İSTANBUL (AA) - "İstanbul Ramazan Hizmetleri" araştırmasına göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerince yapılan ramazan ayı harcamaları, yaklaşık 300 milyon liraya ulaştı.
Argetus Araştırma Danışmanlık Eğitim tarafından yapılan açıklamaya göre, ilki 2015 yılında yapılan "İstanbul Ramazan Hizmetleri" araştırması, bu yıl kapsamı genişletilerek tamamlandı.
Geçen yıl 15 ilçede ramazan etkinlikleri organize edilirken, bu yıl 29 ilçede, 5 bin civarında etkinlik gerçekleştirildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen ilahiyatçı, sosyolog Erol Erdoğan, belediyelerin birbirleriyle rekabet edecek şekilde, ramazan ayındaki etkinlik ve hizmetleri çeşitlendirmesinin, sosyal belediyecilik uygulamalarının ve sosyal destek bütçelerinin artmasını sağladığını ifade etti.
Ramazanda gerçekleştirilen bazı sosyal, kültürel ve dini çalışmaların model alınarak, yılın diğer aylarında da uygulanabildiğini kaydeden Erdoğan, "2016 yılında da Türkiye'de ramazanın kalbi İstanbul olmuştur. Ramazan ayında İstanbul'da gerçekleştirilen faaliyetler, Anadolu'daki belediyelerce benimsenmekte ve kendi bölgelerine uyarlanmaktadır. İstanbul'daki belediyelerin parti dağılımları dikkate alındığında, 2016 yılı ramazan ayında iki önemli husus ortaya çıkıyor. Birincisi, son yıllarda CHP'li belediyeler de vatandaşların taleplerine yanıt verip ramazan ayına özel, yoğun faaliyetlerde bulunarak AK Partili belediyelerle yarışacak düzeyde önemli hizmetlerde bulunuyorlar. İkincisi, belediyelerin yardım ve ikramları partilere göre farklılaşmıyorken, kültürel hizmetlerin içeriğine göre farklılaşmaların var olduğu ifade edilebilir." değerlendirmesini yaptı.
Erdoğan, AK Partili belediyelerin daha çok dini ağırlıklı kültürel programlara yer verirken, CHP'li belediyelerin eğlence ağırlıklı kültürel programlara yer verdiklerine işaret ederek, "Hem AK Partili hem de CHP'li bazı belediyeler ise ramazan ayı kültürel programlarında, hem dini etkinliklere ve hem eğlence ağırlıklı faaliyetlere yer veriyorlar". ifadelerini kullandı.
- "Ramazan 2016 Raporu" araştırması
Araştırma kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve ilçe belediyelerinin ramazan ayındaki faaliyetleri, ilk olarak belediyelerin web siteleri, reklam-duyuru çalışmaları, faaliyet raporları, sosyal medya sayfaları ve Elektronik Kamu Alım Platformu'nda yayımlanan ihaleler incelenerek genel durum araştırması yapıldı.
Rapordaki verilere göre, Fatih, Beyoğlu, Küçükçekmece, Sultanbeyli ve Sarıyer Belediyesi, en çok etkinlik düzenleyen belediyeler arasında dikkat çekerken, Çekmeköy, Eyüp, Tuzla, Maltepe ve Sultangazi Belediyesi en çeşitli etkinlik alanına sahip belediyeler olarak öne çıktı.
Ramazan ayında Pendik, Bağcılar, Ümraniye, Kağıthane, Ataşehir Belediyesi en fazla sosyal yardım sunan, Esenler, Üsküdar, Beşiktaş, Başakşehir, Bayrampaşa Belediyesi ise en fazla iftar ve sahur hizmeti sunan belediyeler oldu.
Ardından, hizmet yoğunluğu ve çeşitliliği dikkate alınarak seçilen 25 ilçede 4 bin 32 kişiyle yüz yüze görüşülerek memnuniyet ölçme araştırması gerçekleştirildi ve ramazan hizmetleri değerlendirildi. Araştırma sonucunda, vatandaşların ramazan ayı hizmetlerine yönelik yaklaşımlarının yanı sıra belediyelerin performansları ve hangi konuda öne çıktıkları belirlendi.
Araştırma sonuçlarına göre, İstanbul genelinde İBB ve 38 ilçe belediyesi tarafından 650 bin dolayında kumanya yardımı yapıldı. Ayrıca İstanbul'un yoğun trafiğini göz önünde bulunduran İBB başta olmak üzere 6 ilçe belediyesi tarafından, iftara geç kalacak vatandaşlara, yaklaşık 220 bin adet iftariyelik dağıtıldı.
- 35 milyon lira nakdi yardım yapıldı
Bir milyon mültecinin sığındığı İstanbul'da, belediyeler tarafından ramazan ayında, yoksul kişi ve ailelere, yetim, öksüz ve şehit yakınlarına yönelik nakit yardımlarının yanı sıra alışveriş çeki ve yardım kuponları verildi. İBB ve ilçe belediyeleri tarafından toplam 35 milyon lira nakdi yardım gerçekleştirildi.
Rapora göre bu yıl ramazan ayında İstanbul genelinde belediyelerce 600 farklı noktada 2 milyon 700 bin kişiye sokak iftarı verildi. 14 ilçede, 23 farklı noktada kurulan iftar çadırlarından yaklaşık 100 bin kişi yararlandı. 16 ilçede, hemşehri dernekleri ile STK'lara 100 bin iftar verildi. 11 ilçede gerçekleştirilen "Tekne Orucu" kapsamında 100 bin çocuğa yemek ikram edildi.
Dokuz ilçe belediyesi, değişik ülkelerde dayanışma sofraları kurarak ramazan faaliyetlerini yerel düzeyden çıkararak ulusal düzeye taşıdı. "Kardeşlik Sofrası" ve "Bereket Konvoyu" gibi etkinlikler ile Balkanlar'da yaşayanlara, 100 binin üzerinde iftar yemeği ikram edildi.
İstanbul'daki 11 ilçede sürekli olarak sahur yemekleri de sunulurken, 13 ilçede ise sürekli olmayan sahur ikram edilerek, toplam 100 binin üzerinde sahur yemeği verildi.
AA