İmam Hatip kökenli ilk Cumhurbaşkanı

Halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, İmam Hatip kökenli ilk Cumhurbaşkanı olarak 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den görevi devraldı

‘Muhtar bile olamaz’ denilen ancak 11 senelik Başbakanlık görevinin ardından halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’deki yemin töreninin ardından 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den görevi devraldı. Meclis’te gerçekleştirilen yemin törenini ailesi, askeri erkan, yüksek yargı başkaları ile MHP ve HDP’li vekiller ile çok sayıda davetli izledi.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi gibi birçok ilke konu olan bu yeni dönemde Cumhurbaşkanlığı makamı ilk kez İmam Hatip kökenli bir cumhurbaşkanına da sahip olmuş oldu. İlkokulu Kasımpaşa semtindeki Piyalepaşa İlkokulu’nda okuyan ve 1965 yılında mezun olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, liseyi ise İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde okudu ve bu okuldan 1973 yılda mezun oldu. O dönemdeki üniversitelere girme konusundaki kısıtlamalar nedeniyle liseyi dışarıdan bitirme imtihanlarına girerek fark derslerini verdi ve Eyüp Lisesi'nden de diploma aldı. Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'nde okuyan Erdoğan, bu okuldan 1981 yılında mezun oldu.

İşte Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlarının öğrenim durumları

Mustafa Kemal Atatürk

ilkokulu Selanik’te Şemsi Efendi Mektebi’nde okudu. Öğrenimini Selanik Askerî Rüştiyesi ve Manastır Askeri İdadisi’nde sürdürdü. 1899’da girdiği İstanbul Harbiye Mektebi’ni 1902 yılında piyade teğmeni rütbesiyle, Harp Akademisi’ni de 1905’te kurmay yüzbaşı olarak bitirdi.

İsmet İnönü

İlk ve orta öğrenimini Sivas’ta tamamladı. Bir yıl Sivas’ta Mülkiye İdadisi’nde okuduktan sonra, 1897 yılında İstanbul’daki Mühendishane İdadisi’ne gitti. 1901’de Mühendishane-i Berri-i Hümayun’a (Kara Harp Okulu) giren İsmet İnönü, bu okulu 1903’te topçu teğmeni olarak birincilikle bitirdi. 1906’da Erkân-ı Harbiye Mektebi’nden gene birincilikle mezun olarak kurmay yüzbaşı rütbesiyle Edirne’deki 2. Ordu’nun 8. Alayı’nda bölük komutanlığına atandı.

Celal Bayar

Bursa’da İpek Meslek Yüksek Okulu ve College Francais de l’Assomption’da eğitim gördü ve memuriyet yaşamına atıldı.

Cemal Gürsel

İlköğrenimini Ordu ilinde yaptı. Daha sonra Erzincan ve İstanbul’da askerî öğrenci olarak eğitim hayatını sürdürdü.

Cevdet Sunay

İlk ve orta öğrenimini Erzurum, Kerkük, Edirne ve İstanbul’da Kuleli Askerî Lisesi’nde yaptı.

Fahri Korutürk

1916 yılında Bahriye Mektebi’ne girdi. 1923 yılında Deniz Harp Okulu’nu, 1933 yılında Deniz Harp Akademisi’ni bitirdi.

Kenan Evren

İlk ve orta öğrenimini Alaşehir, Manisa, Balıkesir, İstanbul’da sürdürdü ve Maltepe Askerî Lisesi’nden mezun oldu. 1938 yılında Kara Harp Okulu’nu, 1949 yılında Harp Akademisi’ni bitiren Kenan Evren topçu subayı ve kurmay subay olarak silahlı kuvvetlerin çeşitli kademelerinde görev yaptı.

Turgut Özal

Konya Lise’sinde başladığı lise eğitimini Kayseri Lisesi'nde tamamlayan Özal, 1950 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünü bitirdi.

Süleyman Demirel

İlköğrenimini doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi Isparta ve Afyon’da bitirdi. Şubat 1949’da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu.

Ahmet Necdet Sezer

1958 yılında Afyon Lisesi’ni, 1962’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Aynı yıl Ankara’da hâkim adayı olarak göreve başladı. Askerliğini Kara Harp Okulu’nda yedek subay olarak yaptı.

Abdullah Gül

Öğrenimini Kayseri Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yaptı. Aynı fakültede başladığı doktora çalışmaları için iki yıl İngiltere’de kaldı ve 1983’te İstanbul Üniversitesi’nden Doktor unvanı aldı.(iha)