İşçi ve işverene "Mesleki Yeterlilik Belgesi" uyarısı

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Karaman:- "26 Mayıs'tan itibaren Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işçinin çalışamayacağı gibi belgesiz işçi çalıştıran işverenler de cezai yaptırımla karşı karşıya kalacak"- "Herkese 3 kez sınav hakkı verilece

ÇORUM (AA) - GAZİ NOGAY - Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkan Yardımcısı Metin Karaman, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca geçen yıl yayımlanan tebliğle 48 meslek için zorunlu hale getirilen Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin ilgili meslek çalışanlarınca 25 Mayıs'a kadar alınması gerektiğini belirterek, "Belgesi olmayan işçi o meslekte çalışamayacak. Belgesiz işçi çalıştıran işveren de cezai yaptırımla karşı karşıya kalacak." dedi.

Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılında kurulan MYK'nın, bir mesleğin başarıyla icra edilebilmesi için gerekli bilgi, beceri, norm ve tutumların ne olması gerektiğini sektörle birlikte belirlediğini söyledi.

Türkiye'deki 750 meslek standardını belirlemek için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Karaman, söz konusu meslekler için ülke genelinde MYK tarafından akredite edilmiş 41 belgelendirme kuruluşu aracılığıyla Mesleki Yeterlilik Belgesi verildiğini kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 25 Mayıs 2015’te yayımlanan tebliğ ile tehlikeli ve çok tehlikeli 48 meslek grubu için Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Karaman, inşaat, doğalgaz, makine, otomotiv ve asansör bakım onarımı gibi sektörlerde çalışan kaynakçı, sıvacı, kalıpçı, montajcı ile bacacıların 25 Mayıs 2016'ya kadar "Mesleki Yeterlilik Belgesi" almasının zorunlu olduğunu vurguladı.

- Belgesiz işçi çalışamayacak, çalıştırana para cezası verilecek

İlgili 48 meslek grubunda çalışanların Mesleki Yeterlilik Belgesi almasının zorunlu olduğuna dikkati çeken Karaman, belgesi olmayanların o meslekte çalışamayacağını söyledi.

Belgesiz işçi çalıştıran işverene de idari para cezası uygulanacağını dile getiren Karaman, "26 Mayıs’tan itibaren Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işçinin çalışamayacağı gibi belgesiz işçi çalıştıran işverenler de cezai yaptırımla karşı karşıya kalacak. 26 Mayıs’tan itibaren iş müfettişleri denetimlere çıkacak ve tebliğ hükümlerine aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerince her bir çalışan için 500 lira idari para cezası verilecek. Para cezaları da tebligattan itibaren bir ay içinde ödenecek." ifadelerini kullandı.

- Sınav ve belgelendirme ücretini devlet karşılayacak

Karaman, MYK’nın internet sitesi olan "http://myk.gov.tr" adresinden hangi mesleklerin zorunlu olduğu bilgisine detaylı olarak ulaşılabileceğini belirterek, geçiş sürecinde ilgili meslek çalışanlarının sınav ve belgelendirme ücretlerinin devlet tarafından karşılanacağını kaydetti.

Belge almak için MYK tarafından akredite edilen 41 belgelendirme kuruluşuna başvuru yapabilecek işçilerin gerekli eğitimlerin ardından sınava tabi tutulacağını ve başarılı olmaları durumda belge almaya hak kazanacağını anlatan Karaman, "Herkese 3 kez sınav hakkı verilecek. Sınavı kazanan belgesini alacak. Sınav ve belgelendirme ücreti devlet tarafından işsizlik fonundan karşılanacak. İşsizlik fonumuzda yeteri kadar kaynağımız var. Belge verecek kuruluşlarımız da şu an için yeterli." dedi.

Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip işverenin, işini başarıyla yapabilen eleman çalıştırmasının yanı sıra ek kazanımlar da elde edeceğinin altını çizen Karaman, "İşçi, bizden alacağı o belge ve kimlikle o işi başarıyla yaptığını iddia edebilecek. İşverenler de o işi doğru yapan kişileri istihdam etmenin huzuru içerisinde olacak ve 48 ile 54 ay arasında değişen sigorta prim desteğinden yararlanabilecek." diye konuştu.

AA

Gündem Haberleri

2024 yılı Dünya Ahileri Ödülleri açıklandı
Bilal Erdoğan: Batı’nın maskesi Gazze’de düştü
Diyanet'ten Regaip Kandili mesajı
Megakent pandemi günlerine döndü: Yoğunluk yüzde 2
Gazze için binlerce kişi Galata'ya akın etti