İmalat Sanayinde İş Açığı Patladı

İŞKUR'un 2024 yılı ikinci çeyrek Açık İş İstatistikleri Raporu'na göre, en yüksek iş açığı imalat sanayinde gerçekleşti. Sektörü servis elemanları ve temizlikçiler takip etti.

İŞKUR tarafından hazırlanan 2024 yılı ikinci çeyrek Açık İş İstatistikleri Raporu'na göre, Türkiye'de en yüksek iş açığı imalat sanayinde yaşandı. İmalat sanayini, servis elemanları (garson gibi) ve temizlikçiler izledi. Son yılların en hızlı değişimi yaşanan iş gücü piyasasında, maaşlar ve iş gücü talepleri, bu değişimin belirleyici unsurları olarak öne çıkıyor.

Temizlik Personeli Açığı Derinleşiyor

Allservice Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akyüz, Haziran ayı İŞKUR verilerini değerlendirerek, iş gücü piyasasında özellikle temizlik sektöründe ciddi bir eleman açığı olduğuna dikkat çekti. Akyüz, "Türkiye genelinde temizlik personeli pozisyonlarına olan ilgi azalıyor. Şirketler, maaş politikalarını gözden geçirse de bu alanda yaşanan eleman açığını kapatmakta zorlanıyorlar. Temizlik personeli için önerilen maaşlar net 22 bin TL ile 27 bin TL arasında değişse de bu, ülke genelindeki asgari ücretin biraz üzerinde olduğu için işe olan ilgiyi artırmakta yetersiz kalıyor" dedi.

Teknik Personel Maaşları Memur Maaşlarını Geçti

Sektördeki teknik personel maaşlarının ise 55 bin TL’den başladığını belirten Akyüz, "Teknik personel için önerilen maaşlar, net 55 bin TL ile 65 bin TL arasında değişiyor. Bu rakamlar, kamu sektöründe çalışan birçok memurun maaşlarını geçmiş durumda. Maaşların yüksekliği bu pozisyonlara olan ilgiyi artırıyor ancak yine de sektörün bu alanda eleman bulmakta zorlandığını söylemek yanlış olmaz" diye konuştu.

Şirketler Alternatif Çözüm Yolları Arıyor

Eleman açığını azaltmak amacıyla tesis yönetim hizmetleri şirketlerinin çeşitli çözüm önerileri üzerinde çalıştığını belirten Akyüz, "Maaş politikalarının gözden geçirilmesi, ekonomik desteklerin sağlanması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi adımlar atılabilir. Özellikle maaşların asgari ücretin üzerine çıkarılması, temizlik personeli pozisyonlarını daha cazip hale getirebilir. Günlük yevmiye işlerinin, temizlik personeli pozisyonlarına göre daha yüksek gelir sağladığı göz önüne alındığında, rekabetçi maaş tekliflerinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Yılbaşı kokinaları raflarda
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi İçin Yeni Dönem Başlıyor
Meşhur Sitedeki 52 Metrekare Daireyle Konya'da Bir İlk Gerçekleşecek
56 Yılda Ankara'nın Temelinde İmzası Olan Şirketin İflası
Konya'da her 5 kişiye 1 otomobil düşüyor