Irak'ta ramazana özgü yüzük saklama oyunu: Mihebis

Özellikle Irak'ın başkenti Bağdat'ta kökleri Abbasi dönemine uzanan ve ramazan ayı boyunca düzenlenen etkinliklerden yüzük saklama oyunu, ülkedeki mezhepçilik tehlikesine karşı birleştirici rol oynuyor

BAĞDAT (AA) - HAYDAR HADİ - Irak'ta ramazan ayı boyunca düzenlenen etkinlikler arasında bulunan geleneksel yüzük saklama oyunu, ülkenin tüm renklerini bir araya getiriyor.

Özellikle başkent Bağdat'ta sürdürülen bu geleneğin halk arasındaki adı Mihebis. Ramazan ayı boyunca her gün iftar sonrası erkeklerden oluşan karşılıklı iki takım tarafından oynanan Mihebis oyunu, yaşanan şiddet olaylarına rağmen bir nebze de olsa rahatlayabilmek amacıyla başkentlilerce tercih ediliyor.

Mihebis hakemi Velid Samarrai, oyunun geçmişten bugüne uzanan tarihini AA muhabirine anlattı. Oyunun, Irak'ta Abbasiler döneminden kalma eski ve geleneksel ramazan etkinliklerinden olduğunu söyleyen Samarrai, "Irak'ta önceleri sadece kralların bulunduğu saraylarda oynanan bu oyun zamanla halk arasına intikal etti. Mihebis oyunu Bağdat'a diğer illerden gelen rakip takımlarla da yarışmalar şeklinde oynanıyor. İftar sonrası oynanan bu oyun bazen ertesi günün öğle saatlerine kadar sürer." dedi.

Samarrai, halk arasında sevilen bu oyunun, ülkenin farklı renklerini bir araya getirdiğini ve Irak'taki mezhepçilik tehlikesine karşı birleştirici bir rolü olduğunu ifade etti.

Mihebisin oynanma şekline dair ise Samarrai şunları söyledi:

"Bu oyun, karşı karşıya oturan ve her birinin 30 kişiden oluştuğu iki takımla gerçekleştiriliyor. Çekilen kura sonucu iki takımdan birinin yüzüğü saklamasıyla başlıyor. Oyunun simgesi olan ve adını aldığı yüzük, kurayı kazanan takım tarafından saklanıyor. Saklanan yüzük, rakip takımın şefi tarafından uzun bir süre aranıyor. Rakip takımın şefi yüzüğü bulunca söz konusu yüzük diğer takımın eline geçiyor ve bu takım tarafından saklanıyor. Mihebis oyunu böylece belirlenen puanlama sistemine göre devam ediyor."

Oyun boyunca yöresel müzik dinletisi sunan Fuad Bağdadi de "Yüzük arama sırasında izleyicileri şenlendirmek için Bağdat'a özgü yöresel parçalar seslendiriyorum. Oyunun kuralları arasında bulunan Bağdat'a ait geleneksel kıyafet giymeye de özen gösteriyorum." diye konuştu.

Mihebis sözcüğü Arapça "mihbes" denilen yüzük kelimesinden geliyor.

AA

Gündem Haberleri

Virajı alamayan otomobil kaldırıma çıktı
Reges Elektrik açıkladı: Türkiye, yenilenebilir enerjide gelişmiş ülkeleri geride bırakacak
Polis memurunun alkollü sürücü ile imtihanı
İstanbul’un göbeğinde 60 yıllık atık su sorunu vatandaşı çileden çıkardı
Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari'nin bacağı kırıldı