İsrail kendini bombaladı, fatura yeni ortaya çıktı

Gazze'ye 1 aydır saldıran İsrail'de ekonomi çöküşe geçti. Çatışma bölgesine yakın yerlerdeki şirketlerin üçte biri kapandı, ülke ekonomisi 17 milyar dolar zarar gördü.

7 Ekim'den bu yana Gazze'ye saldıran İsrail'de ekonomik kriz kapıya vurdu. Çatışmalar ülke ekonomisinde durgunluğa, yerel para biriminde ciddi değer kaybına yol açtı. İsrailli ekonomistler, çatışmaların sonlanmaması halinde ülke ekonomisini ciddi bir daralmanın beklediğini belirtti.

Çatışmalar ekonomiyi vurdu: İsrail'de ekonomik kriz kapıya vurdu. Çatışmalar ülke ekonomisinde durgunluğa, yerel para biriminde ciddi değer kaybına yol açtı.

Tel Aviv'deki yatırım kuruluşu Meitav'ın baş ekonomisti Alex Zabezhinsky, 60 gün sürmesini bekledikleri çatışmaların maliyetinin 17 milyar doların üzerinde olacağını söyledi. Söz konusu miktar, mühimmat ve yedek askerlerin seferber edilmesi, doğrudan çatışmaların maliyeti, maddi zararın tazmini, işletmelere ve ailelere yardım ödemeleri ve işsizler için tazminatı içeriyor. Bu tutar, toplam ekonomik çıktının (GSYH) yüzde 3,5'ine denk geliyor.

17 milyar dolarlık fatura: Tel Aviv'deki yatırım kuruluşu Meitav'ın baş ekonomisti Alex Zabezhinsky, çatışmaların maliyetinin 17 milyar doların üzerinde olacağını söyledi.

Gazze Şeridi ve Lübnan sınırına gönderilen 350 bin yedek asker, iş gücünü de olumsuz etkiledi. İsrail,işletmelerin kayıplarını telafisi için paket açıklarken, Merkez Bankası, küçük işletmeler için 2,6 milyar dolarlık kaynak ayırdığını duyurdu.

İşsizlik artıyor: Gazze Şeridi ve Lübnan sınırına gönderilen 350 bin yedek asker, iş gücünü de olumsuz etkiledi.

İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, İsrail'de savaşın neden olduğu ekonomik krizi manşetine taşıdı. "Savaş ekonomiyi vururken İsrailli işletmeler zor durumda" başlıklı haber yayımlayan Financial Times, Gazze Şeridi'ne yakın bölgelerde işletmelerin üçte birinin kapatıldığını, yarıdan fazlasının ise yüzde 50 veya daha fazla gelir kaybı bildirdiğini yazdı. Belediyeler ise çok sayıda şantiyeyi kapatmak zorunda kaldı.

İşletmeler zor durumda: İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, Gazze Şeridi'ne yakın bölgelerde işletmelerin üçte birinin kapatıldığını, yarıdan fazlasının ise yüzde 50 veya daha fazla gelir kaybı bildirdiğini yazdı.

Ülkede geçtiğimiz hafta 300 önde gelen İsrailli ekonomist, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'e açık mektup yazdı. Mektupta, Netanyahu'ya, "Durumun ciddiyetinin farkında değilsin. Aklını başına al." çağrısında bulunuldu. Mektupta şu ifadelere yer verildi: "İsrail'in aldığı ağır darbe, ulusal önceliklerde köklü bir değişiklik yapılmasını ve fonların savaşın zararlarını gidermek, mağdurlara yardım etmek ve ekonominin rehabilitasyonu için büyük miktarda yeniden yönlendirilmesini gerektiriyor."

Ekonomistler: Aklını başına al Netanyahu: Ülkede geçtiğimiz hafta 300 önde gelen İsrailli ekonomist, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'e açık mektup yazdı. Mektupta Netanyahu'ya, "Durumun ciddiyetinin farkında değilsin. Aklını başına al." çağrısında bulunuldu.

Mektupta, Netanyahu'nun Gazze'ye yönelik saldırıları durdurması ve çatışmaların sona ermesi için gerekli adımları atması çağrısında bulunuldu. Ekonomistlerin çağrısı, İsrail'de büyük bir yankı uyandırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Milli sporcu Emre Yazgan toprağa verildi
Kestanenin kilosu 200 TL'yi buldu
Eski tip kimliği olanlar! Artık geçerli değil
Dışişleri Bakanlığı: Türkiye, Gagauz Türklerine destek olmayı sürdürecektir
Yerde buldukları çamaşır suyunu içen minik kardeşler hastanelik oldu