Göreve geldikten sonra birçok projeyi tamamladıklarını ifade eden Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan, vatandaşın bütün taleplerini yerine getirmeye çalıştıklarını ifade ederek Ilgın Termal Kaplıcalarının Aladağ Kayak Merkezi kadar önemli olduğunu söyledi. Ilgın'ın 10 yıldır Turizm Bölgesi ilan edildiğini de hatırlatan Mehmet Karahan tüm yatırımcıları Ilgın'a davet ederek belediye olarak tüm yatırımcılara gereken kolaylığı göstereceklerini de sözlerine ekledi.
ILGIN, ENDER İLÇELER ARASINDA YER ALIR
Ilgın, tarihi ve kültürü ile Konya'nın önemli ilçeleri arasında yer alıyor diyen Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan, "İlçe, belli bir seviyeye ulaştı fakat hak ettiği noktada değil. İç Anadolu bölgesinde de ender ilçeler arasında yer alır Ilgın. Kaplıca ve hamamların tarihi, Roma ve Bizanslılara dayanır. Hz. Mevlana'nın bir fiil Ilgın'a gelip dinlendiği ve her yıl 2 ay boyunca Ilgın'da şifa bulduğu bilinen gerçekler. Cüzzam hastalarını da Ilgın'da tedavi edermiş. Mesnevisinin büyük bir kısmını Ilgın'da ve Ilgın Konya Yolu'nda yazdığı söylenmektedir. Bunlar, bugüne kadar hiçbir yerde dillendirilmemiş. Hz. Mevlana nasıl Konya'ya mâl olmuşsa aynı zamanda Ilgına da mâl olmuş büyük bir insandır. Ilgın, şifa dağıtan bir ilçe. Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde Ilgın ile övgüyle bahsetmiştir. Ilgın kaplıcasının en büyük özelliği, 42 derece bir sıcaklığı olmasıdır. Çıkan su, çıktığı şekilde havuzlara verilir.
Renksiz ve kokusuzdur. İçilebilir özelliktedir. Bu özelliklere sahip su, dünyada 3 yerde vardır. Biri Avustralya' da diğeri Almanya'da bir tanesi de Türkiye'de yani; Ilgın'da. Suyun rahatlatıcı özelliği var. Romatizmal hastalıklara iyi geliyor. Cilt ve kadın hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Alaaddin Keykubat'ın bile romatizmal hastalığından dolayı Ilgın'a geldiği ve burada şifa bulduğu biliniyor. Bütün bunlar bilinirken Ilgın'a bugüne kadar gereken ilgi gösterilmemiş. Ilgın'ı bilen, Ilgın'a sevdalı bir insanım. Babamızdan gelen bir mesleği yürütüyorduk yani esnaftım. Genel sorunları biliyorum. Göreve geldiğimizde bütün cadde ve sokaklarımız sıkıntı içerisindeydi. İlk etapta Büyükşehir Belediyemiz ile görüştük. Halkımız 3 yıl boyunca mağduriyet yaşadı. Yaptığımız görüşmeler neticesinde Sayın Tahir Akyürek, bir talimat verdi. Bürokratlarımız Ilgın'a ayrı bir hassasiyet gösterdi.
Yaptığımız çalışmalar ve projelerimizle Ilgın'ı hak ettiği yere taşıyacağız" ifadesini kullandı.
YATIRIMCILAR İÇİN İLÇE ÇOK CAZİP
Şu anda 5 yıldızlı otel projesi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Karahan, "Ilgın Kaplıcaları Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat döneminde önemli devlet adamlarından olan Sahib Ata Fahrettin Ali 1236 yılında ilk Türk Hamam’ını inşa ettirir. O tarihte atılan temeller şuan hala varlığını sürdürmektedir. 800 yıllık tarihi ile Ilgın kaplıcaları asırlardır şifa kaynağı olarak biliniyor. Hz. Mevlana’nın bir fiil Ilgın’a gelip dinlendiği ve her yıl 2-3 ay boyunca Ilgın’da şifa bulduğu o döneme ait tarih kaynaklarında geçmektedir. Hz. Mevlana kendisine gelen cüzzam hastalarını Ilgın’a getirip kaplıca suyu ile tedavi ettiği bilinmektedir. Geçmişten günümüze kadar şifa dağıttığı bilinen kaplıca suyumuzla; termal turizmin yeni gözdesi olma yolunda hızla ilerleyen Ilgın’a bir yandan özel sektör yatırımlarını çekebilmek için çaba gösterirken bir yandan da belediyemizin imkânları doğrultusunda yatırımlar kazandırıyoruz.
Şu anda çeşitli özelliklerde 280 yatak kapasiteyle hizmet veren tesislerimiz modern anlamda ziyaretçilerimizin isteklerini karşılayamadığı gibi kapasite olarak da ihtiyaca cevap vermemektedir. Yapacağımız Villa Otel Projesiyle 100 adet oda, 310 yatak kapasiteli otel konseptinde modern anlamda misafirlerimize kaliteli hizmet verebileceğiz. Bu anlamda da yatırımcılarımızı Ilgın'a davet ediyoruz" diye konuştu.
KENDİ ENERJİMİZİ ÜRETECEĞİZ
12 milyon liraya mal olacak 4 megavatlık güneş enerji santralinin (GES) inşasına ilişkin çalışmalara başlandığını söyleyen Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan, 'Bu yatırım ilçemiz ve belediyemiz için önemli bir yatırım. "Kendi enerjimizi kendimiz üretelim" diye aylar öncesinden çalışmalara başladık. Çalışmalarımız ve gerekli yerlerle görüşmelerimiz sonuç verdi. Güneş enerjisinden elektrik üreteceğiz ve kendi ürettiğimiz enerjimizi tüketeceğiz. İlçemiz Sivri Dağı yamacında, 56 bin m2 alan üzerinde 14 bin güneş paneli kuracağız. Maliyeti 12.000.000 TL olan bu proje ile güneş enerjisinden aylık 4 bin kilowatt elektrik üreteceğiz. Belediyemizin ortalama aylık elektrik tüketim bedeli 160.000 TL bunu yıl bazında düşünecek olursak 2.000.000 TL civarında. Kuracağımız sistemle belediyemiz bütçesinden çıkan bu para Ilgınımız için yeni tesislerin kazandırılmasında kullanılacaktır. Böylece elektrik enerjisi için harcadığımız miktarı halkımıza yeni hizmetler üretmekte kullanmış olacağız. Amacımız tasarruflarımızı hizmete dönüştürmek. Yine belediyenin bünyesinde kullanmak üzere kapalı sebze ve hayvan pazarı üzerine de GES kurmak için proje çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
KAPALI HAYVAN PAZARI BÖLGEDE İLK OLACAK
Göreve geldiği ilk günden beri çalışmalarını aralıksız sürdüren Başkan Karahan, dev bir projeye daha imza atarak Kapalı Hayvan Pazarı projesinin de hayata geçeceğini ifade ederek,
'Ilgın Belediyesi ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından ortaklaşa yapılacak olan Kapalı Hayvan Pazarı Projesi’nin protokol imzaları atıldı.
24.000 m2 alanı kapsayacak projenin tasarımı hazırlanarak çalışmalara başlandı. Farklı özelliklere ve modern görünüme sahip pazarda her şey düşünüldü. Küçükbaş hayvan pazarı ve büyükbaş hayvan pazarı ana noktalar olmak üzere, bunların yanında küçükbaş ve büyükbaş ahırı, yine küçük ve büyükbaş olmak üzere tasarlanmış olan hayvan otelleri, sosyal tesisi, denetim ve kontrol ofisleri ve geniş bir otopark alanına sahip olacak. Pazarın faaliyete geçmesiyle birlikte hayvan ticaretinde Ilgın’ın cazibe merkezi olacağını düşünüyorum. Konya bölgesinde böyle farklı özelliklere sahip bir yer yok ve bu proje bölgede ilk olacak. Kapalı Hayvan Pazarı Projemiz ilk defa açık artırma usulü alanı ile birlikte yapılacak. Bu özelliğiyle de bölgede ilk olacağız. Uzun vadede başarılı ve ilerisi için kalıcı bir hizmet olacaktır. Ayrıca teknik, sağlık ve hijyenik açıdan modern bir pazar olacak. Bu modern tesis ile hayvanların sağlıklı ortamlarda alınıp satılmaları sağlanarak, hayvan atıklarının çevre ve toplum sağlığına zarar vermeden bertaraf edilmesi sağlanacaktır. Ilgın ve bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
GENÇLER İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK
Bu ülkenin geleceği olan gençlerle ilgili de projeler geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan, "Gençlerin serbest zamanlarını; ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda değerlendirmelerini sağlamak, onları sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere yönlendirmek, gençlerin sosyal kişiliklerinin gelişmesine katkıda bulunarak, topluma uyumlu olmalarını sağlamak, sportif faaliyetlerle gençlerin ruh ve beden sağlıklarını korumak, ulusal birlik ve beraberlik duygularını güçlendirmek, gençlerin psiko-sosyal ihtiyaçlarını karşılayarak, bireysel ve toplumsal ilişkilerinde sağlıklı ve dengeli kişilik geliştirmelerine katkıda bulunmak ve onları zararlı alışkanlıklardan korumak, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilgi ve becerilerini artırmak amacı doğrultusunda gençlerimize hizmet edecek olan bir Gençlik Merkezine ihtiyaç vardır. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Ilgın Gençlik Merkezi’nin ihaleye çıkması için son hazırlıklar yapıldı. Gençlik Hizmetleri İl Müdürlüğü tarafından Milli Egemenlik Mah. Hacı Elmas Cad. üzerinde yeni hastane karşısında yapılacak olan 2 katlı Gençlik merkezi için zemin etüt çalışmaları tamamlandı.1600 m2 kapalı alana sahip olacak olan Ilgın Gençlik Merkezi, 3.500.000 TL’ye yapılacak. Tesis içerisinde 400 kişilik spor ve konferans salonu, açık sergi alanı, 5 adet derslik, toplantı odaları, 2 adet tenis kortu, 1 adet voleybol ve basketbol sahası bulunuyor." şeklinde konuştu.
M. Ali Elmacı-Memleket