İSTANBUL (AA) - EMİN İLERİ - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve İstanbul'da yaşayan Suriyeliler, Kurban Bayramı'na hüzünlü giriyor.
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün verilerine göre, yaklaşık 3 milyon Suriyeli, Türkiye'de geçici koruma kapsamında bulunuyor. İstanbul'da ise yaklaşık 400 bin Suriyeli sığınmacı yaşıyor.
Bayram arefesinde, Suriyelilerin bazıları kaybettikleri yakınlarının, kimisi ise ülkelerinden uzakta kalmanın burukluğunu yaşıyor.
Halep'te, Esed rejimince 2013'te varil bombası kullanılan saldırıda eşi ve çocuğuyla 5 yakınını kaybeden ve adının açıklamak istemeyen 42 yaşındaki S.K, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de berber olarak çalıştığını söyledi.
Bacağından yaralı S.K, 2013'te sivillere atılan bir bombadan sağ kurtulduğunu ancak kardeşini kaybettiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Bu olaydan bir süre sonra tekrar bir olay oldu. Çocuklarım ve eşimle kayınpederimin evine ziyarete gitmiştik. Bu sırada eve varil bombası atıldı. Bu varil bombası sonucu eşimi, küçük çocuğumu, çocuğumun dayısını, hanımın dayısını ve kayınvalidemi kaybettim. Ailemden 5 kişiyi kaybettim, 3 kişi ise ciddi şekilde yaralandı. Bu bombalamada 10 yaşındaki oğlum Muhammed ise iki bacağını kaybetti. Bu olaydan sonra hem Muhammed hem de kendi tedavim için Türkiye'ye geldik. Muhammed'e burada protez taktırdık ve okula başladı. Yani normal hayata başladık."
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında çok korktuğunu belirten S.K, "Suriye'deki durumu hatırlayınca uçak ve bomba seslerinden çok korktum ve bu duruma çok üzüldüm. Bu korku ve üzüntüyle kalp krizi geçirdim. Hastaneye götürdüler, yaklaşık 1,5 ay yoğun bakımda kaldım. Daha yeni eve geldim." diye konuştu.
Yatağa mahkum olduğu için hayırseverlerin yardımıyla yaşamını sürdürdüğünü ifade eden S.K, "Kurban Bayramı'na hüzünlü giriyorum. Ailemden hiç kimse yok burada. Halbuki burada Allah ailem gibi iyi insanlar gönderdi ama öz aile gibi olmuyor. Üstelik hastayım, tedavi görüyorum. Bacağımda çok ciddi bir yara var. Yerimden bile kıpırdamıyorum. Bayramda evde kalacağım." dedi.
- "Dedem bize oyuncak alıyordu"
Aynı saldırıda bacaklarını kaybeden ve Türkiye'de takılan protezlerle hayata tutunan Muhammed K. (10) ise Türkçe öğrendiğini ve okula başladığını söyledi.
Suriye'deyken bayramlarda dedesine gittiğini aktaran Muhammed K, şöyle konuştu:
"Dedem bizi alıp çarşıya gezmeye götürüyordu. Oyuncak alıyordu, insanları ziyaret ediyorduk. Bize bayramlık veriyorlardı, dayıma ve diğer akrabalara gidiyorduk. Ama burada ise yapabileceğim hiçbir şey yok. Suriye’deki bayram daha güzeldi. Burada kimsem yok zaten. Kardeşim de yok, şehit oldu. Babamla birlikteyiz işte tek başımıza. Kimsemiz yok. Ama burada bize destek oldukları için her şey için Türkiye'ye teşekkür ediyoruz."
Yaklaşık 2,5 yıl önce Türkiye'ye yerleşen evli ve iki çocuk annesi Aya Abdürrahman (26) ise Kurban Bayramı'nın Türkiye'de geçirecekleri 4. bayramları olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Suriye'nin Şam kırsalından 2,5 yıl önce Türkiye'ye geldim. Evliyim ve iki çocuğum var. Çocuklarımdan büyük olan Muhammed (8) Türk okuluna gidiyor. Buradaki bayramlar çok farklı oluyor. Suriye’de bayramlarımız daha mutlu geçiyordu. Burada aileden kimse yok. O yüzden çok farklı oluyor. Bayram hazırlığımız pek yok. Sadece çocuklar için elbise falan aldık. Suriye'de bayramlarda ziyaret ettiğimiz çok kişi vardı, aile, dost vesaire ama burada sadece yeni arkadaşlar var onları ziyaret edeceğim. Annem, babam çok uzaktalar. Buradakiler de ailem gibi oldu ama çok farklı. Babam, annem ve iki kardeşim Şam'da yaşamaya devam ediyorlar."
AA