VENTOTENE (AA) - İtalya, Almanya ve Fransa’nın liderleri, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı (Brexit), güvenlik ve göçmen krizi, ekonomik büyüme konularını ele almak için bir araya geldi.
İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Napoli Capodichino Havaalanı’ndan askeri helikopterle Santo Stefano ve Ventotene adalarına geçti.
Avrupa’nın birlik olması fikrini ilk ortaya atanlardan İtalyan politikacı Altiero Spinelli'nin tutsak edildiği hapishaneyi ve kabrini ziyaret ederek, çelenk koyan liderler, buradan İtalyan donanmasına ait uçak gemisi Garibaldi’ye geçerek, ortak basın toplantısı düzenledi.
İtalya Başbakanı Renzi, "Avrupa’nın büyüklüğünün simgeleri olarak" nitelediği Ventotene ve Santo Stefano adaları önünde buluştuklarını belirterek, "Herkes, Brexit’ten sonra 'AB bitti' gibi düşündü ama bu doğru değil. İngiliz seçmenlerin kararına saygı duyuyoruz bununla birlikte biz yeni bir sayfa yazmak istiyoruz.” dedi.
Başta ülkesinin ve Avrupa’nın karşı karşıya olduğu göçmen sorununa da değinen Renzi, “Bizim için, Avrupa için denizde hayatını riske edenleri kurtarmak bir zorunluluk. Bu bir medeniyet sorunu, bunlar bizim değerlerimiz.” şeklinde konuştu.
Afrika’dan Akdeniz üzerinden İtalya’ya oradan da Avrupa’ya gitmeye çalışan göçmenlere yönelik AB’nin daha fazlasını yapması gerekliliğinin altını çizen Renzi, “AB, Afrika’dan kalkışları engellemek için daha fazlasını yapmalı, yapabilir. Kimin ihtiyacı varsa yardım etmek gerekiyor.” dedi.
Avrupa’daki popülist söylemleri eleştiren Renzi, AB’nin sorun değil, sorunların çözümü olduğunu dile getirdi. Renzi, "Biz Avrupa’nın barış, refah, özgürlük yeri olduğunu göstermek istiyoruz.” diye konuştu.
AB ekonomi politikaları konusunda İtalya’nın esneklik beklentisinin sorulması üzerine Renzi, “İtalya, son 10 yıldır borcu en düşük ülke ve böyle yapısal reformlarla devam edecek. Bizim çocuklarımız için de böyle devam etmek doğru.” değerlendirmesinde bulundu.
- "Türkiye ile iş birliği doğru bir şey"
Almanya Başbakan Merkel ise göçmen krizine değinerek, “Sahil Güvenlik, tek başına deniz sınırlarını kontrol edemez. Bunun için daha fazlasını yapmalıyız. Türkiye ile göçmenler üzerine yapılan iş birliği doğru bir şey. Aksi takdirde insan kaçakçılarına karşı mücadeleyi kazanamayız.” diye konuştu.
Merkel, İtalya ve Fransa tarafından sıklıkla dile getirilen AB politikalarında ekonomik büyüme yanlısı esneklik taleplerine sıcak bakmadığını dile getirdi. Bir Alman gazetecinin, kısmen de olsa esneklik olup olamayacağı yönündeki sorusuna Merkel, “Mevcut istikrar paktı, esneklik için pek çok imkanı barındırıyor. Esnekliği değerlendirmek, Avrupa Komisyonunun görevi olacak.” yanıtını verdi.
İtalya Başbakanı Renzi’yi ülkesindeki yapısal reformlardan ötürü öven Merkel, İtalya’nın sürdürülebilir bir geleceğe sahip olacağını kaydetti.
Angela Merkel, Avrupa’nın gençlerin geleceklerini garanti etmesi, gençlerin de Avrupa öğrenimlerini dünyaya taşıması gerektiğini sözlerine ekledi.
- "Bütün uluslararası toplumun utancı olacak"
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise konuşmasının büyük bölümünü Avrupa ve sınırlarının güvenliğine ve göçmen krizine ayırdı.
Schengen alanı içerisinde terörle mücadele konusunda kapsamlı bir işbirliği umudunu dile getiren Fransız lider, savunmada etkin ve iyi bir iş birliği için daha fazla kaynak ihtiyaç bulunduğunu, Avrupa vatandaşlarının savunma ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini söyledi.
Suriye’nin Halep kentinde yaşanan trajediye dikkati çeken Hollande, “Eğer, bir şey yapmazsak, Halep’teki dram, bir gün bütün uluslararası toplumun utancı olacak." dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, "AB, kendisini korumayı bilmeli ama bununla birlikte kaçanlara da kucak açmalı” vurgusu yaptı.
İngiltere’nin AB’den ayrılmasına da değinen Hollande, “Brexit, ikinci çeyrekte ekonomik büyümede kaydedilen yavaşlıktan da görüleceği üzere bir belirsizlik yarattı. Biz bu belirsizlik ortamını kaldırmalı ve yeni bir itici güç vermeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Hollande, Nicholas Sarkozy’nin 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını açıklamasıyla ilgili soruyu ise yanıtsız bıraktı.
Basın toplantısının ardından liderler, Garibaldi uçak gemisinde akşam yemeği yedi.
- Ventotene Adası
Zirveye ev sahipliği yapan Ventotene Adası, İkinci Dünya Savaşı sırasında, İtalyan politikacılar Altiero Spinelli ve Ernesto Rossi'nin tutuklu bulunduğu ve asıl adı "Özgür ve Birleşik Avrupa için” olan “Ventotene Manifestosu”nu kaleme aldıkları yer olarak biliniyor. Manifesto, bugünkü AB’nin temelini oluşturan unsurlardan kabul ediliyor.
AA