İzmir Konak'ı Zimbabve'de yaşatıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği okuyan Zimbabveli, İzmir'in ünlü Konak ilçesinin ismini ülkesinde kurduğu şirkete verdi- Charles Chirikure:- "Konak’ı çok seviyordum ve bu yüzden şirketime bu adı bıraktım"

HARARE (AA) - YADİLLAH KATULİ, TUFAN AKTAŞ - Dokuz Eylül Üniversitesi inşaat mühendisliğinden 1990'ların başlarında mezun olan Zimbabveli Charles Chirikure, Türkiye'de yaşarken çok sevdiği İzmir’in Konak ilçesinin adını ülkesinde kurduğu şirketinde yaşatıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla 1986 yılında eğitimine başlayan Chirikure, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 yıl boyunca yaşadığı Konak'ı unutamaması nedeniyle kurduğu inşaat şirketine “Konak” adını verdiğini söyledi.

Ülkesine döndükten sonra uzun süre iş aradığını ancak iş bulamamasının kendisini iş kurmaya yönelttiğini belirten Chirikure, bugün kurduğu şirkette yaklaşık 50 kişiye istihdam sağlıyor.

“Konak’ı çok seviyordum ve bu yüzden şirketime bu adı bıraktım.” diyen Chirikure, üniversitede öğrendiklerinin kendisine çok yardımcı olduğunu ve tüm işine sadece Türkiye’de öğrendikleriyle başladığını belirtti.

Ülkedeki koşullar nedeniyle ilk başlarda çok büyük zorluklar yaşadığını anlatan Chirikure, “Ben şirketimi kurup işe başladığım zaman birçok şirket beyazlar tarafından yönetiliyordu ve çok fazla yerel kişi bu işin içerisinde değildi. Diğer şirketlerin yaptığını yapmak ve ciddiye alınmak epey zor oldu.” diye konuştu.

- "Türklerin Zimbabve’de çok kolay iş yapabileceğini düşünüyorum"

Konak Şirketi’nin 25 yıldır Zimbabve halkına hizmet ettiğini ve onlara istihdam sağladığını ifade eden Chirikure, işini büyütmek ve ülkedeki pozitif havayı bir avantaj olarak kullanmak istediğini dile getirdi.

Mezun olduktan sonra Türkiye’ye ilk kez 20 yıl sonra giden Chirikure, son altı sene içerisinde ise 3 kez Türkiye'ye giderek ithalat ve ihracat imkanlarını araştırdığını söyledi.

İnşaat alanında, tasarımdan üretime kadar geniş bir alanda hizmet veren Konak firmasının sahibi Chirikure, Türklerin ülkesine gelerek yatırım yapmasını istediğini belirtti.

Chirikure, “Zimbabve tüm iş imkanlarına açık. Türklerin Zimbabve’de çok kolay iş yapabileceğini düşünüyorum. Çünkü ben Türk toplumuna alışmakta hiç zorluk çekmedim. Onlar da Zimbabvelilere alışmakta çok fazla zorluk çekmeyeceklerdir.” ifadelerini kullandı.

Son yıllarda Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından oluşturulan ve her yıl yaklaşık 170 ülkeden 100 binden fazla başvuru alan Türkiye Bursları programı sayesinde Türkiye'de okuyan Zimbabvelilerin sayısı da her geçen yıl artıyor.

Türkiye’de okuyan Afrikalı öğrenciler, aldıkları eğitimle kendi ülkelerinde haklarına hizmet ederken aynı zamanda Türkiye ve Afrikalı ülkeleri arasında köprü vazifesi görüyor.

AA

Gündem Haberleri

Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti
Murat Kurum, depremde evi yıkılan başöğretmenin yeni evine misafir oldu
Aksaray, Niğde ve Karaman'da Yoğun Kar Yağışı ve Tipi: Karayolları Trafiğe Kapatıldı
Hatay’ın Yeniden İnşasına Öncülük Eden Başkan Altay’a Fahri Doktora Unvanı
MSB, teğmenlerin kılıçlı yemini için 'Mesele disiplinsizliktir' dedi