KOPENHAG (AA) - Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen, İngiltere'nin AB’den ayrılacak olmasını trajik olarak niteleyerek "Ancak İngilizler kararlarını verdi ve bu karara saygı duyuyoruz. Umarım dostane bir ayrılık olur" dedi.
Danimarka'yı ziyaret eden İngiltere Başbakanı Theresa May buradaki temasları kapsamında Danimarkalı mevkidaşı Lars Lökke Rasmussen ile başkent Kopenhag yakınlarındaki Başbakanlık konutu Marienborg Sarayı'ndaki çalışma yemeğinde bir araya geldi. İkili, basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Danimarkalı lider Rasmussen, May ile yaptığı görüşmede, özellikle Brexit konusunun ele alındığını bildirdi. Rasmussen, ülkesinin İngiltere ile olan bağlarının güçlü olduğunu vurgulayarak, İngiltere'nin AB’den ayrılacak olmasını "trajik" olarak tanımladı. Rasmussen, "Ancak İngilizler kararlarını verdi ve bu karara saygı duyuyoruz. Umarım dostane bir ayrılık olur." ifadelerini kullandı.
Rasmussen’in ardından söz alan İngiltere Başbakanı Theresa May de ülkesinin AB'den ayrıldığını ancak sırtını Avrupa'ya dönmediğini vurguladı.
May, "Danimarka gibi Avrupalı ortaklarımızla, güçlü ve olumlu ilişkilerimizi sürdürmeyi istiyoruz. Bunu gerçekleştirmeye bağlıyım. Bunun Britanya'nın da, diğer Avrupalı ülkelerin de çıkarına olduğunu düşünüyorum. Ancak tabii ki AB'den ayrılıyoruz. Geçen hafta söylediğim üzere, (İngiltere'nin AB'den resmen ayrılık sürecini başlatacak Lizbon Anlaşması'nın) 50. maddenin devreye alınmasını önümüzdeki yılın Mart ayından geçe bırakmayacağız. Umarım kolay ve düzenli bir ayrılış olur." diye konuştu.
Brexit konusunda, AB üyesi ülkelerdeki nabzı yoklamak üzere Avrupa'yı turlayan İngiltere Başbakanı May'in, bu çerçevede bugün Hollanda'da da temaslarda bulunması bekleniyor.
May, ülkesinin AB'den resmen ayrılık sürecini başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin gelecek yıl Mart ayı sonundan önce devreye sokulacağını açıklamıştı. AB'li liderler, İngiliz hükümetinin birlikten çıkış için gerekli 50. maddeyi devreye almadan müzakerelere başlanmaması konusunda hemfikir.
Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si AB'den çıkış yönünde oy kullanmıştı. Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesi AB üyesi ülkelerin birlikten çıkışını düzenliyor. 50. maddenin yürürlüğe girmesinin ardından başlayacak müzakere süreciyle İngiltere'nin AB'den resmen çıkmasının en az 2 yıl sürmesi öngörülüyor
AA