Hükümlü ve madde bağımlıları cezalarını "sebze üreterek" çekiyor

Çorum'da denetimli serbestlik yükümlülüğü altında bulunan hükümlüler, suça sürüklenen çocuklar ve madde bağımlıları, "Yeşeren Umutlar" projesi kapsamında 5 dönümlük alana kurulan sera ve tarım arazisinde sebze üretimi yaparak hem cezalarını çekiyor hem de

ÇORUM (AA) - Çorum'da, denetimli serbestlik yükümlülüğü altında bulunan hükümlüler, suça sürüklenen çocuklar ve madde bağımlıları, "Yeşeren Umutlar" projesi kapsamında 5 dönümlük alana kurulan sera ve tarım arazisinde sebze üretimi yaparak hem cezalarını çekiyor hem de meslek ediniyor.

Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulunca, madde kullanımı sebebiyle denetimli serbestlik yükümlülüğü altında bulunan kişiler, suç mağdurları ve cezalarının bir bölümünü denetimli serbestlik kapsamında çeken hükümlülerin meslek edinmelerinin yanı sıra iş gücünün değerlendirilmesi, sosyal amaçlara katkı sağlanması amacıyla "Yeşeren Umutlar" projesi hazırlandı.

Proje kapsamında, İl Özel İdaresi, belediye ve Koruma Kurulu üyelerince oluşturulan finansman ile Denetimli Serbestlik Müdürlüğü yanındaki arazide 5 dönümlük sera oluşturuldu.

Halk Eğitim Merkezi ile İŞKUR'dan alınan destekle seracılık ve tarımsal faaliyetlerle ilgili eğitim verilen hükümlü ve diğer kişilerce serada üretilen salatalık, domates, biber, patlıcan, fasulye, yeşil soğan ve marullar, kentteki öğrenci yurtları, Kur'an kursları, gıda bankası ve aşevine veriliyor.

Çorum Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, serayı ziyaret ederek, çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

- "Denetimli serbestlik kapsamında ilk olduğunu düşünüyoruz"

Yurdagül, gazetecilere yaptığı açıklamada, Koruma Kurulu olarak denetimli serbestlik kapsamında çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerini, cezası bulunan hükümlü ve yükümlülerin böylece topluma kazandırılması ve meslek edinmelerini sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Kısa bir süre önce hayata geçirilen "Yeşeren Umutlar" projesinin bu alanda Türkiye'de uygulanan ilk proje olduğunu belirten Yurdagül, "Burada çalışan kişiler önce bu işin teorik olarak eğitimi alıyor. Sonra da alanda üretim yapıyor. Süreç sonunda sertifika sahibi olacaklar. Hükümlüler, toprakla uğraştıkları için negatif enerjilerini de atıyorlar. Ayrıca madde kullanımı sebebiyle ceza alanların da faydalı bir uğraşla rehabilite edilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz." dedi.

Zorunlu kamu hizmeti yükümlülüğü bulunanlar dışındakilere günlük cep harçlığı da verildiğini dile getiren Yurdagül, şunları kaydetti:

"Mevsim itibarıyla serada salatalık, diğer alanda da domates, biber, soğan ve marul gibi sebzelerin üretimi yapılıyor. Mevsime göre ürün çeşitliliği sağlanabilecek ve yıl boyunca üretim sürdürülecek. Burada elde edilen ürünleri de başka sosyal amaçlar için kullanıyoruz. Öncelikle öğrenci yurtları, yatılı Kur'an kursları, aşevi, Kızılay ve gıda bankasına ücretsiz veriyoruz. Bu projenin amacı ve uygulama şekli bakımında Türkiye'de denetimli serbestlik faaliyetleri kapsamında ilk olduğunu düşünüyoruz. Olumlu ve güzel neticelerini almaya başladık. Hükümlülerimiz de denetimli serbestlik kapsamındaki diğer faaliyetlere oranla toprakla uğraşmaya ve ürün yetiştirmeye daha fazla ilgi gösteriyor."

Projede görev alan bazı hükümlü ve madde bağımlıları da yaptıkları işten keyif aldıklarını belirterek, cezalarının bitmesinin ardından bu tür işlerde çalışabileceklerini ifade etti.


AA

Gündem Haberleri

Hatay’ın Yeniden İnşasına Öncülük Eden Başkan Altay’a Fahri Doktora Unvanı
MSB, teğmenlerin kılıçlı yemini için 'Mesele disiplinsizliktir' dedi
Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 34 terörist etkisiz hale getirildi
Türkiye Diyanet Vakfı’ndan makam aracı açıklaması
Su borusu patladı, vatandaş arabasını yıkadı