İSTANBUL (AA) - İş Bankası’nın 93 yıllık reklam yolculuğunu yansıtan "İş Bankası İftiharla Sunar" sergisi ziyarete açıldı.
Bankanın Eminönü'nde bulunan tarihi müze binasındaki serginin ön gösterimi öncesi açıklama yapan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş, İş Bankası'nın Türkiye'nin en değerli markalarından olduğunu belirterek, "Bizler bu koleksiyonun, hem İş Bankası tarihine hem de ülkemizde bankacılık ve reklamcılık sektöründeki değişime ışık tutacağından hareketle bir sergiyle paylaşılmasının önemli olduğunu düşündük." dedi.
Akkuş, serginin büyük beğeniyle karşılaşacağını umduğunu ifade ederek, sergiye emeği geçenlere teşekkür etti.
Sergi küratörü İzzeddin Çalışlar da AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankanın kuruluşundan bu yana sürdürdüğü reklam faaliyetlerinden oluşan ilgi çekici bir seçkinin izleyiciyle buluşacağını aktardı.
Sergide İş Bankası'nın yıllar içinde reklamlar aracılığıyla topluma verdiği mesajları bir araya getirdiklerinin altını çizen Çalışlar, ilginç eserlerin yer aldığı sergide aynı zamanda interaktif bir deneyimin de sunulduğunu dile getirdi.
Çalışlar, özellikle basılı materyaller anlamında sadece orjinal eserlere yer verdiklerini anlatarak, "Çok geniş bir arşivden seçmece yaptık. Orjinalin de orjinaline rastladığımız zaman onları da atlamamaya çalıştık. Örneğin gazetede basılmış bir ilan bizim için orjinal ama onu çizenin ilk yaptığı hali, müşteriye göstermek için hazırladığı taslağı, üretim sürecini anlatan parçaları da bulduğumuzda atlamamaya çalıştık." diye konuştu.
Sergide 450 reklam filmi, 400'e yakın basılı materyal ve 60 kadar özgün nesnenin görülebileceğine dikkati çeken Çalışlar, bankanın 1973'ten sonra yapmaya başladığı reklam filmlerinin de ayrılan bölümlerde izlenebileceğini vurguladı.
Çalışlar, oldukça geniş kapsamlı bir arşivden seçki yaptıklarına işaret ederek, şöyle devam etti:
"Gerek müzenin arşivi gerekse farklı dönemlerde İş Bankası ile çalışmış reklam ajanslarının arşivlerinde ne varsa, onları topladık. Hepsini uygun formatlara dönüştürdük. Sonra da onların aralarından seçkiler yaparak, izlenir hale getirmek için çok uzun süre çalıştık. Bir hafta boyunca sabahtan akşama kadar sadece reklam filmi izlediğinizi düşünün. Bunu bir ekiple yaparak, sergilenebilir sonucu elde etmeye çalıştık. Yorucuydu ama yaratıcılık izliyorsunuz sürekli."
Serginin reklam tarihi açısından önemli bir kaynak oluşturduğunu bildiren Çalışlar, Zeki Müren'in sesinden sunulan radyo programına da değinerek, şu bilgileri verdi:
"Radyodaki ilk reklamlar mevcut spikerin reklam metnini okuması şeklinde. Daha sonra reklamcıların, 'nasıl geliştirilebilir?' diye düşünmelerinin ardından müzik eklenmiş. Radyo için çalışan reklam ajansları, 2 saatlik bir programı satın alıyor, yatırım yapıyor, sonra da içini programlarla dolduruyor. Bu programlarda da Orhan Boran, Zeki Müren ve Kenter oyuncuları gibi dönemin ünlü sanatçılarıyla anlaşıyorlar. Bir dizi, skeç, istekler ya da yarışma programı olabiliyor bu. Bunu finanse edebilmek üzere de bir markaya ihtiyaç duyuluyor. Radyo tarihinin en uzun soluklu programlarında hep İş Bankası sponsor. Bugünkü anlamda sponsorluk kavramı yok. Sergiye ismini veren, 'İş Bankası İftiharla Sunar' şeklinde sunuluyor. 1952'den itibaren bu sistem uygulanıyor."
Çalışlar, sergide Atatürk'ün canlandırıldığı iki reklam filminin gösterildiği Atatürk Bölümü'ne ilişkin de "Kurumsal olarak eğer bir şirketin kuruluşunda Atatürk'ün rolü, görüşü, önerisi ya da emri, her ne şekilde olursa olsun söz konusu olmuşsa, açılışına gelmiş, ziyaret etmişse, genel müdürünü kendi atadıysa, (kurumun) bunu unutması ya da göz ardı etmesi mümkün değil. Atatürk'ü bir reklamda canlandırmak Türkiye için önemli. Atatürk iki reklam filminde, iki farklı oyuncu tarafından canlandırıldı. Bu filmler de Atatürk bölümünde sunuluyor." ifadelerini kullandı.
Sergi tasarımını Pattu Mimarlık'ın, grafik tasarımını ise Umut Südüak'ın yaptığı sergi, Medina Turgul DDB tarafından hazırlandı.
Ücretsiz ziyaret edilebilecek sergi, 25 Mart 2018'e kadar pazartesi hariç her gün görülebilecek.
AA