İstanbul Finans Zirvesi

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Yılmaz: - "Demokratik ülkelerde siyasi partilerin yüzde 100 aynı düşünmesini bekleyemeyiz. Temel değerler noktasında sergilenen birliktelik çok değerli. Bunun demokrasimizi ve ekonomimizi çok daha s

İSTANBUL (AA) - Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, demokratik ülkelerde siyasi partilerin yüzde 100 aynı düşünmesinin beklenemeyeceğini belirterek, "Temel değerler noktasında sergilenen birliktelik çok değerli. Bunun demokrasimizi ve ekonomimizi çok daha sağlıklı bir zeminde geliştireceğine yürekten inanıyorum." dedi.

Başbakanlık himayelerinde düzenlenen 7. İstanbul Finans Zirvesi kapsamında Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Yılmaz'ın moderatörlüğünde "Türkiye Ekonomisi ve Çevresiyle Etkileşimi" konulu panel gerçekleştirildi.

Yılmaz, İstanbul Finans Merkezi projesinin Türkiye'nin ortaya koyduğu temel hedeflerden biri olduğunu anımsatarak, sadece finansın değil, Türkiye'nin büyümesinden teknolojik gelişimine, eğitimden altyapısına, yapısal reform gündeminden uluslararası ilişkilerine kadar çok boyutlu tartışmaların yaşandığını kaydetti.

15 Temmuz'daki Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain bir darbe girişimi olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

"Ülkemizi bölmeye, parçalamaya, kaos oluşturulmaya çalışıldı ama tam tersi sonuç çıktı. Türkiye'yi bölmeye çalıştılar ama aksine birleştirdiler. Türkiye'yi demokraside, milli değerlerde birleştirdiler, siyasi partiler düzeyindeki birleşmenin yanı sıra sokakta da birleşme olduğunu gördük. Siyasi kutuplaşmanın azaldığı bir dönem yaşıyoruz. Bu ülkemiz adına bir kazanç. Demokratik ülkelerde siyasi partilerin yüzde 100 aynı düşünmesini bekleyemeyiz. Temel değerler noktasında sergilenen bu birliktelik çok değerli. Bunun demokrasimizi ve ekonomimizi çok daha sağlıklı bir zeminde geliştireceğine yürekten inanıyorum."

Yılmaz, Türkiye'nin diğer demokrasilerde pek yaşanmayan bir şey yaşadığını, ancak ortak bir refleksle bunun püskürtüldüğünü dile getirdi.

- "Küresel düzende yetersizlik var"


AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da Türkiye'nin 2000'li yıllardan beri bir hikaye yazdığını anlattı.

Küresel dünyanın tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek bir sorununun bulunduğunu belirten Altunyaldız, "Küresel düzen IMF, Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler'in oluşturduğu düzen ile tüm dünyanın barış ve huzur içerisinde yaşamasına bugün artık maalesef imkan vermiyor, küresel düzende yetersizlik var. Başta terör olmak üzere ülkeler terör, iç karışıklıkla, ekonomik ve sosyal sıkıntılarla boğuşuyor." diye konuştu.

Altunyaldız, küresel üretimdeki verimlilik düşüşüne de dikkati çekerek, şunları dile getirdi:

"Türkiye bölgesel olarak barış ve istikrarın sembolü olmaya, bölgede hem yatırım hem de yaşam kalitesi açısından sığınılacak bir ada ve sürdürülebilir gelişme içinde model olmaya gayret gösterdi ve büyük ölçüde başardı. Derdimiz cari açık, üretim sorunu, makro dengelerdi falan cari açık sorun olmaktan çıkmaya doğru mesafe aldı, ne zaman büyümeye kalksak cari açık tepemize binerdi, bu noktada halletmemiz gereken mesele tasarrufların artırılmasıdır."


- "Arap Baharı kışa döndü"


CHP'nin Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak da kitlelerin demokrasi, refah, özgürlük talepleriyle "Arap Baharı"nın yaşandığını, ancak bunun kışa döndüğünü belirterek, yakın coğrafyada her şeyin alt üst olduğunu söyledi.

Suriye meselesinden en fazla etkilenen ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Öztrak, bölgenin bir an önce istikrara kavuşmasının bütün dünya için son derece önemli olduğunu kaydetti.

Öztrak, "Türkiye'nin yeni bir hikaye yazması lazım" diyerek, Türkiye'nin hem bölgesi için hem de kendisi için kurtuluş yolunun buradan geçtiğini anlattı.

Yaşanılan yönetim ve devlet krizini bir an önce bitirilip olağanüstülükten olağana dönülmesi gerektiğini savunan Öztrak, hangi çerçevede hareket edileceğinin belirlenmesi gerektiğini, mevcut çerçeve ile bunun zor olduğunu, beklentileri değiştirecek, şok etkisi yapacak bir şeye ihtiyacın olduğunu söyledi.

Öztrak, yeni bir büyüme modeline ihtiyaç duyulduğunu aktararak, "Hukukun üstünlüğünü, kuvvetler ayrılığını, demokrasimizi güçlendirmemiz lazım." dedi.

Faik Öztrak, Türkiye'nin en önemli çıpasının AB olduğunu vurguladı.


- "Türkiye'nin reforma ihtiyacı var"


MHP'nin Samsun Milletvekili Erhan Usta ise Türkiye'nin büyümesinde 2008 sonrasında yavaşlama olduğunu belirterek, iktisadi hayata ilişkin büyüme anlamında yavaş bir büyüme sürecine girildiğini kaydetti.

Usta, Türkiye'nin reforma ihtiyacının bulunduğunu, bunun da süratle yapılması gerektiğin söyledi.

Kredi kartlarına taksit sınırlandırmasını gevşetici kararların doğru bir iktisadi mantık olmadığını aktaran Usta, hem tüketimin hem de tasarrufun aynı anda artırılamayacağını, ikisinin birbirinin zıddı olduğunu savundu.

AA

Ekonomi Haberleri

Yatırımı Konya'ya Yapıp Çin'e Kafa Tutar mı?
Adana Baklavası, Türkiye'nin Lezzeti Olma Yolunda
Enerjide Devrim: MEDAŞ’tan Girişimcilere 1 Milyon TL Destek!
İŞKUR, 50 bine yakın vatandaşı işverenle buluşturdu
Memurlar için Vergi Düzenlemesi Talebi: Vergi Dilimi Yüzde 15'te Sabitlenmeli