İSTANBUL(AA) - Dünya Bankası Grubu üyesi Uluslararası Finans Kurumu (IFC), 2016 mali yılını Türkiye’de özel sektöre toplam 1, 8 milyar dolar finansman ve kaynak yatırımı gerçekleştirerek tamamladı.
Kurum açıklamasına göre, IFC, 2016 mali yılını Türkiye’de dördüncü defa rekor düzeyde yatırım gerçekleştirerek tamamladı. 2016’da IFC yatırımları sürdürülebilir enerji, altyapı yatırımları ve sürdürülebilir şehircilik, sermaye piyasaları gelişimi ve Türk şirketlerinin rekabetçi gücünü yükseltme ile yurt içi ve yurt dışındaki operasyonlarını desteklemeye odaklandı. Kurum, finansman sağlamak dışında ayrıca özel ve kamu sektörlerine danışmanlık yaparak, özel sektörün büyümesini destekleyecek çalışmalar gerçekleştirdi.
30 Haziran 2016’da sona eren mali yılda IFC, Türkiye’de 18 projeye toplam 1,8 milyar dolar tutarında uzun vadeli finansman, sermaye yatırımı, vadeli faiz oranı takası ve kısa vadeli ticaret finansmanı sağladı. Geçtiğimiz mali yıla göre, en büyük değişiklik IFC'nin sermaye yatırımlarında gerçekleşirken, kurum 2016’da Türk şirketlerine bir önceki yıla göre yüzde 70 artışla 625 milyon dolar tutarında sermaye yatırımı yaptı.
Toplam yatırımın yaklaşık 300 milyon doları diğer finansal kurum ve kuruluşlardan sendikasyon kredisi olarak temin edildi. Ayrıca IFC’nin Global Ticaret Finansmanı Programı (GTFP) çerçevesinde küçük ve orta ölçekli şirketlerin global ticaret sistemine entegre olmalarını desteklemek amacıyla 370 milyon dolarlık kısa vadeli ticaret finansmanı sağlandı.
2016 mali yılı aynı zamanda IFC’nin Türkiye’deki faaliyetlerini düzenleyen beş yıllık Dünya Bankası Grubu Ülke Ortaklık Stratejisi'nin de son yılıydı. Dünya Bankası Grubu, doğrudan finansman, analiz ve danışmanlık hizmetleriyle Türkiye’nin yüksek gelirli ülke statüsüne geçişini desteklemeyi hedefliyor. Dünya Bankası Grubu beş yıllık plan doğrultusunda Türkiye’ye toplam 9 milyar dolar yatırım yaptı ve IFC 4,5 milyar dolarlık payla Türkiye'nin kalkınma hedeflerine katkıda bulundu.
Türkiye, toplam 4,8 milyar dolar tutarında bir portföy büyüklüğüyle halihazırda IFC’nin en fazla yatırım yaptığı ikinci ülke konumunda bulunmayı sürdürüyor. IFC’nin 30 yıl önce kurulan İstanbul ofisi ise tüm dünyada Washington DC dışındaki en büyük merkez ofisi konumuyla Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde 50’den fazla ülkeye hizmet sağlamaya devam ediyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen IFC Türkiye Ülke Yöneticisi Aisha Williams, şunları kaydetti:
"Türkiye’de özel sektör için güçlüklerin olduğu bir yıl olmasına rağmen, Türkiye programımızı yeni bir rekorla sağlam bir şekilde tamamladık. Tüm dünyada gelişmekte olan pazarlarda finansman ortamının daralmasıyla IFC gibi kurumlara daha çok ihtiyaç duyuluyor. Stratejimiz doğrultusunda Türkiye’deki müşterilerimizle beraber ülkenin kalkınma hedeflerine ulaşması için çalışmaya devam ediyoruz."
AA