1.Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmış Osmanlı İmparatorluğu'nun savaşı kazanan devletlerce paylaşılmasına karşı Türk ulusunun verdiği mücadeledir denilse de
İSTİKLÂL HARBİ BİR MİLLETİN TARİHİ YENİDEN YAZMA MÜCADELESİDİR.
Giresunlu İpsiz Recep’iyle, Yörük Ali’siyle, Kara Fatma’sıyla, Yahya Kaptan’ıyla…Adı bilinen ya da bilinmeyen nice yiğit vatan evladıyla…
İstiklâl destanını yazan o mübarek şehit ve gazilerimizin unutulmaması, o günün koşullarını ve canhıraş mücadelesinin anlatılması çok önemli.
Bizlere tarihimizi unutturmaya ya da yanlış öğretmeye çalışan, Türk Milleti’ne has, bizi biz yapan vatanperverlik çoşkusunu dizginlemeye çalışan farklı güçlere mağlup olmama adına önemli.
Tarihinden ders çıkarması gereken günümüz gençlerinin gönüllerinde vatan, millet aşkını, heyecanını, kararlılığını ve azmini diri tutabilmesi adına önemli.
Bu noktada başta tarihçilerimiz olmak üzere toplumun pek çok kesimine iş düşüyor.
Tarihimize ilişkin yapılan çalışmalara destek olması, halkın bu konuda daha çok bilinç ve bilgi seviyesine ulaşması açısından özellikle yerel yönetimlerin de payına çok iş düşmekte.
Konya belediyelerinin bu konuda haklarını teslim etmemiz gerek. Konya’nın tarih boyunca konumu ve öneminin her fırsatta dile getirilmesi için büyük çabalar harcadıklarını düşünüyorum.
Karatay Belediyesi Kültür Yayınları’ndan yakın zaman önce halkımıza kazandırılan Bir Kahramanlık Destanı “İSTİKLÂL HARBİMİZ” adlı albüm de bu nitelikte bir eser.
Kitabın takdim bölümünde Karatay İlçe Başkanı Mehmet Hançerli; “Bu gün iletişim dünyasının göstermiş olduğu teknolojik gelişmelerden de istifade ederek tarih birikimi bizimle mukayese edilmesi mümkün olmayan pek çok milletin kendi tarihi ve kültürel mirasını pazarlama yarışı içerisinde olduklarına tanık oluyoruz. Dolayısıyla bütün yerel teşkilatların ve sivil, resmi kuruluşlarımızın güç birliği yaparak zengin Türk tarih mirasını gelişen dünyaya tanıtmalarının içinde bulunduğumuz zaman diliminde en büyük sorumluluklarından birisi olduğunu düşünüyorum.
Elinizde bulunan bu eserin de bu bağlamda tam bahsetmiş olduğum amaçlara uygun bir nitelik taşıdığına inanıyorum.
…yakın tarihimizin ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi’nin en önemli aşamasını ihtiva eden İstiklâl Harbi’mizin anlam ve değerinin de yeni yetişen neslimizin gönlünde hak ettiği yeri alabilmesi adına Konya Sosyal Bilimler Lisesi tarih Öğretmeni Cengiz Acar Bey’in yapmış olduğu çalışmaya kurum olarak sahip çıkmayı Konya kültür hayatının zengin mirası içerisinde hak ettiği yeri alması noktasında gerekeni yapmayı bir sorumluluk olarak kabul ettik. Değerli hocamızı yapmış olduğu bu özverili ve emek ürünü çalışmasından dolayı tebrik ediyor, daha nice güzel hizmetlere imza atmasını temenni ediyorum” diyor.
Bir Kahramanlık Destanı “İSTİKLÂL HARBİMİZ, Hayatını mesleğine adamış, mesai saatleri dışında da Türk Tarihi adına başarılı çalışmalara imza atmış, öğrenip edindiklerini kamuoyu ile paylaşmayı kendine düstur edinmiş Tarih Öğretmeni Cengiz Acar tarafından hazırlanmış.
“ Bir Tarihçi olmam nedeniyle yıllarca tarihin farklı dönemlerine ilişkin bilgi, belge ve fotoğrafları arşivlemeye çalıştım. Elimde oluşan arşiv belgelerini de zaman zaman sergiler açarak kamuoyu ile paylaşmayı topluma karşı vazgeçilmez bir mesleki sorumluluk olarak kabul ettim. Açtığım sergilelrle toplumumuzun kültürel hayatına nacizane bir renk, bir hareketlilik, bir boyut kazandırırken milli tarihimize karşı da milletimizin gönlündeki sevgi ve muhabbete can suyu katmayı arzuladım. İşte elinizde olan bu albüm bu duygu ve düşünceler çerçevesinde gerçekleştirmiş olduğum “Bir kahramanlık Destanı” adlı seginin neticesidir.
İlk kez 29 ekim 2012 tarihinde Konya/ Karapınar Belediyesi’nin katkıları ile Cumhuriyetimizin kuruluşunun 88. Yıldönümü münasebetiyle özel arşivimde biriken İstiklâl Harbi yıllarına ait fotoğrafları günümüzün bilgisayar teknolojisinin sağladığı imkânlardan da yararlanarak halkımıza sergilenilebilir duruma getirmeyi başardık. Daha sonra 12 Mart 2013 tarihinde Karatay belediyesi’nin de katkıları ile Karatay Belediyesi Hizmet Binası’nda bazı yeni ilaveler ile birlikte elimizdeki fotoğrafları halkımızla yeniden paylaşma fırsatı bulduk.”demekte Bir Kahramanlık Destanı “İSTİKLÂL HARBİMİZ” için Cengiz Acar.
Şimdiye kadar görmediğim pek çok fotoğraflardan oluşturulmuş Bir Kahramanlık Destanı “İSTİKLÂL HARBİMİZ”. Her bir resmin anlattığı onlarca yaşanmışlık, onlarca acı var belki de.
Kimi zaman sözler, cümleler kifayetsiz kalır yaşanmışlıkları anlatabilmek adına.Türk Milleti’nin kurtuluş destanı olan İstiklâl Harbi ancak bu kadar anlatılabilinirdi. Fotoğraflara baktığınızda boğazınız düğümleniyor, yüreğinizde inceden inceye sızılar kol geziyor.
Anadolu’nun her bir köşesindeki genç-yaşlı, kadın-erkek tüm insanlarının dişini tırnağına takarak o yokluk ve yoksulluğun içerisinde nasıl bir mücadele verdiklerine şahit oluyorsunuz.
Türk insanının kanında ezelden beridir var olan o yüksek şecaatin vücuda gelip, ete kemiğe bürünmüş halini izliyorsunuz her bir fotoğrafta.
Bir Kahramanlık Destanı “İSTİKLÂL HARBİMİZ Doğu Cephesi, Güney Cephesi, Batı Cephesi, İşgalciler, Esir Alınmış Askerlerimiz, Portreler, TBMM, Latife Hanım; Diğer Fotoğraflar, Basılı Belgeler ve Sergiden Enstanteneler adlı bölümlerden oluşturulmuş.
Her birimizin kütüphanesinde yer alması gereken eşsiz bir kaynak eser niteliğinde…
Buradaki fotoğrafların bir albüm haline getirilerek basımını sağlayan Karatay Belediyesi’ne tarih adına yaptıkları bu hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyor, oluşturduğu arşivi Türk insanının hizmetine sunan Cengiz Acar’ı hassaten tebrik ediyorum.
Ayrıca bu kıymetli eseri bana ulaştıran Karatay Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Ayşe Gündoğar ŞENYİĞİT Hanımefendi’ye de ayrıca minnettar olduğumu ifade etmek istiyorum.
Gençlerimizin kendi tarihini doğru kaynaklardan öğrenerek gerekli dersleri almış, bilinçli ve yeri geldiğinde vatanı-milleti için vazgeçemeyeceği hiçbir şeyin olamayacağı bilinciyle yetişmeleri dileğiyle…Selametle, ihsanla kalınız…
Kitap ve Yazarları Hakkında Bilgiler
Yayın Tarihi: 2013
Yayınevi: Ayrıntı Ofset
Baskı Sayısı: 1.Baskı
Sayfa Sayısı: 328
Temin Adresi: Karatay Belediyesi Kültür Müdürlüğü