Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni Kentsel Dönüşüm Yasası, afet riski taşıyan alanlardaki yapıları güçlendirmeyi ve iyileştirmeyi hedefliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki'nin müjdesini verdiği yasa, gayrimenkul sektöründe uzman olan Şule Duman tarafından detaylı bir şekilde açıklandı.
1. Yasanın Amacı ve Önemi:
Duman, yeni yasanın özellikle deprem riski taşıyan bölgelerdeki yapıların acil olarak dönüştürülmesi ve yenilenmesini amaçladığını belirtirken, Türkiye genelinde 2 milyondan fazla riskli yapının bulunduğuna dikkat çekti. Yeni yasa ile birlikte bu riskli yapıların çözüme kavuşmasının daha hızlı olacağını vurgulayan Duman, kentlerin daha güvenli bir hale getirilmesine önemli bir katkı sağlanacağını ifade etti.
2. Süreci Hızlandıran Düzenlemeler:
Şule Duman, yasanın en önemli maddelerinden birinin, deprem bölgesinde risk taşıyan ve adli süreç nedeniyle belirsizliği devam eden yapıların çözüme kavuşmasını hızlandıran düzenlemeler olduğunu söyledi. Yeni yasaya göre, hasar tespit ve yenileme raporlarına göre idari işlemler 10 gün içerisinde sonuçlandırılacak, yargı süreçlerini uzatan uygulamalarda ise değişiklik yapılarak sürecin hızlanması sağlanacak.
3. İtiraz Hakkının Kaldırılması ve Hızlı Karar Süreci:
Uzman Duman, ayrıca yasanın önemli bir avantajını, kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak olan itiraz hakkının kaldırılmasıyla açıkladı. Yeni düzenlemeyle, mahkeme kararlarına itiraz edilemeyecek ve süreç daha hızlı bir şekilde ilerleyecek.
4. Çoğunluk Şartıyla Kentsel Dönüşüm:
Yasanın bir diğer önemli maddesi ise yüzde 51 çoğunluğunun dönüşümü kabul etmesi şartıyla kentsel dönüşümün gerçekleşebileceği düzenleme oldu. Duman, bu düzenlemenin önceki yasa ile karşılaştırıldığında önemli bir kolaylık sağladığını belirtti.
5. Koordineli İşleyiş:
Yeni Kentsel Dönüşüm Yasası ile ilgili olarak imar planları, mimari ve statik tesisatın, ve fenni mesuliyetin Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından üstlenileceği bilgisini veren Şule Duman, bu düzenlemenin uygulamanın daha etkin ve koordineli bir şekilde yapılmasına olanak tanıyacağını ifade etti.
6. Riskli Yapıların Yıkılma Süreci:
Son olarak, riskli yapıların yıkılabilmesi için hak sahiplerine verilen 3 aylık süre ve başkanlığın tahliye ve yıktırma işlemlerinde söz sahibi olması gibi detayları paylaşan Duman, yasanın ülkemize büyük avantajlar sağlayacağını ve kentsel dönüşüm sürecini hızlandırarak güvenli yaşam alanları oluşturulmasına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.