İZMİR (AA) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının, bu ülkeye 2,5 milyar dolara yakın ihracat yapan otomotiv sektörü için risk ve fırsatları aynı anda barındırdığını belirtti.
Demirtaş, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin motorlu taşıt üretiminde dünyada 15’inci, Avrupa'da ise Almanya, İspanya, Fransa ve İngiltere'nin ardından 5'inci sırada bulunduğunu, sektörün 2015 yılı ihracatının 17,4 milyar dolar olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin motorlu taşıt sektöründe en fazla ihracatı 2,46 milyar dolar ile İngiltere'ye yaptığına dikkati çeken Demirtaş, "Sektör, 2015 yılı içerisinde İngiltere’ye yaptığı 2,46 milyar dolarlık ihracat karşılığında İngiltere'den 903 milyon ithalat yapmış. Yani otomotiv sektörü, İngiltere ile dış ticaretinde 1,55 milyar dolar fazla veriyor." ifadelerini kullandı.
Demirtaş, motorlu taşıt sektörünün İngiltere'deki gelişmeleri çok yakından takip ettiğini, Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının Türk otomotiv sektörü için de önemli sonuçları olabileceğini vurgulayarak, şu görüşleri aktardı:
"İngiltere ile AB arasında serbest ticaret anlaşması olmazsa otomotiv sektörümüz zorlanabilir. Diğer yandan yatırımlarını İngiltere’den kaydırmayı düşünen otomotiv üreticileri için de ülkemiz ciddi bir alternatif olabilir. İngiltere'nin Gümrük Birliği'nin dışında kalması, eğer İngiltere ile AB arasında yeni bir Serbest Ticaret Anlaşması olmazsa, sektörün en önemli pazarını kaybetme ihtimalini doğuruyor. Bu ihtimal motorlu taşıt ihracatının yaklaşık yüzde 10, Türkiye'nin İngiltere'ye yaptığı toplam ihracatın ise yaklaşık yüzde 20 düşmesi anlamına gelebilir. Bu bir risk. Ancak İngiltere’nin Gümrük Birliği içinde kalması ya da İngiltere ile AB arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanması durumunda bu ticaret devam edebilir. Referandum sonuçlarının ardından, büyük otomotiv ve yan sanayi üreticilerinin İngiltere'deki yatırımlarını ve yatırım kararlarını gözden geçirmeye başladı. Birleşik Krallığın kararı sonucu yeni yatırım yeri arayışındaki firmalar için ülkemiz, son derece önemli bir alternatif. Yatırım yeri arayan yabancı yatırımcının tercihini ülkemizden yana kullanmasının sağlanması için uygun ortam sağlanması ve yabancı yatırımların teşvik edilmesi son derece önemli."
AA