İkinci KPSS davasında tutuklu sanık kalmadı

KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin açılan 51 sanıklı davada, tutuklu 12 sanığın tahliyesine karar verildi

ANKARA (AA) - 2010 KPSS sorularının Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerine sızdırılmasına ilişkin 51 sanık hakkında açılan ikinci davada, tutuklu 12 sanığın da tahliyesine karar verildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar ve avukatları ile şikayetçi ÖSYM ve Maliye Bakanlığının avukatları katıldı.

Duruşmada beklenen bazı cevapların gelmediği, haklarında yakalama emri bulunan sanıkların yakalanmadıkları tutanağa geçirildi.

Söz alan sanıklar ve avukatları tahliye talebinde bulundu.

ÖSYM ve Maliye Bakanlığının avukatları ise tahliye taleplerinin reddini istedi.

Cumhuriyet savcısı, tutuklulukta geçen süreler dikkate alınarak, sanıklardan Ali Bulutyaran, Ahmet Yapalak, Halil İbrahim Toz, Metin Sancaklı, Yusuf Tozanoğlu, Mustafa Işıkol ve Ertan Özkök'ün tahliyelerini talep etti.

Müzakerenin ardından mahkeme heyeti, tutuklu kaldıkları süre, dosyanın geldiği aşama ve delillerin büyük ölçüde toplanması nedeniyle tutuklu sanıklar Ertan Özkök, Halil İbrahim Toz, Yusuf Tozanoğlu, Ahmet Yapalak, Erkan Kılınç, Muhammet Ali Özkorkmaz, Adem Aktürk, Metin Sancaklı, Mustafa Işıkol, Ali Bulutyaran, Bekir Düzenli ve Faruk Cantürk'ün tahliyelerine hükmetti.

Sanıklar Mehmet Sukas, Murat Ağsu, Fatih Aslan, Hasan Altuntepe, Cihad Bacanak, Selim Akköse ve Zeynep Gazioğlu hakkındaki yakalama emirlerinin infazının beklenmesine karar veren heyet, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

- İddianame

KPSS sorularının sınavdan önce ele geçirilerek dağıtılmasına ilişkin açılan ikinci davanın iddianamesinde, sanıklar arasında "cemaat bağı" olduğuna, soruların sınavdan önce genellikle bu bağa uygun dağıtıldığına işaret edilerek, profilleri, iş yerleri, aralarındaki mali ve sosyal irtibatları incelendiğinde, sanıkların FETÖ/PDY içinde yer aldıklarının belirlendiği kaydedilmişti.

İddianamede, 294 bin 909 adayın katıldığı 2010'daki KPSS Eğitim Bilimleri sınavının iptal edilerek yeniden yapılmasıyla devletin 9 milyon 111 bin 138 lira 13 kuruş zarara uğratıldığı belirtilerek, YÖK Denetleme Kurulunun, genel yetenek sorularının da sızdırıldığı yönündeki raporuna rağmen, bu alanın iptal edilmemesiyle sayıları kesin bilinmemekle beraber binlerce kişinin haksız şekilde devlet memuru olduğu tespiti yer almıştı.

Sanıklar, "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından yargılanıyor.

AA

Gündem Haberleri

Eski tip kimliği olanlar! Artık geçerli değil
Dışişleri Bakanlığı: Türkiye, Gagauz Türklerine destek olmayı sürdürecektir
Yerde buldukları çamaşır suyunu içen minik kardeşler hastanelik oldu
Meslek Fabrikası İşsizlikle Mücadelede Öncü Rol Oynuyor
Palandöken'deki çığda hayatını kaybeden milli judocu için başsağlığı