İZMİR (AA) - Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, doların Türk Lirası karşısındaki yükselişinin ihracatçıyı memnun etmediğini belirterek, ihracatçının enflasyon oranında artan kur beklediğini kaydetti.
EİB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) iş birliğinde "Son Dönemde Yaşanan Ekonomik Gelişmelerin Sektörümüze Etkileri" konulu toplantı düzenlendi.
Sektörde 2016 yılının değerlendirildiği, 2017 beklentilerinin ortaya konduğu toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkanı Ünlütürk, doların lira karşısındaki yükselişine değinip ihracatçının bundan memnun olduğunu belirterek, "İhracat dünyası olarak bugün yaşadıklarımızı 2007 ve 2009 yıllarında da yaşadık. Döviz kuru önce yükseldi sonra geri gitti. Bugün 3,47’yi gören dolar kuruna göre piyasada fiyatlar oluşuyor. İthalatçılar hesabını yapıyor ve sizden yeni fiyat talebinde bulunuyor. Yıl sonunda döviz kuru 3,20’ye düşerse yine bunun faturasını ihracatçı öder. Özellikle küçük ölçekli ihracatçılar bu süreçten çok daha olumsuz etkilenir." ifadelerini kullandı.
İhracatta birçok sektörün ithalata bağımlı olduğuna işaret eden Ünlütürk, "İthalata dayalı ihracat yapan sektörler, döviz artışından olumsuz etkilendi. Bu durum yerli girdi ağırlıklı çalışan ihracatçı firmalara ise stoklarındaki mal kadar ya da yükledikleri mal kadar bir avantaj sağladı. Yıl sonunda 3,20-3,30’u görebiliriz. Bir ay önce kimse bu seviyeleri telaffuz etmiyordu, herkesin yıl sonu dolar kuru beklentisi 3,10 seviyesiydi. İhracatçının beklentisi enflasyon oranında artan kur." değerlendirmesinde bulundu.
- Üreterek büyüme vurgusu
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler ise Türkiye’nin sıcak para ile değil, üretimle büyümesi gereğini, ülkenin tüketim ve inşaat sektörüne dayalı ekonomiden uzaklaşıp üretim odaklı ekonomiye odaklanması gerektiğini savundu.
Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Mukadder Özden de son dönemde döviz kurlarında yaşanan hızlı artışın sektörlerine olumsuz yansıdığını, ihracatçıların hızlı artışlar yerine öngörülebilir bir döviz kurunu tercih ettiğini kaydetti.
Toplantıda sektör temsilcilerinin gelecek dönemde, katma değerli üretime ve teknik tekstil ürünlerine odaklanması, firmaların performansını, verimliliği arttıracak hamlelerin yapılması, insan kaynağı geliştirmek için kurum içi eğitimlere ağırlık verilmesi gibi konulara öncelik vereceği bildirildi.
AA