Hollanda’da edebiyat

yazar-45

Hollanda Türk Yazarlar Kulübü başkanı Sadık Yemni ile zaman zaman içtiğimiz kahvelere ara verdik. Öyle ki, sayın Yemni, Şubat ayının sonlarında Türkiye’de bir dizi ziyaretlerde bulundu. Hollanda’da yoktu. Mart ayı yerel seçimler nedeniyle bizim gündemimiz bir hayli yoğun geçti. Kahveler Şubat ve Mart aylarında içilmedi. Daha doğrusu, Amsterdam merkez tren istasyonu arkasına düşen ve suya bakan kahvelerde oturup kahvelerimizi yudumlarken sohbetimize ara vermiş olduk. Umut ediyorumki en kısa zamanda tekrar suyun kenarında, bu defa açık havada oturup kahvelerimizi içmeye tekrar kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Ancak bu arada Hollanda’da edebiyat ve yazı dostlarının etkinlikleri devam ediyor. Bir taraftan Time medyanın hazırladığı yazarlık kursları devam ederken, diğer taraftan öykü ve şiir yarışmaları almış başını gidiyor. Allah nazaradan saklasın. Bu tür etkinliklerin artması ne kadar sevindirici bilemezsiniz. Bu arada Troya vakfından Ahmet Yıldırım’la yapacağımız ebediyat ve sanat ağırlıklı görüşmede geçtiğimiz aylarda gerçekleşmedi. En kısa zamanda bu da yerini bulacak. Zira Türk göçmenler arasında edebiyat ve sanatla uğraşanların, bu işlere gönül verenlerin sayısı nek ki? Görüşmek, fikir alış verişi yapmak, tecrübeleri paylaşmak kaçınılmazdır.

İsterseniz Yazarlar Kulübü Başkanı Sadık Yemni’nin Hollanda’da edebiyat ve sanat ağırlıklı etkinlikleri içeren son yazısına birlikte bir göz atalım. Yemni şunlardan haberdar ediyor bizi.

İlk verdiği haber ne kadar sevindirici. Hollanda Türk Yazarlar Kulübü’nün geçtiğimiz aylarda ilan ettiği 2006 öykü ve deneme yarışmasına katılımlar 15 Mart’a sona ermiş. Gönderilen yazılar jüri tarafından değerlendirilecek ve Nisan ayının sonlarında düzenlenen bir törenle ödüller sahiplerini bulmuş.

Diğer taraftan Amsterdam’daki bir öğrenci vakfı olan Anatolia’nın düzenlediği öykü ve şiir yarışmasının ödül töreni 7 Nisan 2006 Cuma günü Vrije Üniversitesinde, şiirli, sazlı ve sözlü olarak yapılmış. Gençlerin hem de üniversitede okuyan gençlerin edebiyata ve şiire önem vermeleri nasıl izah edilebilir ki. Umarım diğer ögrenci dernekleri de bulundukları şehirlerde ve üniversitelerde benzer etkinlikler gerçekleştirirler. Zira beni üniversite yıllarımda en çok etkileyen, sosyolog Erol Güngör’ün şu ifadesini bu gençlerde görmekteyim. Güngör şöyle diyor: ‘Gençlerin okuma çağlarında oldukları, ancak iyice yüklerini aldıktan sonra yazabilecekleri hakkında toplumda yaygın bir kanaat vardır. Ben bunun aksini düşünüyorum. Gençlerin daha çok okumalarını teşvik eden etkinliklerden biri yazmaktır; yazmak için daima çok okumak ve aynı zamanda bir fikir geliştirmeyi öğrenmek zorundadırlar gençler. Evet gençleri tebik etmekten başka bir şey gelmiyor aklıma…

Sadık Yemni devamla şu bilgileri veriyor: “Zehra Özkaya ve Jesse Bos’un birlikte yazdıkları Wanneer zijn we eindelijk Amsterdams? adlı kitabın basımı tamamlandı. Kitap Amsterdam’da yaşayan Türk kadınlarının hayatlarını anlatmakta.

Sadık Yemni’nin 2005 Mart’ındaki gerilimli Amsterdam ortamını anlattığı Muhabbet Evi adlı kitap Türkiye’de Everest yayınları tarafından yayımlandı.

Veyis Güngör’ün Dünya Gazetesi’nde haftalık yayımlanan yazılarının bir bölümünden oluşan “Bizimkilerin Pedagojisi” adlı kitap Türkiye’de Liman yayınları tarafından yayımlandı. Güngör’ün kitabı Hollandalı Türklerin sevinçlerini, üzüntülerini, başarıklarını, içinde yaşadıkları toplumda verdikleri mücadele gibi konulara yer vermekte.

Bu arada internet gazetesi İntertürk deneme yayınını geride bırakarak Hollanda gündemini tutmaya start vermiş durumda. Sadece bu kadar değil tabiki. İntertürk Hollanda’da yeni bir kültür etkinliği başlatıyor: “Beyin Fırtınaları” ya da “Tefekkür Geceleri”. Allah kolaylık versin. Tefekkür etmek zor bir etkinlik. Etkinlikte not tutma, ses kaydı ve fotograf makinası kullanılmayacakmış. Sadece tefekkür....

Bir başka internet yayını Anafilya yarışmalar düzenlemekte. Temmuz ayında 6. yayın yılına basacak olan Anafilya sanal kutlama şenlikleri çerçevesinde iki ayrı yarışma düzenlemiş. Deneme türündeki yapıtlar lise ve yüksek eğitim öğrencilerine açıkken, Edebiyat Kültür ve Sanat yarışmasına dileyen herkes, dilediği türden bir yapıtla katılabilecek.

Son olarak sözlük çalışmalarıyla tanıdığımız Mehmet Kiriş son çalışmalarını piyasaya sürdü. Etnicom Yayınevi’nin yayımladığı Standart Hollandaca Türkçe sözlüğü kullanıcının beğenisine sunulmakta.

Evet Hollanda Türk toplumunda edebiyat, sanat çalışmalarından bir demet sunuş yapmaya çalıştık. Bize ulaşmayan çeşitli edebiyat etkinlikleri mutlaka vardır. Olmalıdır da. Zira edebiyat ve sanat bir toplumun olmazsa olmazlarındandır. Düşüncenin sanata, edebiyata, öyküye, şiire yansıması varolmanın bir işaretidir. Selam olsun bu tür etkinliklere zaman ayıranlara.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.