MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Muğla ve ilçelerinde, kendilerine dağıtılan ipek böceklerini 45 gündür evlerinde besleyen üreticileri şimdilerde hasat telaşı sardı.
Muğla'da ipek böceği yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürlüğü ve Kozabirlik tarafından üreticilere, ücretsiz olarak, yumurtadan çıkmış ipek böceği dağıtıldı.
45 gün boyunca bu böcekleri evlerinde ya da oluşturdukları depolarda dut yapraklarıyla besleyen, onlara adeta çocukları gibi bakan üreticiler hasada başladı.
Bursa Kozabirlik Kooperatifi Ziraat Mühendisi Faik Ramazan Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla'da ipek böceği yetiştiriciliğinin 10 yıl önce 3-4 aile ile başladığını belirterek, "Bu yıl sadece pilot bölge olarak belirlenen Pınarköy'de 114 aileye 180 paket ücretsiz böcek dağıtıldı. Her kutuda 20 bin yavru bulunuyor. Buradan 5 tona yakın koza elde edeceğiz. Muğla genelinde ise 9 ilçede 163 üreticiye 357 paket ücretsiz böcek dağıttık." dedi.
Akyüz, ipek böceği yetiştiriciliğinin kısa zamanda iyi gelir getirmesi nedeniyle özellikle ev hanımları tarafından tercih edildiğini dile getirdi.
Üreticiyle devlet arasında köprü vazifesi gördüklerini ifade eden Akyüz, üreticileri üretimin başlangıcından koza hasadına kadar yalnız bırakmadıklarını söyledi.
- "Misafir odamı böceklere ayırıyorum"
Pınarköy Mahallesi’nde ipek böceği yetiştiriciliği yapan Rukiye Çetin, 10 yıldır bu işi yaptığını, yavruyken kendilerine verilen ipek böceklerine 45 gün boyunca çocuğu gibi baktığını belirtti.
Bu süreçte evinin misafir odasını ipek böceklerine ayırdığını anlatan Çetin, "Bu işe başladığımda ipek böceğinin ne olduğunu bile bilmiyordum. Şimdi evimde hem çocuklarıma bakıyorum hem de ipek böceklerini büyüterek harçlığımı çıkarıyorum." dedi.
12 kişi olarak başladıkları ipek böceği yetiştiriciliğiyle şu an köyde yüzlerce kişinin uğraştığını dile getiren Çetin, "Hiçbir masrafı ve ağır bir bakımı olmayan ipek böcekleri sadece dut yaprağıyla besleniyorlar. 10 yıldır 45 günlüğüne misafir odamı böceklere açıyorum. Hasat tamamlandıktan sonra evime misafir almaya başlıyorum. Artık çocuklarım gibi oldular, onlara çok alıştım." diye konuştu.
İpek böceği yetiştiren Mustafa Çakır da ipek böceklerini sabah ve akşam serinliğinde topladığı dut yapraklarıyla beslediğini söyledi. Bu işi 6 yıldır severek yaptığını belirten Çakır, koza hasadına başladıklarını ve mutlu olduklarını ifade etti.
- "Atama beklerken böcek büyütüyoruz"
Aynı mahallede ikizi ile birlikte ipek böceği yetiştiren Yeliz Akat da "Sınıf öğretmeniyim ve atama bekliyorum. Aile bütçesine katkı sağlamak için ipek böcekçiliği yapıyoruz. Zahmetsiz bir iş ve kısa sürede iyi bir gelir bırakıyor." dedi.
Pınarköy’de yeni yaptırdığı evinin üst katındaki odaların tümünü ipek böceklerine ayıran Bircan Çakır ise kısa sürede iyi gelir getirdiği için bu işi yaptığını söyledi.
Çakır, şöyle konuştu:
"9 yıldır bu işi yapıyorum. 45 gün gibi kısa bir sürede oldukça iyi gelir getiren bir iş. Böceklere yeni evimizin tüm odalarını tahsis ettik. Onlar üşümesin diye soba kurduk. Eve gelin getirmeden böcekleri yetiştirip çıkarıyoruz. İpek böcekçiliği artık vazgeçilmezimiz. Bundan sonraki yıllarda da yapmaya devam edeceğiz. Onlara çocuklarımız gibi bakıyoruz. Bittiği zaman üzülüyor, bir sonraki seneyi iple çekiyoruz."
Muğla ve ilçelerinde bu yıl yaklaşık 7 ton koza hasadının beklendiği öğrenildi.
AA