İhracatçı ve KOBİ'lere verilecek 250 milyar liralık kredi

Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Gergerli:- "250 milyar lirayla birlikte KOBİ kredilerindeki payımızdan ziyade bankacılık sektöründe, ticari kredilerde yaklaşık yüzde 20'lik paya sahip olmayı hedefliyoruz"- "25 yıllık fon, 25 yılda 24 bin kredi değerlendir

BURSA (AA) - Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli, yaklaşık 23 milyar liralık bir kefalet verme kapasitelerinin bulunduğunu belirterek, 25 yıllık fonun, 25 yılda 24 bin kredi değerlendirmesi yapabildiğini belirterek, "Biz geçen hafta sadece 5 günde 12 bin 500 talebi sonuçlandırdık. Bu, Portföy Garanti Sistemi dediğimiz işleyişle mümkün oldu." dedi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri organizasyonunda, Türk Eximbank ve Kredi Garanti Fonu iş birliğiyle "İhracatın Finansmanında Türk Eximbank ile Kredi Garanti Fonu İşbirliği" konulu tanıtım toplantısı düzenlendi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) tarafından alınan 250 milyar liralık kredi desteği kararıyla ilgili Bursa iş dünyasını bilgilendirmek amacıyla yapılan toplantıda konuşan KGF Genel Müdürü Gergerli, Kredi Garanti Fonu'nun kar amacının olmadığını ve sözleşmesi gereği ortaklarına kar dağıtmadığını söyledi.

Fonun kamu kuruluşu olmadığını ancak kamusal bir görevi yerine getirdiğini belirten Gergerli, "Şu anda yaklaşık 23 milyar liralık bir kefalet verme kapasitemiz var. Öz kaynaklarından 2,8 milyar, hazineden sağladığı kaynaklar ise 20 milyar lira. Bu imkanı şu anda kullanabiliyoruz. Henüz bu limitlerimizi doldurmuş değiliz ama hükümetimiz buna ilaveten, mevcut olan 20 milyar sağladığı ek kaynakla bunu 250 milyar liraya kadar artırmamıza imkan sağladı." diye konuştu.

- "Bakanlar Kurulu kararı da birkaç gün içinde yayımlanacak"

Sürecin tamamlanmak üzere olduğunu aktaran Gergerli, şöyle konuştu:

"Yasal düzenleme yapıldı, Bakanlar Kurulu kararı da birkaç gün içinde yayımlanacak ancak zaten şu anda var olan limitlerimiz, bizim kefalet desteği vermemize imkan sağlıyor. Kendi öz kaynaklarımızla verdiğimiz kefaletler 2015 sonunda yaklaşık 690 milyon liraydı. Ocak itibarıyla 1,3 milyar liraya ulaştık, yaklaşık yüzde 91'lik bir büyüme sağladık. Hazineden sağladığımız kaynakla 2015 sonunda 1,8 milyar liralık büyüklüğümüz vardı. Ocak itibarıyla 6,7 milyar liraya geldik, 13 ayda yüzde 258'lik bir büyüme var. Bu büyüme çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Hükümetimizin sağladığı kaynaklar 250 milyar olduğu için daha gidecek çok yolumuz var."

- Ticari kredilerde yüzde 20'lik pay

Gergerli, KOBİ kredilerindeki paylarının 2015 sonunda yüzde 0,95 olduğuna dikkati çekerek, "2016 sonu itibariyle 2,44'e geldi ama biz bunları zaten çok küçük rakamlar görüyoruz. Çünkü 250 milyarla birlikte KOBİ kredilerindeki payımızdan ziyade bankacılık sektöründe, ticari kredilerde yaklaşık yüzde 20'lik paya sahip olmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

- Bir haftada 12 bin 500 talep sonuçlandırıldı

Daha önceki kefalet işleyişlerinin klasik bankacılık yöntemleriyle yürüdüğünü belirten Gergerli, şöyle devam etti:

"Yani banka talebi gönderiyordu. Biz de banka gibi tekrar konvansiyonel yöntemlerle değerlendirme yapıyorduk sonra da bankaya dönüp, 'Evet, buna kefalet veririz' ya da 'vermeyiz' diyorduk. Bu da 35-40 günü buluyordu. Şimdi yeni düzenlemeyle birlikte 'Portföy Garanti Sistemi' diye bir işleyişle çalışmaya başladık. Bir Portföy Garanti Sistemi bir de diğer yöntem dediğimiz manuel yürüyen bir sistem kurduk. Portföy Garanti Sistemi'nde biz kredi değerlendirmesi yapmıyoruz. Banka bütün süreci yönetiyor, tahsisi yapıyor. Bize gönderiyor sistem üzerinden. Biz 24 saat içerisinde 'evet, buna kefalet veririz' yada 'vermeyiz' diyoruz. Bizim cevabımızın içeriğini belirleyen Bakanlar Kurulu kararındaki kriterler. Biz bir tahsis yada kredi değerlendirmesi yapmıyoruz. Dolayısıyla geçen hafta içerisinde 12 bin 500 talebi sonuçlandırabildik. 25 yıllık fon, 25 yılda 24 bin kredi değerlendirmesi yapabilmiş. Biz geçen hafta sadece 5 günde 12 bin 500 talebi sonuçlandırdık. Bu, Portföy Garanti Sistemi dediğimiz işleyişle mümkün oldu."

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım da KOBİ'ler için Kredi Garanti Fonu'yla protokol yaptıklarını dile getirerek, "Şu anda hazine kaynağından 1,5 milyon dolar, kendi kaynağından da 3 milyon lira olmak üzere Kredi Garanti Fonu bize doğrudan kefalet veriyor." dedi.

Hazırlık çalışmalarını bitirdiklerini aktaran Yıldırım, "Yeni kararname çıkacak. Orada da ihracatçılar, kullanıcılar lehine düzenlemeler olacak. Onun sonrasında da inşallah KOBİ şirketler için de Kredi Garanti Fonumuzda bu anlaşmayı yapacağız. KOBİ dışı şirketler de Kredi Garanti Fonu ile doğrudan bize gelebilecekler." diye konuştu.

AA

Ekonomi Haberleri

Konya’da Konut Fiyatları Rekor Kırıyor: Danimarka’da Villa Almak Daha Ucuz!
Posta Eşyasında Yeni Dönem Başlıyor
Yeni Renault Duster’ın üretimi Bursa’da başladı
Benzine yeni, yine, yeniden zam
Konya 1893 Kişi Arıyor