Konya'nın geleneksel lezzetlerinden bamya çorbası düğün yemekleri, iftar ve davet sofralarının vazgeçilmezleri arasındadır. Konya usulü bamya çorbası kurutulmuş çiçek bamyalar ve kuşbaşı kuzu eti ile hazırlanır.
Konya Usulü Bamya Çorbası
Malzemeler:
- Bamyaları haşlamak için 3 su bardağı su,
- Yarım su bardağı kuru çiçek bamya,
- Yarım limon (dilimlenmiş),
- Yarım su bardağı minik doğranmış kuyruk yağı (klasik tarife uymak isterseniz kullanın),
- 1 su bardağı kuzu eti (bamyaların büyüklüğünde doğranmış),
- 1 yemek kaşığı sadeyağ (tereyağı),
- 2 soğan (çok ince kıyılmış),
- 1 yemek kaşığı domates salçası (mevsim yaz ise ve istenirse 3 kırmızı domates),
- 5 su bardağı et suyu veya su,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 2 çorba kaşığı limon suyu.
Konya Usulü Bamya Çorbası yapılışı
Kuru çiçek bamyaların tüylerinin dökülmesi için kalburda veya bez arasında yıkanır.
Üç dört limon dilimi konulmuş suyla (limon sünmemesini sağlar) yarı haşlanır ve ardından ipleri çıkarılır.
Tencereye bamyaların büyüklüğünde doğranmış kuzu eti ve kuyruk yağı konularak kapağı kapatılır. Et bıraktığı suyu çekinceye kadar arada bir karıştırarak kavurulur.
Ete sadeyağı ve soğanları ilave edilir, soğanlar sararıncaya kadar kavurulur. Salça (yazsa ince doğranmış domatesleri) koyulur, çevrilir.
Salçanın kokusu çıkınca suyu ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılarak, etler pişinceye kadar 30 ila 45 dakika arasında kaynatılır.
Tuzu atılarak, suyu azalmışsa 5 su bardağına tamamlanır.
Haşlanmış bamyaları, limon veya koruk suyunu ilave edilir. Bamya çorbamız kaynamaya başlayınca çok hafif ateşe alınarak, bamyalar yumuşayıncaya kadar 20-30 dakika kadar pişirilir. Afiyet olsun..
Konya usulü Bamya Çorbasının yanına ne iyi gider?
Bamya çorbasının yanına bulgur ya da pirinçle yapılmış herhangi bir pilav, erişte veya makarna yapılabilir. Ancak davet sofralarında bamya çorbasının yanında Konya düğün pilavı en çok tercih edilenler arasındadır.
Konya Usulü Pilav (Düğün Pilavı)
Konya’da düğün sofralarının baş yemeği olan etli pilav, iftarda misafirlere ikram edilen yoğurt çorbası, bamya çorbası, su böreği gibi başlıca yemekler arasındadır. Peki Konya düğün pilavı nasıl yapılır?
Konya Düğün Pilavı Malzemeler:
Üstü için:
- 1 kg kuşbaşı et
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
Pilavı için:
- 2 su bardağı pirinç
- ½ (yarım) su bardağı haşlanmış nohut
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 su bardağı et suyu
- 1 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Konya etli pilavı nasıl yapılır?
- Etleri tencereye alarak, suyunu çekene kadar kavurun. Etler suyunu çekince etlerin seviyesine kadar sıcak su ekleyip biraz kaynayınca ocağı kısın.
- Etler yumuşayıp suyunu çekince 2 yemek kaşığı tereyağı ve tuz ekleyip bir müddet daha kavurun.
- Pilavı için, yıkadığınız ve 10-15 dakika soğuk suda beklettiğiniz (Bekletmeden de yapabilirsiniz) pirinci, tencereye alarak 2 yemek kaşığı tereyağı ile biraz kavurun.
- Pilavınıza haşlanmış nohut, kuş üzümü ve tuzunu da ekleyerek bir müddet daha kavurun.
- Ardından pilava 1 su bardağı et suyu ile 1 su bardağı suyunu ilave edip kısık ateşte pişirin.
- Pişen pilavı 15-20 dakika dinlenmeye bırakın.
- Servis etmeden önce yavaşça karıştırdığınız pilavı tabağa alarak, üzerine kavrulmuş etleri dökerek servis edin. Afiyet olsun.
Konya usulü höşmerim tarifi
Konya’nın geleneksel tatlılarından Höşmerim kaymak, süt, unla yapılır. Un helvasıyla karıştırılsa da höşmerim oldukça hafif ve lezzetli bir tatlıdır. Klasik tariflerde balla tatlandırılan höşmerim, dilenirse şekerle de yapılabilir.
Höşmerim malzemeleri:
- 150 gram kaymak, 2 kaşık tereyağı
- 2 su bardağı un
- 1/2 (yarım) su bardağı yağlı süt
- 1/2 (yarım) su bardağı su
- Bal (veya isteğe bağlı şeker)
Konya usulü höşmerim nasıl yapılır?
Kaymak ve tereyağını tavaya alıp ocağın altını açıyoruz. Kaymak ve yağ köpürünce unu ekleyip altın rengini alana kadar karıştırarak iyice kavuruyoruz.
Diğer yanda kaynattığımız sütü un ve yağ karışımına ekleyip sütü çekene kadar sürekli karıştırın. Höşmerimi şekerle yapmak isterseniz bu aşamada dilediğiniz miltarda şekeri ilave ederek eriyene kadar karıştırıp altını kapatın.
Karıştırmaya devam ettiğiniz höşmerimi servis tabağına alarak yayın ve üzerine kaşıkla şekiller verin. Sıcak höşmerimin üzerine bal gezdirerek servis edin.