IARC İzmir Bölge Merkezi açılış töreni

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı Kanser Sürveyans Bölümü Başkanı Bray:- "2035'te kanser iki katına çıkacak. Artan nüfus ve yaşlanma göz önünde bulundurulduğunda böyle bir rakam bekleniyor"

İZMİR (AA) - Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) Kanser Sürveyans Bölümü Başkanı Freddie Bray, 2035'te kanser vakalarının iki katına çıkmasının beklendiğini bildirdi.

Ajans tarafından Kuzey Afrika ile Orta ve Batı Asya'da 29 ülke için uluslararası eğitim merkezi olarak belirlenen IARC İzmir Bölge Merkezi'nin açılışı dolayısıyla tören düzenlendi.

Bray, burada yaptığı konuşmada, IARC üyesi 25 ülke arasında yer alan Türkiye'nin, bilimsel ve stratejik anlamda kanser araştırmalarına dahil olduğunu söyledi.

Düşük ve orta gelirli ülkelerde kanser kayıtçılığının geliştirilmesi için başlatılan küresel girişim projesinin birkaç yıldır sürdürüldüğünü anlatan Bray, bu alanda ulusal ve uluslararası kurumları bir araya getirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Kanserle mücadelede yüksek kalitede veriye ve bunların araştırmalarda kullanılmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bray, "2035 yılında kanser iki katına çıkacak. Artan nüfus ve yaşlanma göz önünde bulundurulduğunda böyle bir rakam bekleniyor. Türkiye kanser kayıtçılığında iyi gelişti. Orta Asya'daki birçok üke de kanser kayıtçılığında ilerleme kaydediyor" dedi.

Bray, açılışı yapılan yerin, alan çalışmaları, danışma, teknik yardım gibi konularda bölgedeki diğer kanser kayıt merkezlerine destek vereceğini de bildirdi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Gülsüm Nurhan İnce de son 5 yılda Türkiye'de sağlık örgütlenmesinde ciddi değişiklikler olduğunu dile getirdi.

Bu kapsamda Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun kurulduğunu belirten İnce, "Yıllardır yürütülen koruyucu sağlık hizmetleri, sağlığı geliştirici hizmetler, bu kurum bünyesinde gelişim göstermeye başladı" diye konuştu.

İnce, bölgesel merkezin, Türkiye ve dünya için güzel bir çalışma olacağına inandığını kaydetti.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin ise kanserle mücadelede bilimsel veri ve istatistiklerin önemine dikkati çekerek, "Zaman zaman 'Şu ülkede, şurada kanser yokmuş, şurada çok azmış' gibi şeyler yer alıyor medyada. Bu tamamen kanser kayıtçılığına yaptığınız yatırımla ilişkili. Türkiye bunu çok önceden gördü. Türkiye'de kayıt oranı yüzde 100'lerde" ifadelerini kullandı.

AA

Sağlık Haberleri

Mangal yapmak isterken kendini yaktı
Geçmeyen Ağız Kokusuna Dikkat: Altta Yatan Hastalık Olabilir
Gazze Kemal Adwan Hastanesi Müdürü Safiya’nın gözaltına alınmasına kınama
Kızılay’a 2024’te 2 milyon 800 bin ünite kan bağışlandı
Yanık, Travma ve Kanser Cerrahisinde Yeni Yaklaşımlar