Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa, Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bora Öztürk, Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Eski Müdürü, Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü ve Postnişin Fahri Özçakıl, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
“DOSTÇA YAŞANACAK YARINLAR İÇİN ÇALIŞMAKTAYIZ”
Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel, konferansın açılış konuşmasında, Türkiye’nin çevresindeki coğrafyada yaşananların, 800 yıl öncesindeki Avrupa’dan farklı olmadığını belirterek, “Kaynağını Kuran-ı Kerim ve Peygamberimizin hadis ve sünnetlerinden alan Hz. Mevlana’nın eserlerinde yer alan sevgi, barış, dostluk ve kardeşçe yaşama mesajlarına bugün daha da ihtiyacımız var. Bunun için yaratıcısı ile kulunu bir araya getirmeye çalışan büyük İslam mutasavvıfının yolunda ilim, hoşgörü, sevgi ve maneviyat atmosferinde bir arada dostça yaşanacak yarınlar için çalışmaktayız.” ifadelerini kullandı.
“DÜNYA NE KADAR KARIŞIRSA MEVLANA O KADAR İLGİ GÖRÜR”
Ardından konferansa geçildi. Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Eski Müdürü, Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nuri Şimşekler, ‘Hz. Mevlana Öğretileri ile Birarada Yaşama Kültürü’ konulu konferansta, Hz. Mevlana’nın çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu ifade etti. Mesnevi’de yaşam koçu, Divan-ı Kebir’de çılgın bir şair, Mecalis-i Seba’da vaiz, Mektubat adlı eserinde ise sosyal, halkçı Mevlana’nın görüldüğünü anlatan Doç. Dr. Şimşekler, “Hz. Mevlana’nın bu kadar güncel, popüler olması ‘eyvah, eyvah, tüh tüh’ denmesini gerektiren bir olay. ‘Hz. Mevlana’yı herkes tanıyor, dünya tanıyor, herkes Konya’ya geliyor’ diyor ama Hz. Mevlana nerede güncel olur? İnsan insanı yemeye başladığı zaman Hz. Mevlana’nın sözleri anlam ifade eder. Dünya ne kadar karışırsa Hz. Mevlana o kadar ilgi görür. Modern dünya birlik ve beraberliğin düşmanıdır. İşte ne kadar o modern dünya gelişirse Mevlana’ya ihtiyaç o kadar da fazla oluyor. Son 70 yıldır, yani 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana dünyada sadece 24 gün savaşsız geçmiş. Küba, Güney Kore, Kuzey Kore ve Vietnam örneğini çıkarttıktan sonra diğer savaşların tamamı maalesef İslam coğrafyasında oluyor. İnşallah Hz. Mevlana bu kadar güncel olmaz, bu kadar gündemde olmaz. Hz. Mevlana sadece gönül güzelliği, gönül tadı olarak kalır, içimizde yaşar, bu kadar fazla konuşmayız.” diye konuştu.
Konferansın ardından, Doç. Dr. Temizel tarafından Doç. Dr. Şimşekler’e plaket takdim edildi.