DİYARBAKIR (AA) - Milli Eğitim Bakanlığınca, Türkiye'nin farklı illerindeki 34 Anadolu imam hatip lisesinde ilk kez "Fen ve Sosyal Bilimler Projesi" uygulanacak.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemiyle Türkiye'nin her yerinden öğrencinin kaydı yapılabilen proje kapsamındaki Anadolu imam hatip liselerinde öğrenciler, derslerin yanı sıra seçtikleri alanlarla ilgili seminerler, konferanslar, söyleşiler, bilim atölyeleri, laboratuvar çalışmaları, bilimsel etkinlikler ve geziler ile araştırma ve inceleme etkinliklerine katılacak, ilgi gruplarına göre alan okumaları yapacak.
2016-2017 eğitim-öğretim yılından itibaren "Fen ve Sosyal Bilimler Projesi" uygulamaya hazırlanan proje imam hatip liselerinde, imam hatiplerde okutulan mesleki derslerin yanı sıra fen ve sosyal bilimler lisesi müfredatı uygulanacak.
Fen ve sosyal bilimler alanında ders seçen öğrenciler, bu dersleri üniversitelerle iş birliği ile daha etkin bir şekilde alma imkanı bulacak. Gelecek eğitim-öğretim yılında sınırlı sayıda öğrenci alacak proje okulların, üniversitelerle yapacakları iş birliği çerçevesinde akademik ortamlardan ve imkanlardan olabildiğince yararlanması planlanıyor. Öğrenciler, eğitim koçluğu uygulamaları ile danışman öğretmenlerinin rehberliğinde istedikleri alanda üniversiteye hazırlanacak.
Diyarbakır'da TOBB Ferdi Yiğit Anadolu İmam Hatip Lisesi, Batman'da TP Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Bingöl'de ise Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi, "Fen ve Sosyal Bilimler Projesi" kapsamında eğitim verecek.
- Batman
Batman Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin, Türkiye'nin sayılı projelerinden biri olduğunu söyledi.
Öğrencilerin hem imam hatip programı hem de fen ve sosyal bilimler programını beraber öğreneceğini belirten Kurtaran, öğrencilerin birçok imkandan yararlanacağını, özellikle hazırlık sınıfı okumaları sonucu yabancı dille ilgili ciddi bir eğitim alacaklarını dile getirdi.
Mahmut Kurtaran, öğrencilerin İngilizce ve Arapça eğitimi alacağını da bildirdi.
- Başarılı öğrencilere burs
"Bu okulumuza devam edecek öğrencilerimiz pansiyonda kalmayıp, eğer eve gidip gelecekse taşımada da kolaylık sağlayacağız. Özellikle yüksek puanla girecek çocuklarımıza burs arayışı içerisindeyiz. TEOG'tan 450 puan ve üstünde gelen öğrencilerimize burs vereceğiz." ifadelerini kullanan Kurtaran, Batman'da özellikle kız imam hatip lisesinin bu projeye dahil edilmesinin sevindirici olduğunu anlattı.
Mahmut Kurtaran, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnşallah gelecekte burada okuyan çocuklarımız ülkemiz ve milletimiz için çok hayırlı hizmetlere imza atacaklar. En iyi eğitimi alan, en iyi hizmeti eder. Onlara en iyi hizmet için, en iyi eğitimi sunmaya çalışacağız. Bu okullardan mezun olacak öğrencilerimiz ülkemizin, ilimizin ilerideki karar alıcıları olan çocuklar olacak. Ülkemizdeki en başarılı öğrencilerin devam ettiği okullar bunlar. Bütün öğrenciler geleceğimiz. Ülkemize hizmet sunacak, uluslararası arenada ülkemizi temsil edecek nesiller yetiştirmek istiyoruz."
Batman TP Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Abdurrahman Yakut da okulun Selçuklu, Osmanlı ve yerel motiflerin kullanıldığı bir mimari ile inşa edildiğini, fiziki yapısı ve bulunduğu yer itibarıyla çok ferah ve çok temiz bir binaya sahip olduklarını belirtti.
Yakut, "Öğrencilerin ilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda daha donanımlı, öz güvenleri yüksek, kendi medeniyet değerlerimizin farkında olarak yetişmelerine ve bu bilinçle fen bilimleri alanında yükseköğretime devam etmelerine katkı sağlayacağız." diye konuştu.
- Diyarbakır
Diyarbakır TOBB Ferdi Yiğit Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Ömer Yıldırım ise proje çerçevesinde 2016-2017 eğitim-öğretim yılında 102 öğrencinin kaydını yapacaklarını bildirdi.
Öğrencilerin TEOG tercihlerini yaparken kendi okullarını da tercih edebileceğini aktaran Yıldırım, okullarında fen ve sosyal bilimler lisesi standardında eğitim verileceğini anlattı.
Bu süreçte üniversiteler ile işbirliği yapılacağını, okullarda spor salonları, kütüphane uygulaması ve pansiyon imkanının bulunacağına işaret eden Ömer Yıldırım, hafta içi ve hafta sonu kurslar ve etütlerle öğrencilerin eğitimlerine takviye yapılacağını vurguladı.
Bu okullarda eğitim gören öğrencilerin 4 yıllık eğitim sonunda üniversitelere yüzde 100 yerleşebilecek şekilde eğitimlerini tamamlayacaklarını ifade eden Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu proje ile buraya tercih eden öğrencilerin imam hatip dersleri ile fen lisesi ve sosyal bilimler lisesi kalitesinde eğitim alacak. Buradan mezun olan öğrenciler, hukuk, tıp, mühendislik alanlarını tercih edebilecek."
- Bingöl
Bingöl Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mehmet Emen ise "Fen ve Sosyal Bilimler Projesi" kapsamında 2 sınıfta 68 öğrencinin kabul edileceğini söyledi.
Okulun bu yıl normal öğrenci kabul etmeyeceğini, 10, 11 ve 12'nci sınıf öğrencilerinin mezun olana kadar eğitim ve öğretime devam edeceğini anlatan Emen, "Fen ve sosyal bilimler müfredatı sadece bu sene alacağımız 68 öğrenci için geçerli olacak. 2 sınıf öğrenci alacağız. Kayıtlı öğrencilerimiz de kademeli olarak mezun olacaktır. Şu anda 450 öğrencimiz var. 70 öğrencimiz mezun oldu. 380 öğrencimiz de normal imam hatip lisesi müfredatıyla mezun olacak." dedi.
Mehmet Emen, proje okuluna devam eden öğrencilerin, insanlığa ve topluma katma değer üretebilen, okuyan, düşünen, tartışabilen, sosyal ilişkileri gelişmiş, kişi, grup ya da topluluklararası yaşanan problemlere çözümler üretebilen, kendisine ve değerlerine güvenen, liderlik becerisine ve evrensel değerlere sahip bireylerin yetişmesine vesile olacağını aktardı.
İmam hatip okullarının böyle bir projeye ihtiyacı olduğunu belirten Emen, "Okulumuz sadece Bingöl'e değil, aynı zamanda bölgemize hitap ediyor. Çevre illerden de öğrenci bekliyoruz. Okulumuzda 16 derslik, 3 laboratuvar, ayrıca bir dil laboratuvarı, Kur'an-ı Kerim sınıfı, son derece modern 200 kişilik pansiyonumuz, spor salonumuz, 2 kütüphane ve konferans salonumuz var. Öğrencilerimizin geleceğe hazırlanması için fiziki altyapısında bir eksikliğimiz bulunmuyor." şeklinde konuştu.
AA