İHA Takımı’nın başarısıyla ilgili konuşan İSÜ Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Şenol Pişkin, “Takımımız mühendisliğin temel basamaklarından olan tasarım, analiz, üretim ve test gibi bütün aşamaları kendileri gerçekleştirerek hem oldukça önemli düzeyde bir tecrübe kazandılar hem de uluslararası çapta işlere imza atabileceklerini gösterdiler” dedi.
Birçok farklı disiplinde çağın bilgisini üretmenin yanında öğrenci kulüpleriyle de dikkat çeken İstinye Üniversitesi (İSÜ), teorik bilginin yanında öğrencilerini kulüpler ve laboratuvarlarla birlikte pratik bilgiyle de donatıyor. İSÜ’nün Quantum Dynamics Robotik ve Mekatronik Kulübü de bunlardan biri. Kulüp çatısı altında kurulan İHA Takımı ise çalışmalarını hızla sürdürüyor. İlk prototipi Ata-Bürküt PT1'i başarıyla üreten takım, yaşadığı zorluklara rağmen ilk uçağını, ilk uçuş testinde kırımsız ve yarışma gereksinimlerine uygun olarak uçurmayı başardı. İSÜ İHA Takımı, zorlu kavramsal tasarım aşamasını 80 puanla geçerek bu yıl gerçekleşecek olan Teknofest’e katılmaya hak kazandı. İHA Takımı’nın amacı ise gelecek yıl ABD’de de düzenlenecek olan uluslararası yarışmalarda İSÜ’yü ve ülkemizi başarıyla temsil etmek.
“İHA ekibimiz oldukça başarılı sonuçlar elde ediyor”
Takım çalışmaları hakkında bilgi veren İstinye Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Şenol Pişkin, mühendisliğin temel basamaklarından olan tasarım, analiz, üretim ve test gibi bütün aşamaları takımdaki öğrencilerin gerçekleştirdiğini belirterek şöyle konuştu:
“Uygulama yapmak mühendislik eğitiminin en önemli parçalarından biri. Bu durum günümüzde daha da önem kazanmış durumda. Artık ders yüklerinin azaltılması ve öğrencilere aktif çalışabilecekleri ortam hazırlamak modern üniversite anlayışının ortaya çıkardığı bir yaklaşım oldu. Ayrıca, belirli bir disiplinle kısıtlanmayan interdisipliner çalışmaların da takım çalışmasıyla birlikte oldukça verimli olduğu anlaşıldı. Bu çerçevede fakültemizde İHA, robotik, biyomedikal, tıbbi yapay zekâ gibi alanlarda çalışma yürüten öğrenci kulüpleri oldukça aktif faaliyet gösteriyorlar. Özellikle İHA ekibimiz oldukça başarılı sonuçlar elde ederek diğer takımlara da ek motivasyon sağladı. Farklı bölüm öğrencilerinin bir araya gelerek oluşturduğu İHA Takımı, mühendisliğin temel basamaklarından olan tasarım, analiz, üretim ve test gibi bütün aşamaları kendileri gerçekleştirerek hem oldukça önemli düzeyde bir tecrübe kazandılar hem de uluslararası çapta işlere imza atabileceklerini gösterdiler.”
“Uluslararası temsile hazırız”
İHA Takımı Başkanı İSÜ Bilgisayar Mühendisliği 3’üncü sınıf öğrencisi Ege Kutlu, takımlarının uluslararası arenalarda ülkemizi temsil etmeye hazır olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bu projeye başlarken başlangıçta birçok zorlukla karşılaşacağımızı biliyordum. Ama en başından beri bu projenin bana kattığı, öğrettiği şeylere çok güvendim. Organizasyonel beceri ve mühendislik tasarım sürecini öğrenmenin bu projede bana ve tüm takım arkadaşlarıma çok şey kattığı düşüncesindeyim. Bu becerileri kullanarak üretime başladık. Teorik olarak çalıştığımız şeylerin (uçuş dinamiği, aerodinamik hesaplar, kavramsal tasarım) pratikte denediğimizde farklı sonuçlar almamız ve ona göre tasarımı değiştirmemiz aslında mühendislik tasarım sürecini tanımlar nitelikteydi. İHA'nın mekanik tasarım ve üretimi, tüm devrelerinin tamamlanması ve tüm alt-sistemlerin bitmesinden sonra Ata-Bürküt PT1 uçuşa hazır haldeydi. Çok büyük bir heyecanla takımımızla birlikte Hezarfen Havaalanı’ndaki ilk uçuşumuzda, kırımsız ve başarılı bir uçuş gerçekleştirdik. Bu yaptığımız ilk İHA'da bu başarıyı almak bizi daha da cesaretlendirdi. Bu sene takım olarak Teknofest’e hazırlanıyoruz. Bu başarı sayesinde gözümüzü ABD’de yapılacak olan SUAS benzeri yarışmalara çevirmiş durumdayız. Ülkemizi ve üniversitemizi temsil etmeye hazırız.”