İZMİR (AA) - Horlayan ve uykusunda sık sık nefesi kesilen Manisalı Recep Gür (51), eşinin isteği üzerine gittiği hastanede "ileri derecede uyku apnesi" teşhisiyle dil kökü pili operasyonu geçirdi.
Manisa'nın Salihli ilçesinde ticaretle uğraşan Gür, İzmir Kent Hastanesi'ndeki operasyon sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, özellikle son 1 yıldır geceleri iyi uyuyamadığı, sabah yorgun uyandığını ve ağız kuruluğundan şikayet ettiğini belirtti.
Horladığı için eşi emekli öğretmen Dilek Gür'ün rahatsız olduğunu kaydeden Gür, "Ben uykusuzluktan, yorgunluktan şikayet ediyordum. Eşim uyurken defalarca nefesimin kesildiğini söylüyordu" dedi.
Eşinin isteği üzerine hastaneye gittiğini ve uyku testlerine girdiğini anlatan Gür, test sonucu saatte nefesinin 42 kez 10 saniyeden fazla süreyle durduğunun tespit edildiğini kaydetti.
Doktorların uyku apnesi teşhisi koyduğunu kaydeden Recep Gür, maskeli çözüm dahil olmak üzere birkaç seçenek arasından dil kökü pilini tercih ettiğini ifade etti.
Dilek Gür de eşinin horlamasının oturdukları 3 katlı evin her köşesinden rahatlıkla duyulabildiğini, horlamalar kesilince ise eşinin öldüğünü düşünerek korku duyduğunu anlattı.
- Prof. Dr. Demireller: "Yöntem dünyada yeni"
Gür'ün operasyonunu gerçekleştiren İzmir Kent Hastanesi Başhekimi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Alp Demireller, uyku apnesi görülme sıklığının diyabet ve astımla aynı olduğunu, her 100 kişiden 4-7'sinde uyku apnesine rastlandığını kaydetti.
Çok sayıda kişinin uyku apnesinden habersiz yaşadığını ifade eden Demireller, "Hastayı tedavi etmezseniz kalp krizinden ölüyor, beyin kanamasından ölüyor, kayıtlara uyku apnesi olarak geçmiyor" dedi.
Uyku apnesine çözüm olarak dil kökü pilinin dünyada da yeni bir yöntem olduğunu belirten Demireller operasyonla dil siniri uyarıcısını hastanın boynun sağ tarafına, pili de sağ göğsünün üzerinde cilt altına yerleştirdiklerini anlattı.
Yöntemin uzmanlarca kolaylıkla uygulanabileceğini ifade eden Demireller, "Sistem şöyle işliyor; pilden gelen sinyaller siniri uyararak dil kökünü çalıştırıyor, dili öne çekip apneyi engelliyor. Bu hastaya kesintisiz solunum, horlamadan, nefesi durmadan sağlıklı uyku sağlıyor" dedi.
Hastanın 1 gün gibi kısa sürede taburcu edildiğini ifade eden Alp Demireller, "Hastamız, bir ay sonra tekrar hastaneye gelecek. O zaman pili çalıştıracağız, uykuda ayarları yapılacak. Hastaya pili çalıştıracak uzaktan kumanda vereceğiz. Hasta kumandaya basacak, yarım saat uyuma süresinden sonra pil çalışmaya başlayacak" diye konuştu.