İstanbul, İslami finans merkezinin de en güçlü adayı

Vakıf Katılım Genel Müdürü Göktaş:- "İslami finansın merkezi Londra gözüküyor. Müslüman olmayan bir ülkeye bu merkez olma özelliğini kaptırmamamız lazım. Katılım bankacılığının büyümesiyle birlikte İstanbul'un finans merkezi olması için bir engel yok"

ANTALYA (AA) - LEVENT KİŞİ - Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, Türkiye'deki katılım bankacılığının gelişmesiyle birlikte İstanbul'un Londra'nın yerine İslami finansın merkezi olabileceğini belirtti.

Antalya'da Vakıf Katılım'ın şube açılışına katılan Göktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de katılım bankacılığı potansiyelinin çok yüksek olduğunu söyledi. Bu potansiyelin henüz ortaya çıkartılamadığını anlatan Göktaş, "Bunu mevcut katılım bankacılığının pazar payına baktığımızda çok rahat görebiliyoruz. Şu anda yüzde 5'lerde. 2025 yılı hedefimiz yüzde 15'lere ulaşmak. Katılım bankacılığı bu seviyelere ulaştığında çok farklı hizmetlerle müşterilerin karşısına çıkıyor olacağız. Bu çok kolay bir hedef değil ama ulaşılabilir. Bu hedefe ulaşmak için en önemli aktörler arasında kamu katılım bankaları olacak. Devletimiz yüzde 15 hedefine ulaşmak için çok önemli oyuncular olan kamu katılım bankalarını sahneye sürdü." dedi.

Türkiye'nin, İslami finans sektöründe lider ülke olma hedefini başarabileceğini vurgulayan Göktaş, Türkiye'nin coğrafi anlamda dünyanın merkezinde yer almasının da bu hedefi yakalamada yardımcı olacağını bildirdi.

- "İslami finansın merkezi Londra gözüküyor"

İstanbul'un İslami finansın merkezi için aday olduğunu ifade eden Göktaş, şöyle devam etti:

"İstanbul çok ciddi avantajlara sahip. İslami açıdan baktığımız zaman İslami finansın merkezi Londra gözüküyor. Müslüman olmayan bir ülkeye bu merkez olma özelliğini kaptırmamamız lazım. O nedenle ülkemizin ortaya koyduğu ciddi bir vizyon var. Katılım bankaları ve ilgili tüm aktörler bu vizyonu gerçekleştirmek için 4 koldan çalışıyor. Bunu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna katılım bankacılığıyla ilgili özel bir daire kurulmasından görebiliyoruz. Kamu katılım bankaları kuruldu bu ciddi bir gösterge. Faizsiz Bankacılık Koordinasyon Kurulu var. Faizsiz bankacılığı geliştirmek amacıyla kurulan bu kurul çok önemli. Bakan seviyesinde temsil ediliyor. Bütün ekonomi bürokratları var. Bütün bu gelişmelere bakıldığında aslında katılım bankacılığının büyümesiyle birlikte İstanbul'un finans merkezi olması için bir engel yok."

Göktaş, mega kentin sadece İslami finansın değil, dünya finansının merkezi olabilecek potansiyelinin olduğunu anlattı.

- "2023'te sektör liderliğini hedefliyoruz"

Üretimi, ticareti ve dolayısıyla ekonomik büyümeyi destekleyen bir model olan katılım bankacılığının, bankacılık sektöründen aldığı payın büyüdükçe ülke ekonomisine olan katkısının da büyüyeceğine dikkati çeken Göktaş, Vakıf Katılım olarak vizyonlarını katılım bankacılığında referans kurum olmak şeklinde belirlediklerini dile getirdi.

Bu vizyon kapsamında öncelikli amaçlarının sektörü büyütmek olduğunu vurgulayan Göktaş, "Hem yurt içi hem de yurt dışında daha fazla fonu sisteme dahil etmek ve daha fazla kişiye ulaşmak istiyoruz. Biz de sektörle birlikte büyüme hedefimiz kapsamında katılım bankacılığında pazar payımızın 2018 yılında yüzde 10'lar seviyesine çıkmasını ve 2023'te sektör liderliğini bize getirecek seviyeye ulaşmasını bekliyoruz." diye konuştu.


AA

Ekonomi Haberleri

Türkiye'de sahte dolar alarmı: Peş peşe açıklamalar
Alesayi Holding'den Kutsal Şehir Mekke'de Lüks Konaklama Projesi
Konya, Sanayide Devrim Yaptı
Merkez'in enflasyon hedefi yüzde 25
Konya’da Konut Fiyatları Rekor Kırıyor: Danimarka’da Villa Almak Daha Ucuz!