"İsrail gazı için Türkiye çok iyi bir seçenek"

İsrail Technion Üniversitesi Öğretim Görevlisi Cohen:- "İsrail gazının ihraç edilmesinde Türkiye çok iyi bir seçenek"- "Eğer bu boru hattı inşa edilirse, çift yönlü bir boru hattı olacak. Böylece, Türkiye çevresindeki ülkelere gaz ihraç edebilecek bir tic

ANKARA (AA) - İsrail Technion Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gina Cohen, İsrail gazının ihraç edilmesi için Türkiye'nin çok iyi bir seçenek olduğunu belirterek, "Eğer bu boru hattı inşa edilirse, çift yönlü bir boru hattı olacak. Böylece, Türkiye çevresindeki ülkelere gaz ihraç edebilecek bir merkez olacak." dedi.

Enerji sektörünün yetkililerinin de katıldığı "İsrail Gazının Gelecekteki İthalatı ve Türk Şirketleri için İş İmkanları" başlıklı toplantıda konuşan Cohen, Leviathan bölgesindeki gazın ilk olarak 2010'da keşfedildiğini ve bölgede 613 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğunu söyledi.

Cohen, Leviathan bölgesindeki doğalgaz kaynaklarının çıkarılmasına yönelik Delek ve Avner grubunun bu yıl içinde bir karar vereceğine işaret ederek, bu bölgeden ilk gazın sunulmasındaysa 2019 yılının dördüncü çeyreğinin hedef olduğunu belirtti.

Bu sahanın geliştirilmesinin iki aşamaya ayrıldığını kaydeden Cohen, "İlk aşamadaki müşteriler, İsrail'in kendisi, Ürdün ve Filistin olacak. Ürdün elektrik üretimi için pahalı bir kaynak olan petrol tüketiyor ve yeteri kadar doğalgaz kaynakları yok. Ayrıca Katar'dan da LNG alıyorlar. Dolayısıyla, İsrail'den gaz almak Ürdün'ün arz güvenliğini sağlayacak.Hesaplamalarına göre, yılda 300 milyon dolar saklamış olacaklar. İkinci aşamada ise Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Türkiye bulunuyor." dedi.

Bütün seçeneklerin değerlendirildiğini ifade eden Cohen, şunları kaydetti:

"İsrail gazının ilk aşamada LNG ile satılması seçeneği değerlendiriliyordu. Ancak bu seçenek şu anda bir kenara bırakıldı. Bu gazı LNG ile değil, boru hatları ile taşımak doğru bir karar. Bu gazı taşıyabileceğimiz ülkeler ise Kıbrıs, Mısır, Türkiye ve Yunanistan. Tüm bu seçenekler avantajları olduğu gibi dezavantajlara da sahip. Kıbrıs küçük bir ada ve fazla gaza ihtiyacı yok. Yunanistan komplike bir seçenek çünkü denizaltına boru hattı döşenmesi teknolojisi çok karmaşık ve pahalı bir seçenek. Geriye Mısır ve Türkiye seçeneği kalıyor. Mısır'da mevcut iki LNG tesisi var ve buradan yılda 10 milyar metreküp gaz ithal ediliyor. Dolayısıyla Mısır bir opsiyon. Ancak İsrail gazının ihraç edilmesinde Türkiye çok iyi bir seçenek. Eğer bu boru hattı inşa edilirse, çift yönlü bir boru hattı olacak. Böylece, Türkiye çevresindeki ülkelere gaz ihraç edebilecek bir ticari merkez haline gelecek."

Cohen, doğalgazın ekonomik ve jeopolitiği güçlendiren bir kaynak olduğunu belirterek, bu çerçevede ülkeler arasındaki doğalgaz satışının da ticari ilişkilerden daha öte bir anlam taşıdığını sözlerine ekledi.

AA

Ekonomi Haberleri

Asgari ücret zammının ardından denetimler sıklaştı
Merkez Bankası Faiz İndirdi: Politika Faizi Yüzde 47,5'e Düştü
Türkiye Ekonomisi 2025’te Rekor Yatırımları Hedefliyor
5G Akıllı Tarım Projesi Çorum’da Başladı
İş yeri, konut, araç: Sosyal medya ilanlarına ceza geliyor