İftar menüsü! Lezzet ve vitamin deposu çorba, istiridye mantar sote, incir uyutması

Ramazan tüm güzelliğiyle devam ederken bugün iftarda ne yemek pişirsem, sahurda tok tutan pratik tarifler arayışları devam ediyor. İftar sofralarında içinizi ısıtacak çorbalardan, ana yemeğe, salatalardan, sağlıklı tatlılara tarifler sizlerle

İftar ve sahur sofraları için sağlıklı, pratik, ekonomik ve tok tutan tarifler Memleket'te sizlerle..

Ezogelin Çorbası

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 2 yemek kaşığı bulgur
  • 1 adet yemeklik doğranmış soğan
  • 1 adet doğranmış sarımsak
  • 1-2 (yarım) ince rendelenmiş havuç
  • 1 adet (küçük) ince rendelenmiş patates
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 8,5-9 su bardağı sıcak su

Baharatlar:

  • 1 çay kaşığı pul biber (damak tadınıza göre )
  • Yarım çay kaşığı kırmızı biber
  • 2 çay kaşığı kuru nane, tuz

Ezogelin Çorbası nasıl yapılır?

  • Mercimek, pirinç ve bulgur ayrı ayrı yıkanır ve suyu süzülür.
  • Uygun bir tencereye zeytinyağı ve tereyağı alınarak ısıtılır. Yağ eridiğinde soğan eklenir ve 1 dk kadar kavrulur.
  • Sonra sarımsak, patates, havuç ve salça eklenerek bir süre daha kavrulur. Pirinç, bulgur tencereye alınır ve 1-2 tur karıştırılır.
  • Mercimek de tencereye alınır ve çok kısa kavrulur. Üzerine sıcak kaynamış su eklenerek ve orta ateşte malzemeler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Bakliyatlar yumuşadığında baharatları ve tuzu eklenerek, isteğe bağlı olarak birkaç saniye kadar blenderden geçirilir. Bir taşım daha kaynadıktan sonra Ezogelin Çorbası ocaktan alınır. Afiyet olsun

Püf Noktası: Ezogelin Çorbanızı pişme esnasında ara ara karıştırmayı unutmayınki, dibi tutmasın. Çorbanızın kıvam ve yoğunluğuna göre sıcak su ilavesi yapabilirsiniz. Ezogelin çorbası blenderden geçirilir mi? Orijinal tarifinde öyle bir ihtimal olmaması nedeniyle geçirilmez denilebilir, ancak dilerseniz çok kısa bir süre 3-5 saniye kadar blend edebilirsiniz.

İstiridye mantar sote

Malzemeler:

  • Yarım kilo istiridye mantarı
  • 2 adet soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 kaşık zeytinyağı
  • Tuz, baharat.

İstiridye mantarı sote nasıl yapılır?

  • Mantarları güzelce yıkayıp, süzülmeye bırakın.

  • Doğradığınız soğan ve biberleri önceden ısıttığınız tereyağı ve zeytinyağı karışımında soteleyin. İstiridye mantarını ince uzun şeklinde keserek tavaya ilave edin.

  • Mantarlar suyunu çektikten sonra birkaç dakika daha kavurun. Tuz ve dilediğiniz baharatları ilave ederek altını kapatın.

İstiridye Mantar Sote Püf Noktası: Tüm mantarlar gibi istiridye mantarı da su çeker. Bu nedenle mantarları yıkadıktan sonra sıkıp suyunu çıkarın ve bir süre süzülmelerini bekleyin. Bu şekilde mantar soteniz daha lezzetli olacaktır.

Mantar Sotenin yanına ne iyi gider?

İstiridye mantar sotenin yanına en çok pilav yakışıyor. Pirinç, bulgur veya kinoa ile pilav yapabileceğiniz gibi, makarna da tercih edebilirsiniz.

İncir uyutması tarifi

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 13 adet kuru incir
  • Üzeri için tarçın, ceviz

İncir uyutması yapılışı:

  • Kuru incirleri yıkayarak, üzerini örtecek kadar sıcak suda yumuşayana kadar bekletin.

  • Sütü tencereye alıp, parmağınızı batırdığınızda yanmayacak dereceye kadar ısıtın (yoğurt mayalama ısısı)

  • Diğer yandan iyice yumuşayan kuru incirlerin saplarını ayıklayıp, küçük parçalara bölün.

  • Ufalttığınız incirleri ısınan süte ekleyip blenderdan büyük parça kalmayacak şekilde geçirin. (Bu aşamada içine dilerseniz öğütülmüş badem ve vanilya ekleyebilirsiniz.)

  • Blenderdan geçirirken bile kıvam almaya başlayan tatlıyı kaselere ya da dilediğiniz (fincan vs. gibi) sunum kaplarına alıp, evin sıcak bir köşesinde üzerini yoğurt mayalar gibi örterek, uyumaya bırakın. Birkaç saat sonra kıvamını kontrol ettiğiniz tatlılarınızı hemen buzdolabında soğumaya bırakın.

  • İncir uyutmalarınızı dilediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz.

İncir uyutması püf noktası: İncir uyutması mayalanma özelliğiyle yoğurtta olduğu gibi kaynar olmayan sütle yapılmalıdır. İncir uyutmasında meyvenin kendi şekeri yeterli olacaktır. Ancak daha keskin bir tat tercih edenler süt sıcakken içerisine diledikleri kadar şeker ilave edebilir ve şekerin iyice erimiş olmasına dikkat edilmelidir.

İftar ve sahur için tarif ve menüler Memleket'te..

Tavada Börek

Pratik iftar menüsü

Konya Yağ Somunu tarifi

Lorlu cevizli erişte tarifi

İftar menüsü, Konya usulü çorba, Kıbrıs usulü köfte, antioksidan salata..

Brokoli Çorbası, Tas Kebabı Tarifi, Kabak tatlısı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.