İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, gelecek ay Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplanacağını belirterek, "Madem asgari ücret işi enflasyon oranından kurtarıldı, bu sene geçen seneki zammı da gözeterek, enflasyonun altında bir rakamla geçen senenin dengelenmesini gündeme getirmek istiyoruz." dedi.
Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İhracat Zirvesi 2016'nın ikinci gününde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ihracatta yeni bir hamle yapabilmesi için yeni pazarlara açılması gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin 2002-2015 arasında yaptığı ihracatın sadece yüzde 11,2'sinin pazar çeşitlendirmesi kaynaklı olduğu bilgisini veren Büyükekşi, küresel krizden sonraki dönemde pazar çeşitlendirmesi kaynaklı ihracatın toplamda 16 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Ancak, bizim için bu rakamlar yeterli değil. Bu sebeple, ihracatçılarımızı bu konuda aydınlatmak ve yol göstermek istedik." dedi.
Büyükekşi, asgari ücretteki artışın ihracatçılara büyük bir yük getirdiğini dile getirdi.
Dün Başbakan Binali Yıldırım'ın 100 liralık desteğin 2017'de de devam edeceğini söylediğini aktaran Büyükekşi, rekabet gücünde önemli zararlara uğradıklarını, dünya pazarlarında rekabet etme konusunda sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti.
Büyükekşi, gelecek ay Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplanacağını anımsatarak, bu konudaki taleplerine yönelik şunları söyledi:
"Madem asgari ücret işi enflasyon oranından kurtarıldı, bu sene geçen seneki zammı da gözeterek, enflasyonun altında bir rakamla geçen senenin dengelenmesini gündeme getirmek istiyoruz. Rekabet gücümüzün geriye gitmesini biraz olsun kompanse edebilelim. Çünkü asgari ücrete verilen zam oranı, diğer yüksek ücretli olanları da yukarı itiyor. Dün işsizlik rakamları açıklandı. Biz iş konusunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle eleman aradığımızda yeteri kadar kalifiye eleman bulamıyoruz. Zaten istediğimiz işe istediğimiz kişiyi bulduğumuzda asgari ücretin üzerinde istihdam ediyoruz. Bunun enflasyondan koparılıp 2017 yılına yönelik rekabet edebileceğimiz bir şekilde uygulamasını arzu ediyoruz."
-"(Yeşil kart) Bu tür kartı olanlar sigortalı olarak çalışmak istemiyor"
Büyükekşi, işçi sayısı arttıkça bunun firmalara ilave yükümlülükler getirdiğini belirterek, "Maliye Bakanı, 'Bundan sonra vergisini düzenli ödeyenlere bir indirim getireceğiz' dedi. Biz de bunun benzerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından talep ediyoruz." dedi.
Personel çalıştıranların teşvik edilmesini isteyen Büyükekşi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 100 işçinin üzerine çıkan iş yerlerinde sigorta işveren payında bir indirim yapmasını istediklerini dile getirdi.
Büyükekşi, iş verenin 99 çalışana geldiği zaman durduğuna işaret ederek, bu firmaların ya ikinci bir firma kurduğunu ya da başka düşünceler içerisine girerek yeni eleman almaktansa fazla mesai yaptırdığını veya ikinci vardiya kurduğunu ifade etti.
Kıdem tazminatının işçi ile işveren arasında sorunlar oluşturduğuna da değinen Büyükekşi, bunların ortadan kalkması için Kıdem Tazminatı Fonunun kurulup, işverene yük olmayacak ama işçiye de haksızlık yapılmayacak şekilde bir an önce hayata geçmesini talep ettiklerinin altını çizdi.
Büyükekşi, işsizlik rakamları yükselirken, kendilerinin çalıştıracak işçi bulamadığını, bunun nedenlerinden birisinin yeşil kartla ilgili yaşanan sıkıntılar olduğunu bildirdi.
Bu tür kartı olanların sigortalı olarak çalışmak istemediği yönünde kendilerine hep şikayet geldiğini anlatan Büyükekşi, bu durumun ortadan kaldırılması için bir takım düzenlemelerin hayata geçirilmesini istediklerini sözlerine ekledi.
AA