SAMSUN (AA) - İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, "En riskli bölgelerden başlayarak 20-25 yıl içerisinde İstanbul'da var olan yapı stoğunu yenilemek mümkün. Ne yazık ki bu çalışma yapılamadı ama vakit çok geç değil. Bugün başlanabilir." dedi.
Gökçe, "Uluslararası İleri Depreme Dayanıklı Yapılar Kongresi"ne katılmak üzere geldiği Samsun'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 100 yıllık süreçte büyüklüğü 6 ve üzeri 150'den fazla deprem yaşandığını söyledi.
Bu depremlerde 110 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 700 bin yapının ise yıkıldığını belirten Gökçe, "Her yıl 6,5 büyüklüğünde bir deprem yaşıyoruz. 17 Ağustos 1999 depremi, Türkiye açısından bir milat olmuştur. 20 bine yakın insanımız yaşamını yitirmiş, 300 bin civarında yapı da hasar görmüştü. Deprem üssünden 110 kilometre uzakta olmasına rağmen İstanbul'da da yaklaşık 30 bin konutta hasar oluşmuştu." diye konuştu.
Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu ama yapı stoğunun deprem güvenlikli olmadığına dikkati çeken Gökçe, İstanbul'da beklenen depremin bu konuda çalışan meslek insanlarına büyük sorumluluk yüklediğini vurguladı.
Deprem ve etkilerinin bertaraf edilmesi için teorik çalışmaların da sürdüğünü anlatan Gökçe, şunları kaydetti:
"İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2003 yılında İstanbul Deprem Mastır Planı gibi önemli bir çalışma yaptı. Teorik düzeyde var olan bilgileri üniversitelere, meslek odalarının da katkılarıyla rapor haline getirtti. Dönemin Bayındırlık Bakanlığınca 2004 yılında birinci deprem şurası, 2009 yılında ise kentleşme şurası yapıldı. Biz ve diğer meslek odaları ile üniversiteler de bu konuda pek çok sempozyum, konferanslar düzenledi. Teorik düzeyde çok şey biliyoruz ama ne yazık ki uygulamaya dönük herhangi bir şey yapılamadı."
İstanbul'da denizin altının kaynadığı yönünde uyarılar bulunduğunu, Fransız bilim adamlarının da yaşanması muhtemel depreme dikkati çektiğini dile getiren Gökçe, "Önce İstanbul'u çalışarak masaya yatırmak ve planlamak lazım. En riskli bölgelerden başlayarak 20-25 yıl içerisinde İstanbul'da var olan yapı stoğunu yenilemek mümkün. Ne yazık ki bu çalışma yapılamadı ama vakit çok geç değil. Bugün başlanabilir. Yol üstü parklanmaların önlenmesi lazım. Toplanma yerleri ve çadır kurulması planlanan yerlere bina yapılmaması gerekir. İstanbul'da mutlaka ama mutlaka yeni boş alanlar oluşturulması gerekiyor." şeklinde konuştu.
AA