İZMİR (AA) - ALİ KORKMAZ - Türkiye'nin en üst seviye liginde bir dönem 5 takımla temsil edilen İzmir, en son Bucaspor'la 2010-2011 sezonunda Süper Lig'de yer aldı.
Profesyonel Futbol Ligi'nin kurulduğu 1959'da 4 takımla (Altay, Göztepe, İzmirspor, Karşıyaka) temsil edilen İzmir, daha sonra Altınordu'nun da katılımıyla ilk yıllarda zaman zaman 5 takımla Süper Lig heyecanı yaşadı. Son dönemde 2010-2011 sezonunda Bucaspor ile bir yıl Süper Lig'de temsil edilen İzmirli takımlar, 2016-2017'de de en üst seviye ligde bulunmayacak.
İzmirli takımlar içinde Altay 41, Göztepe 25, Karşıyaka 16, Altınordu ve İzmirspor 10'ar, Bucaspor da bir sezon Süper Lig'de mücadele etti.
Altınordu ile Göztepe'nin 1. Lig'den Süper Lig'e çıkma mücadelesi vereceği 2016-2017 sezonunda Bucaspor, Karşıyaka ve Menemen Belediyespor 2. Lig'de, Altay, Bergama Belediyespor ve Tire 1922 ise 3. Lig'de yer alacak.
Bucaspor'dan önce en son 2002-2003'te iki takımla Süper Lig'de temsil edilen İzmir, hem Altay'ın hem de Göztepe'nin aynı sezonda küme düşmesinin acısını yaşamıştı. Bu sezonun ardından uzun yıllar 1. Lig'de mücadele eden ve play-off finallerinde mutlu sona ulaşamayan Altay, geçen sezon ilk kez bulunduğu 3. Lig'de 2. kez puan mücadelesi verecek.
1959'da başlayan Türkiye 1. Futbol Ligi'nde İzmir'i 1982-1983 sezonuna kadar kesintisiz temsil eden Altay, toplamda en üst seviye ligde geçirdiği 41 yılla, en fazla mücadele eden takımlar içinde bulunuyor.
İzmir'i Süper Lig'de temsil eden takımlardan İzmirspor, geçen yıl Bölgesel Amatör Ligi'nden Süper Amatör Küme'ye kadar geriledi.
- "Belki gençlerle İzmir kulüpleri bataktan kurtulabilir"
İzmir basınının duayenlerinden gazeteci Gürkan Ertaç, AA muhabirine İzmir futbolunun 1960-1975 yıllarında Süper Lig'in önemli merkezlerinden biri olduğunu, Altay, Karşıyaka, Göztepe, Altınordu ve İzmirspor'un uzun yıllar ligi renklendirdiğini söyledi.
Ertaç, bu süreçte Göztepe'nin Avrupa kupalarında yarı finale kadar yükseldiğini, Altay'ın İzmir'i Avrupa'da temsil ettiğini, Karşıyaka'nın da Balkan Kupası'nda mücadele ettiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Peki daha sonraki çöküş niye başladı, bu hazin durumlara neden düşüldü? Bu takımların hepsinin birer stadı vardı ama İzmir tesis yönünden ilerleyeceğine geriledi. Kulüpler statlarını kaybetti. Zamanla İzmir ekipleri göçebe durumuna düştü. Sakarya, Bursa, Manisa, Turgutlu, Menemen... Takımlar neresini bulursa orada oynamak zorunda kaldı. Stat sorunu nedeniyle yaşanan göçebelik takımların performansını da etkilemeye başladı, düşüş sürdü."
Tesis sorununun çözülmedikçe İzmir takımlarının başarısının mümkün olmayacağını savunan Ertaç, şunları kaydetti:
"Tüm takımların can simidi Alsancak Stadı'nın durumu belli değil. Atatürk Stadı tribünlerinin uzaklığı nedeniyle futbol için uygun değil. Karşıyaka ve Göztepe statları da mahkemelik. Kurtarıcı olarak Bornova'daki Doğanlar Stadı görülüyor. Göztepe ve Altınordu maçlarını burada oynayacaklar ancak oranın da gözardı edilen bir sakıncası var. Çevredeki çimento fabrikalarından filtre konulmasına rağmen sızan çimento tozları hem sporcuların hem de de seyircilerin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Kulüpler uzun yıllar dış transfere hesapsız paralar harcadıkları için bu duruma düştüler. Şimdi transferin önünü açamadıkları için zorunlu olarak altyapıya, gençlere yöneldiler. Aslında ideal olanı bu. Belki bu gençlerle İzmir kulüpleri bataktan kurtulabilir."
- "İzmirli kulüpler geleceği öngöremedi"
Bir gazetede spor yazarlığı yapan eski futbolculardan Bülent Buda ise İzmir futbolunun son 20 yıldır doğru yönetilmediğini savunarak, Anadolu'da futbolun geliştiği dönemde İzmir futbolunun finansal anlamda çöküş yaşadığını, ellerindeki futbolcuları kaybettiğini ve bunların yerine yenisini koyamadığını söyledi.
İzmirli kulüplerin tesis anlamında da yerinde saydığını anlatan Buda, şöyle konuştu:
"Altyapıyı geliştirmediler. Seyit Mehmet Özkan olmasa Altınordu da amatörde olurdu. Altınbaşlar Göztepe'yi almasaydı, Göztepe de amatör kümede olurdu. İzmirspor amatör kümenin dibine kadar indi. Tesisleri olan ve belli bir gelire sahip İzmirspor'un geldiği nokta bütünüyle yönetici hatalarından bir sorundur. Karşıyaka da maalesef amatör küme yolculuğuna çıkmıştır. Kulübün borç yükünü mevcut başkan Mutlu Altuğ'un kendi gücüyle kaldırması çok zor. Düzenlenen yardım kampanyasında toplanan para ortada."
Buda, mevcut İzmir kulüpleri içinde Altınordu ve Göztepe'nin diğerleri arasında daha şanslı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"İzmirli kulüpler geleceği öngöremedi. Yönetici anlamında vizyoner anlamında insan çıkmadı. Einstein dünyayı kurtarmak için bir saati olsa bunun 55 dakikasını problemi tanımlamaya, 5 dakikayı da çözüm bulmaya ayıracağını söylemişti. İzmir kulüpleri problemi tanımlayamadı. Günü de kurtaramadılar, günü tükettiler."
AA