İstanbul'da Çevik Kuvvet'i işgal girişimi davasında karar

Mahkeme, pişmanlıkları gözlenmediği gerekçesiyle 3 sanığın cezasında takdiri indirim uygulanmamasına hükmetti

İSTANBUL (AA) - İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Bayrampaşa’daki Çevik Kuvvet Müdürlüğü’nü işgal ettikleri ve bu sırada bir kişinin ölümüne, 15 kişinin de yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle yargılanan 58 sanığın yargılandığı davada, 3 sanığa pişmanlıkları gözlenmemesi nedeniyle takdiri indirim uygulanmamasına karar verdi.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar Yusuf Sari, Kadir Yıldız ve Kurtuluş Kara’yı, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar vererek, yargılama sürecindeki pişmanlıklarının gözlenmemesini göz önüne alarak, sanıklara takdiri indirim uygulanmasına yer olmadığına hükmetti.

Mahkeme, 15 sanığın "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar vererek, sanıkların cezalarında indirim yapıp cezaları müebbet hapse düşürdü.

Sanık Yusuf Sari ve Kadir Yıldız’ın, Ümit Yolcu’yu şehit etmeleri suçu sabit olduğundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar veren mahkeme, sanık Yıldız’ı 6 kişiyi "kasten öldürmeye teşebbüs" ve 2 kişiyi "yaralama" suçlarından toplam 100 yıl, sanık Sari’yi de 5 kişiyi "kasten öldürmeye teşebbüs" ve 2 kişiyi "yaralamak" suçundan toplam 84 yıl hapis cezasına çarptırdı.

- "Geçitli suç"

Sanık Yusuf Boz’u da "yaralama" suçundan ayrıca 1 yıl 10 ay hapse mahkum eden mahkeme, 18 sanık hakkında "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlarından dava açılmış ise de "anayasayı ihlal" suçundan mahkumiyet kararı verildiğinden, bahsedilen suçlar "geçitli suç" kuralları çerçevesinde olduğu için bu suçlardan ayrı ayrı karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Mahkeme heyeti, tutuksuz 40 sanığın suç işleme kasıtları olmadığından ayrı ayrı beraatlerine karar vererek, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamını kararlaştırdı.

Karar okunduğu sırada, "Benim eşim vatanını çok seviyor. Yazık, günah" diye bağıran bir sanık yakını salondan çıkartıldı.

AA

Gündem Haberleri

Okulun duvarını çocuklar boyadı
Doğanşehir’de 4.9 Büyüklüğünde Deprem: Çevre İller de Sarsıntıyı Hissetti
İBB Meclisi’ne damga vuran konuşma: Gök kubbeyi başınıza yıkarız
3 renkli taban makinesi AYSAF'ın ilgi odağı oldu
Boğaz’daki kaçak villanın son hali havadan görüntülendi