Hz. Peygamber, şehit yakınları, engelliler

Ümit Savaş Taşkesen

BEŞERİ MÜNASEBETLER

Kafamın içinde tuhaf düşüncelerle Doktora ders kitaplarını bulmak için Rampalı Çarşıda kitapçıları gezip, kitaplara göz atarken algıda seçicilik olsa gerek bir kitaba ilişti gözüm: “Hz. Peygamber (sas) Beşeri Münasebetleri- Temel Hak ve Hürriyetler”

Beşeri münasebetler ibaresine yoğunlaştım. Bu başlık altında hangi alt başlıklara yer verilmiş merak ettim. Kitabı karıştırmaya başladım. Prof. Dr. Adnan Demircan’ın derlediği akademik makalelerden oluşan kitap Ekim 2015 tarihinde Siyer Yayınlarından çıkmış.

İçindeki makaleleri inceledikten sonra alıp okumaya karar verdim. Hz. Peygamber’in İnsanlarla İlişkisi adlı makale ile başlıyor kitap ve devamında Hz. Peygamberin İnsani ilişkileri başlıklı ikinci bir makale var. İnsanlarla ilişkiler ile İnsani ilişkiler arasında ne gibi bir fark var diye sordum kendime. Üzerinde çok düşünmedim!

Çeşitli kaynaklardan Hz. Peygamberin insani ilişkileri üzerine okuduğum yazılar hatırlıyorum ama “Hz. Peygamber’in Şehit Aileleriyle Münasebetleri” başlığı ilginç geldi. İslam’ın ilk şehitlerini ve Hz. Peygamberin onlara karşı tutumunu anlatıyor.

Üç oğlundan ikisinin Bedirde şehit olması üzerine üçüncüsünün şehit olmadığına üzülüp, onun hayırlı bir evlat olup olmayacağı kaygısı taşıyan Afra bint Ubeyd’den bahsedildiği anda  durup bu Sahabenin  kaygısı üzerine düşünüyorum…

Bugün belki anlamakta güçlük çekeceğimiz dertler, kaygılar bunlar… “Geride iki oğlum var onları da gönderirim, feda olsun vatana” diyen şehit annelerinin sesiyle Afra Bint Ubeyd’in sesi yankılanıyor kulaklarımda…

Haberlerde bir dakikalık süreden sonra unutulan şehit yakınlarına, çocuklarına karşı yapılması gereken örnek tutum ve davranışların, politikaların belirlenmesi yönünde fikir verebilir bu yazı. Beşeri münasebetler konusuna devam ederken Özel eğitim alanında taradığım kitaplarda bulamadığım konulardaki iki  makaleyi görünce hem yeni bir şey bulmuş, hem yitiğini bulmuş gibi seviniyorum. Yazılar ise şunlar: “Hz. Peygamberin Engellilere Karşı Bakış Açısının Tespiti”, “Engellilerle ilgili hadislerin analizi”, “Hadislerde Yaşlılık Olgusunun Değerlendirilmesi” benim oldukça ilgimi çeken yazılar. “Hz. Peygambere Yönelik Saygısızlıklar” da ile kitap sona eriyor.

Genel siyer okumalarının yanında böyle tematik okumalar da verimli değerlendirmeler için imkan veriyor. Kitap, beşeri münasebetler, sosyal ilişki ağı içerisinde çok fazla değinilmeyen konulara işaret eden konulardan oluşmuş. Akademik bir titizliğin yanında okunurken çok sıkmayan bir üslup var yazılarda. Mehmet Soysaldı, Şefaettin Severcan, İsmail Altun, Adnan Demircan, Saffet Sancaklı, Bünyamin Erul, Selim Özarslan tarafından yazılan makalelerden oluşan kitap okunmaya değer. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.