Ancak birbirinden lezzetli mönüleri bulunan iftar sofralarının birçok rahatsızlığı da beraberinde getirdiğini belirten Özel Medline Konya Hastanesi’nden Diyetisyen Merve Sayın, sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmek için önerilerde bulunuyor.
Ramazan ayı boyunca kişiler yakın çevreleri tarafından iftar yemeğine davet edilir ya da birçok yemek çeşidinin bir arada bulunduğu lezzetli sofrada dostlarını ağırlar. Ancak iftar sofralarında uzun uzun sohbet etmek oldukça keyifli olsa da bir takım rahatsızlıkların da nedeni olabilir. Lezzetli yemeklerin bulunduğu sofrada geçirilen vakit arttıkça, kişinin tükettiği yemek miktarı da artar. Kişi çoğu zaman çoktan doymuş olsa da sohbet esnasında yemeğe devam eder. Ancak oruç nedeniyle uzun süre boş kalan mideyi birden tıka basa doldurmak göğüs ağrısına, hatta bayılmalara yol açabilir. Bununla birlikte özellikle tansiyon ve kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin aniden rahatsızlıkları oluşabilir. Bu nedenle sağlıklı bir ramazan geçirebilmek için iftarda dengeli bir şekilde ve yeterince beslenmek büyük bir önem taşır. Masada çok uzun süre vakit geçirmek tüm gıdaları bir anda yemek anlamına da gelmemelidir. Yiyecekler belirli bir tempoda yenmelidir. Oruç tutanların büyük bir kısmının önemsemediği ve atladığı öğün sahur da Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için önemlidir. Sahur, hem günlük enerji ve besin öğeleri gereksinimlerinin karşılanmasına destek verir hem de metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrolü sağlanmasına yardımcı olur. Sahurda peynir, yoğurt, süt, yumurta, omlet, çorba, yulaf ezmesi, tam buğday veya çavdar ekmeği, az yağlı börek, tost, meyve, fındık, ceviz, komposto gibi besinler tercih edilerek bol sıvı tüketilmelidir.
Ayrıca; son 1 yıl içinde kalp krizi geçirenler, kalp hastalığına bağlı kontrol altına alınamayan şikayeti olanlar, çoklu ilaç kullanımını gerektiren kalp yetmezliği olanlar, kontrolsüz hipertansiyon hastaları, kalp kapak protezi ya da artmış inme riski nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullananların oruç tutmaları sağlıklı değildir.
RAMAZANDA TATLI TERCİHİNİZ DONDURMA OLSUN!
Ramazan sofralarındaki tüm yiyeceklerin hafif olmasına dikkat edilmelidir. Bu anlamda iftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; yazın daha sıklıkla tercih edilebilecek dondurma, sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi, dondurma vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Ramazan ayında dondurma tüketmek kalsiyum ihtiyacını karşılamak açısından da önemlidir. 100 mililitre sütten alınan kalsiyum, 50 gram dondurmayla karşılanabilir. Bu anlamda iftardan sonra tatlı olarak sütlü dondurma tercih edilebilir.