Ayasa reformu tartışmalarına Doğan Grubu gazetelerinin dahil ettiği ABD'li anayasa ve siyaset bilimi uzmanı Prof. Andrew Arato bu kez CNN Türk ekranlarındaydı.
5N 1K'da Cüneyt Özdemir'e konuk olan Arato programa New York'tan canlı yayına bağlandı. Daha önce Milliyet'e verdiği röportajda gündemdeki anayasa reformunun anayasaya aykırı olduğunu söyleyen Arato Doğan Grubu gazetelerinde yoğun ilgi görmüştü. Arato bu kez de CNN Türk ekranlarında, referanduma gitmek için Anayasa Mahkemesi kararını bekleyen anayasa reformunu yorumladı. Çok çarpıcı açıklamalarda bulunan Arato Türk medyasında ismi etrafında yapılan tartışmalara da cevap verdi.
'ERGENEKONCU MUSUNUZ?' SORUSU ARATO'YU ÇILDIRTTI!
Cüneyt Özdemir ABD'li anayasa uzmanına Türk medyasında ismi etrafında yaşanan tartışmaları hatırlatarak, anayasa reformunu destekleyen çevrelerin eleştirilerini hatırlattı ve çok ilginç bir soru sordu. Arato'nun cevabı ise Özdemir'i bile çok şaşırttı.
Cüneyt Özdemir: Siz Ergenekoncu musunuz? Hakkınızda yürüyen tartışmalardan ne kadar haberdarsınız bilmiyorum ama sormam gerekiyor. Türk medyasında bası gazeteler, bazı köşe yazarları sizi eleştirdiler. Mesela Sabah yazarı Emre Aköz sizi 'Hukuk bilmediği halde iç kamuoyunu etkilemek amacıyla batıdan gönderilen bir kişi ve Ergenekon uzantısı' olmakla itham etti. Ne diyorsunuz bu iddialar için? Siz Ergenekoncu musunuz?
Andrew Arato: Ben böyle bir şey tartışmayı red ediyorum. Kim Ergenekon üyesidir kim değildir hiç bir fikrim yok. Bunu basit bir saldırı ve tehdit olarak görüyorum. Tartışma uluslararası alana yayılmasın istiyorlar. Ben Macar asıllıyım ve Macaristan için Amerika için çamura bulanabilirim belki ama Türkiye'nin çamuruna neden bulaşayım. MBelli şartlar altında mecbursam Macar ve Amerikan çamuruna bulaşırım ama Türkiye'nin çamuruna bulaşmam.
Cüneyt Özdemir: Siz bir hakim olsaydınız Anayasa Mahkemesi'nin gündemindeki dava için ne karar verirdiniz? Daha önce 'Hayır derdim' dmiştiniz. Değişen bir şey var mı? Bu pakete evet mi derdiniz hayır mı?
Andrew Arato: Ben paketteki iki maddeden dolayı hayır derdim. Kuvvetler ayrılığı gibi anayasanın çok önemli esaslarından bir çiğneniyor ve parlementer bir özerklik getiriyor bu düzenleme. Siyasal iktidara hukuku dizayn etme gücü veriyor. Ben hayır derdim bu nedenle.