Hukuk Muhakemelerinde Gider Avansı, Hakem ve Tanık Ücretleri Yeniden Belirlendi

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğlerle hukuk muhakemelerinde uygulanacak gider avansı, hakem ücreti ve tanık ücretlerine ilişkin yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan gider avansı tarifesi tebliğine göre, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde davacı, dava açarken mahkeme veznesine taraf sayısının beş katı tutarında tebligat ücreti ve diğer işlemler için 400 Türk lirası yatıracak. Gider avansı, tebligat ve posta masraflarını karşılayacak. Davanın sonuçlanmasının ardından kullanılmayan gider avansı, davacıya iade edilecek. İade, davacının hesap numarası bildirmesi durumunda elektronik ortamda, bildirilmemişse PTT aracılığıyla adrese ödemeli olarak yapılacak.

Hakem Ücretleri Ne Kadar?

Tahkim davalarında hakem veya hakem kuruluna ödenecek ücretler de yeni tebliğ ile netleştirildi. Tarafların anlaşmaya varamaması durumunda, hakem ücretleri anlaşmazlığın değerine göre hesaplanacak. İlk 500 bin lira için tek hakem yüzde 7, üç veya daha fazla hakemde yüzde 8 oranında ücret alacak. Sonraki dilimler için bu oranlar kademeli olarak azalacak. Ayrıca, hakem kurulunun başkanına ödenecek ücret, diğer hakemlerin ücretinin yüzde 10 fazlası olacak.

Tanık Ücretleri 100-150 TL Arasında

Tanıklık yapan kişilere ödenecek ücretler de yeni tebliğ ile düzenlendi. Tanıklar, kaybettikleri zaman göz önüne alınarak 100 ila 150 Türk lirası arasında ücret alacak. Tanıkların seyahat masrafları ve konaklama giderleri de karşılanacak. Bu ücret ve giderler, herhangi bir vergiye tabi olmayacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Gülen’in ölümünün ardından örgüt ABD ve Avrupa kanadı olarak ikiye ayrıldı
Serkan Kaptan Letonya Fahri Konsolosu oldu
Devlet Bahçeli'nin 'Umut Hakkı' Açıklaması Gündem Oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İblisler gibi onursuzca öldü
Terörist başı Gülen’in cenaze töreni Pensilvanya’da yapılacak