Son yıllarda yaşanan hızlı iklim değişiklikleri, mevsimler üzerinde belirgin etkiler bırakmaya başladı. Özellikle mevsimler arasındaki geçişlerin daha hızlı gerçekleşmesi, ani sıcaklık değişiklikleri ve hava koşullarındaki belirsizlikler, bu durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci, konuyla ilgili olarak, "Artık herkesin çok daha duyarlı olması lazım. İklim değişikliklerinin etkilerini dünyada ve Türkiye'de yaşıyoruz. Bundan sonraki gelecek olan kuşaklar için sadece mevsimsel değişimi görmeyip aynı zamanda su kıtlıklarını da yaşayacağız" dedi.
Ara Mevsimler Hızlı Geçiyor
Prof. Dr. Cebeci, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bazı bölgelerin yavaş yavaş subtropikal iklime doğru kaydığını belirterek, "1850'den itibaren yapılan araştırmalarda sıcaklık oranında 1.2'lik bir artış gözlemlenmiş. Bu artış, özellikle 1999'dan sonra daha da hissedilir hale gelmiş. 2000 ve 2010 yılları, en sıcak geçen yıllar olarak kaydedilmiş. Mevsimler aslında azalmıyor ama ara mevsimlerde hızlı geçişler var. Örneğin bu sene Haziran ayını geçmiş yıllara göre oldukça sıcak geçirdik" diye konuştu.
Tehlike Çanları Çalmaya Başladı
Cebeci, iklimsel tehlike çanlarının artık çaldığını belirterek, "İnsanoğlu kaynaklı olan iklim değişikliğinin yaşattığı etkileri bu şekilde gözlemliyoruz. Ani kısa süreli seller, havanın bir anda ısınması ve soğuması, iklim değişikliği ile ilgili. Dünyada ve ülkemizde çölleşme, su kaynaklarının azalması veya yok olması, sera gazlarının atmosferde her geçen gün artması, özellikle karbondioksit ve metan gazının emisyonunun artması önlemler alınsa da yeterli olmuyor. Bu konularla ilgili artık herkesin çok daha duyarlı olması lazım. Çanlar gerçekten çalıyor. Hem de kötü çalıyor. Bundan sonraki gelecek olan kuşaklar için sadece mevsimsel değişimi görmeyip aynı zamanda su kıtlıklarını da yaşayacağız. Belki de hep birlikte su savaşlarını göreceğiz" ifadelerini kullandı.