İskeleti ile bilime hizmet edecek

Gökova Körfezi'nde ölü bulunan yaklaşık 6 metre uzunluğunda ve 2,5 ton ağırlığındaki balina, bilim adamları tarafından yapılan otopsi işlemlerinin ardından bedeninin çürümesi ve iskeletinin alınması için toprağa gömüldü- MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı

MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Gökova Körfezi'nde ölü bulunan yaklaşık 6 metre uzunluğunda ve 2,5 ton ağırlığındaki balina, bilim adamları tarafından yapılan otopsi işlemlerinin ardından toprağa gömüldü.

Akyaka Limanı'ndaki tekneden vinç yardımıyla öğretim üyeleri gözetiminde kamyona yüklenen balina, otopsi işlemleri için soğuk hava deposuna taşındı.

Burada Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Celal Ateş, Su Ürünleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahadır Önsoy, Su Ürünleri Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Didem Ercan, Yrd. Doç. Dr. Ertan Ercan ile Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfında görevli veteriner hekimler Işıl Aytemiz Danyer ile Erdem Danyer'den oluşan ekip tarafından yaklaşık 10 saat boyunca balina üzerinde inceleme yapıldı.

Balinada yapılan işlem sonucunda alınan tüm örnekler, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Hastalıkları Laboratuvarı ile diğer merkez laboratuvarlarında inceleniyor.

Otopsi işlemlerinin tamamlanmasının ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine götürülen balina, kampüs içerisinde belirlenen bir alana kepçe yardımıyla gömüldü. Yaklaşık 2 yıl sonra toprak altından çıkarılacak balinanın daha sonra iskeleti oluşturulacak.

- Midesinden 80 santim çöp poşeti çıktı

Balinanın otopsi işlemlerini gerçekleştiren MSKÜ Su Ürünleri Fakültesinden Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Celal Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gökova Körfezinde ölü bulunan ve kendilerine teslim edilen balinanın ilk tespitlerde olduğunu söyledi.

Otopsi çalışmalarında balinanın iç ve dış muayenesi sonucunda çok miktarda parazit gözlemlediklerini belirten Ateş, "Diğer organlarından da numuneler alınarak genetik çalışmalara başlandı. Balinanın yapılan incelemesinde midesinde 80 santim uzunluğunda siyah çöp poşetine rastlandı." dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taçnur Baygar ise ölü balinanın iskeletini çıkarmak üzere otopsi işlemlerinin tamamlanmasının ardından uzman ekip tarafından toprağa gömüldüğünü dile getirdi.

- Balina iskeleti bilime hizmet edecek

Balinanın çalışmalar tamamlandığında bilime hizmet edeceğini anlatan Baygar, "Bu balina bilim insanları ve su ürünleri fakülteleri için çok önemli bir materyal. Su ürünleri konusunda ülkemiz zengin olmasına rağmen ülkemiz sularında gözükmemesinden dolayı balina gibi canlılarda çok fazla envanterimiz yok. Bunlar hem bizim açımızdan hem öğrencilerimiz hem de bu konuya ilgi duyan kişiler açısından çok büyük önem taşıyor." diye konuştu.

AA

Teknoloji Haberleri

Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı
HÜRJET ses hızını aşmayı başardı