MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ/ALİ BALLI - FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından kamu personeline yönelik konulan izin yasağının kaldırılmasıyla Güney Ege'deki turistik tesisler dolmaya başladı.
"Yeryüzü cenneti" olarak nitelendirilen ve her yıl 3 milyondan fazla turisti ağırlayan Muğla, yerli ziyaretçilerin yanı sıra farklı ülkelerden gelen turistlerin de beğenisini kazanıyor. 250 bin yatak kapasitesine sahip Muğla deniz, kum ve güneşin yanı sıra spor olanaklarıyla da ziyaretçilerine keyifli bir tatil olanağı sağlıyor.
Bodrum, Marmaris, Fethiye, Ortaca, Dalaman, Köyceğiz, Milas ve Datça gibi önemli turistik tesislerini bünyesinde bulunduran kentte, yerli turistte yoğunluk yaşanmaya başladı.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, Marmaris'in iç pazarda ciddi bir destinasyon olduğunu ve Kurban Bayramı'nda çok sayıda yerli turisti beklediğini söyledi.
FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından kamu personeline yönelik konulan izin yasağının kaldırılmasından sonra yerli turist sayısının yeniden artmaya başladığını belirten Özbozdağ, "Darbe girişiminin ardından Marmaris iyi tanındı. Çok sayıda ziyaretçi ilçeye gelmeye başladı. Biz, çok tanıtım olduğu için diğer bölgelere göre daha şanslıyız." dedi.
Kurban Bayramı tatilini Marmaris'te geçirmeyi planlayanlara erken rezervasyon yaptırmaları önerisinde bulunan Özbozdağ, "Kamuda izin yasağının kalkmasının ardından yerli turist bölgeyi tercih etmeye başladı. Nitelikli otellerde şu an için doluluk oranı yüzde 70 civarında. Kurban Bayramı'nda yüzde 100'e varan doluluk bekliyoruz. Gelecek misafirlerimiz yer sorunu yaşamak istemiyorsa şimdiden rezervasyonlarını yaptırsın." diye konuştu.
- "Güven arttı, turist tatile geri döndü"
Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otelciler ve Turizm İşletmecileri Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur ise yerli turistin, yaşanan karmaşa ortamının devlet tarafından çözülmesinin ardından tatile dönmeye başladığını söyledi.
Her bölgenin kendine özgü doğal ve tarihi güzellikleri olduğunu bildiren Okutur, "Bayrama kadar ciddi oranda doluluk yaşanacaktır. Bunda, kaldırılan izinlerin tekrar serbest bırakılması etkili oldu. Ancak en önemlisi yaşanan kargaşa sonrası halkın sorunlarının ve kaygılarının devlet tarafından çözülmesidir. Devletin halka güven vermesi vatandaşlarda rahatlama sağladı. Bu rahatlamanın neticesinde insanlar tekrar tatile dönmeye başladı." dedi.
Okutur, yerli turistlerin gelmesiyle doluluk oranının yüzde 50'nin üzerine çıkmaya başladığını anlatarak, Ramazan Bayramı'nda yaşanan yoğunluğun Kurban Bayramı'nda da yaşanacağını düşündüğünü kaydetti.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel de yerli turistin Bodrum'dan ayrılmadığını söyledi.
Son aylarda yaşanan tüm gelişmelere rağmen yerli turistin ilk tercihinin Bodrum olduğuna dikkati çeken Gökbel, "Bodrum'da yerli turistlerimiz vardı. Kamu personeline izinlerinin yeniden verilmesi ciddi anlamda bugünlerde yerli turist sayısını artırdı. Kurban Bayramı'nda yoğunluğun daha da artacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
- Bodrum cıvıl cıvıl havasına ulaştı
İlçede otellerde yoğunluk yaşandığını anlatan Gökbel, şöyle konuştu:
"Bu yoğunluğu şu an trafikten de görebiliyoruz. Ciddi bir doluluk ve hareketlenme başladı. Çarşıya ve pazara indiğimizde insan trafiğini görüyoruz. Bodrum yine eski cıvıl cıvıl havasına ulaştı. Umarım bu doluluk okullarımızın da biraz daha geç açılması sağlanırsa, turizm sektörünün bu seneki kayıplarını gidermeyecek ama hiç olmazsa nefes almada, can suyu olmada ciddi bir katkısı olacak. Okulların ekim ayına uzaması çok olumlu olur görüşündeyiz."
Bu yıl konaklama fiyatlarının çok cazip olduğunu da belirten Gökbel, "Fiyatların çok cazip olmasıyla hizmet kalitesinde umarım müşteri memnuniyetsizliği doğmaz. Bu hepimizin özellikle üzerinde durmamız gereken bir olay. Bunun gelecek seneleri de var. İster yabancı ister Türk fark etmiyor. Turist turisttir, hizmetten memnun kalmalı ve bir kez daha gelmeyi isteye bilmelidir." diye konuştu.
İlçede bu yıl baskın oranda Türk müşterinin olduğunu ifade eden Gökbel, "Bodrum zaten bu anlamda ülkede en çok tercih edilen en cazip bölgeydi. Bölgedeki acentelerden aldığımız bilgiler doğrultusunda, onların sattıkları turlara ciddi anlamda Türk müşterilerin de başvurduğunu izliyoruz. Bu da bölgemizin sadece yeme içme eğlenme değil, bölgeden kültürel turların Türk müşteriye tanıtılmasına katkı sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Turizmci Galip Gür de iyi bir bayram dönemi geçireceklerini tahmin ettiklerini, temennilerinin bayramdan sonra da sezonu uzatabilmek olduğunu kaydetti. Gür, "Devletin turizmcilere verdiği destek var. Bunların sonuçlarını bayramdan sonra da görmek istiyoruz. Önümüzdeki yıl en az etkilenmek için tedbirlerimizi şimdiden almamız lazım. Bunun için de yöneticilere sesleniyorum, önümüzdeki sezonun tedbirlerini şimdiden almamız lazım." dedi.
Bodrum'da Kurban Bayramı'nda da güzel bir yoğunluk yaşanacağını vurgulayan Gür, Bodrum'a gelecek misafirlerin rezervasyonlarını şimdiden yapmaları gerektiğini ifade etti.
- Kurban Bayramı bize can suyu olacak
Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Gümüşhan ise Fethiye'nin de tıpkı Bodrum gibi iç pazardan yoğun talep alan bir bölge olduğunu söyledi.
Okulların kapanmasıyla hatırı sayılır bir yoğunluğun yakalandığını vurgulayan Gümüşhan, "Darbe girişiminin ardından kamu personellerinin izinlerinin iptal edilmesiyle bir düşüş yaşandı. Ciddi boyutlarda rezervasyon iptalleri ve geri dönüşler oldu. İzinlerin tekrar verilmesiyle bölgede yavaş yavaş yoğunluk olmaya başladı." açıklamasında bulundu.
Gümüşhan, Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkmasının turizm sektörü için sevindirici olduğunu ifade ederek, "Bizlere de son bir umut olacak. Bu süre bize hayat suyu olacak. Tatil, bölgede esnafa da bir yoğunluk yaşatacaktır. Fethiye iç pazarda ciddi bir cazibe alanı ve tanınan bir bölge. Bayram tatiline kadar ve tatilde otellerde yüzde 90'larda doluluk oranı yakalayacağımızı düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.
AA