İnternet batıda pek de faydalı olmamış!

İnternetin, ilk başlarda beklenen ve amaçlanan bilgilendirici, ufuk açıcı görevini yeterince yerine getirmediği öne sürüldü.

Harvard’da akademisyen olarak görev yapan Ethan Zuckerman, Oxford’daki TED (Teknoloji, Eğlence ve Dizayn) konferansında yaptığı konuşmada internetin öngörülenin aksine Batıda çok da bilgilendirici bir icat olarak kullanılmadığını söyledi.

Zuckerman “Biz bir kaç zengin ülke olarak, kendimiz gibi olan insanlar ve ülkeler dışında herhangi bir şeyle ilgilenmiyoruz. İnternet bizim bakış açımızı, dünya görüşümüzü çok da değiştirmedi” görüşünü savundu.

Bilgi kaynaklarına daha kolay erişim sağladığı için internetin bize geniş bakış açısı kazandıracağını sandığımızı hatırlatan Zuckerman "Halbuki tek yaptığımız görüşlerimizi, bizim gibi düşünen bir grup insanla paylaşmak” dedi.
Zuckerberg şöyle devam etti:
“Özellikle paylaşım siteleri insanların aynı şeylerden haberdar olmasına, aynı şeylerle ilgilenmesine ve başka şeyleri düşünmemesine sebep oluyor. Bu da dünya görüşümüzü aslında daraltmamıza sebep oluyor.
“Madagaskar’da kurulan Foko adlı blog yerel haberleri tüm dünyaya yayınlıyordu. Madagaskar’daki hükümetin düşüp tüm medyanın etkisiz hale gelmesinden sonra, dünyanın ülkeden haber akışını bu sitede amatörlerce yayınlanan haberler ve cep telefonuyla çekilen görüntüler oluşturdu.

“Ya da Çin’de gerçekleşen bir proje olan Yeeyan; 150 bin gönüllü çevirmen aracılığıyla, her gün batı medyasında çıkan 50-100 haberi Çince’ye çevirerek halkın dünyanın her yerinden haberdar olmasını sağlıyor. Peki biz batılılar olarak dünyanın geri kalanından ne kadar haberdarız?


“Eskiden Amerika’da yayınlanan haberlerin yüzde 30-40’ı yabancı medyadandı, oysa şimdi bu rakam yüzde 10’a kadar düştü. Yurtdışından aldığımız haberlerin çoğu da Irak ve Afganistan gibi Amerikan askerlerinin bulunduğu ülkelerden geliyor.

“Dünyaya daha geniş rişim isteme yönünde kişisel bir karar vermeniz yeterli değil. Bu sistemi, medyamızı, interneti ve eğitimi nasıl düzelteceğimizi bulmalıyız. İnternetin çeviri projelerine ve tüm insanlıktan haberler toplayacak yeni mekanizmalara ihtiyacı var.”

ntvmsnbc

Teknoloji Haberleri

Casper’dan Yeni Nesil Bilgisayar Deneyimi: Nirvana AIO A800 ve AIO A900
Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı