İnsan enerjisiyle çalışan cihazların yolu açıldı

Araştırmacılar, insan enerjisini yakalayan nano-jeneratörün, "giyilebilir elektronik"te çığır açabileceğini belirtti- Michigan Üniversitesi Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde görevli Doç. Dr. Sepulveda:"Çok yakında cep telefonumuzu 1 hafta şa

ANKARA (AA) - ABD'nin Michigan Üniversitesinde görevli araştırmacılar, nano-teknoloji sayesinde insan hareketlerinden enerji elde etmenin uygulanabilir yolunu geliştirdi.

Araştırmacılar, silikon levha üzerine örülen ince nano katmanlarla oluşturdukları film şeklindeki malzeme sayesinde LCD dokunmatik bir ekranı, 20 led lambadan oluşan bir seti ve bir plastik klavyeyi, pil veya herhangi ilave enerjiye ihtiyaç duymadan çalıştırmayı başardı.

"Nano-jeneratör" adı verilen katlanabilir malzemenin, içteki silikon devreyi kaplayan gümüş, polimid ve polipropilen ferroelektrik katmanlardan oluştuğu ve iyon yüklenen katmanların insan hareketleriyle sürtünmesi sonucu elektrik enerjisi elde edilebildiği belirtildi.

"İnsan hareketiyle çalışan giyilebilir cihazların yolu artık açıldı." ifadesini kullanan projenin başaraştırmacısı, Michigan Üniversitesi Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde görevli Doç. Dr. Nelson Sepulveda, "Çok yakında cep telefonumuzu bir hafta şarj etmeden dolaşabileceğiz. Çünkü alet bizim gündelik hareketlerimizle kendini şarj edebilecek." dedi.

Tam adı "Biyo-Uyumlu Ferroelektrik Nano-Jeneratör" olan malzemenin, kağıt kadar ince olduğu için çok sayıda uygulamaya imkan vereceğini kaydeden araştırmacılar, led lambaları yakmakta kullandıkları malzemenin avuç içi kadar bir yüzey kapladığını, dokunmatik ekranı çalıştıran yüzeyin de parmak kadar olduğunu belirtti.

Sonuçları Nano Energy dergisinde yayınlanan çalışmanın, enerji üretimine getirdiği hafiflik, esneklik, boyutlandırılabilirlik ve biyolojik uyumluluk özellikleriyle "giyilebilir elektronik"te çığır açacağı ifade edildi.

AA

Teknoloji Haberleri

Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı
HÜRJET ses hızını aşmayı başardı