
Selçuk Üniversitesinin, Şehr-i Konyanın dışa açılan en önemli penceresi olduğunu iyi bilen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Rektör Prof. Dr. Süleyman Okudan ile kampüs içi raylı sistem projesinin önceki yıllarda hazırlanan yapım protokolünde imza tazeledi. İnşallah son imza tazeleme olur. Bu proje önümüzdeki günlerde ihale edilecek ve tramvay bir kaç ay içerisinde çalışmaya başlayacak. Böylece Alaeddin Keykubat Kampüsünün mevcut önemi bir kat daha artıracak. Öğrencilerin Büyükşehir Belediyesi ile kenetlenmesine katkı sağlayacak. Büyükşehir Belediyesi de ulaşım hizmetlerinden sağlayacağı gelirlerle yeni hizmetler üretme fonuna kavuşacak.
***
Şehr-i Konyada hepimizi üzen, ecdadımızın kemiklerini sızlatan, bürokratları ağlatan Sahip Ata Cami ve Külliyesinin onarımı sırasında paha biçilemeyen çinileri katleden cani ve aymazların en ağır cezayla cezalandırılması gerekir. Bu rezalete geçit veren bürokratların da cezadan nasiplenmeleri sağlanmalıdır. Rezaletin tüm aşamalarında kusurlu bulunan kamu görevlilerinin dosyaları İl İdare Kuruluna gittiği zaman, mutlaka soruşturma izni verilmeli, Cumhuriyet Savcılarının elleri kolları bağlanmamalıdır.
***
Şehr-i Konyanın Bozkır İlçesindeki Altın Madeninin işletilmesi ve bölgenin doğal güzelliklerinin turizme kazandırılması projelerinin hızlandırılması gerekiyor. MTAya gerekli desteğin verilmesi, Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yüzeysel çalışmalar yerine işe daha çok sahip çıkması, bölgeden sorumlu Ak Parti milletvekili Muharrem Candanın, AK Parti Bozkır İlçe Başkanı Memduh Çelmeli ile temaslarını sıklaştırmalı. Bizden hatırlatması.