İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - İzmir'de trafiğin rahatlatılması amacıyla yapılan Konak Tüneli, akaryakıt ve yakıt işletme giderlerinde yıllık yaklaşık 30 milyon lira tasarruf sağladı.
AA muhabirinin Karayolları Genel Müdürlüğünden edindiği bilgiye göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yapılan ve Konak ilçesindeki Yeşildere Caddesi ile Konak Meydanı'nı birbirine bağlayan Konak Tüneli, trafikte önemli oranda rahatlama sağladı.
Konak Bahri Baba Parkı mevkisinden başlayarak, Sümer, Namık Kemal, Selçuk, Duatepe, 1. ve 2. Kadriye olmak üzere 6 mahallenin altından geçen tünel, yoğun trafik sebebiyle ulaşım zorluğu yaşanılan Şirinyer-Konak arası mesafeyi kısaltan tüplerle, Adnan Menderes Havalimanından şehrin merkezine ulaşımı kolaylaştırdı.
Yeşildere Caddesi ve Basmane Meydanı'ndaki araç yoğunluğu tünelin açılmasından sonra azaldı. Buca'dan Konak'a gelmek için Basmane ya da Eşefpaşa yollarını kullanmak zorunda kalan sürücüler, Konak Tüneli'nin açılmasıyla güzergahlarını değiştirerek, tünelden faydalanmaya başladı.
İzmir'in trafiğini rahatlatan tünelden, günlük yaklaşık 40 bin aracın geçtiği belirtildi. Diğer yollardaki araç yoğunluğunu azaltan tünel, aynı zamanda seyahat süresini de 20 dakika kısalttı.
- Trafik güvenliğini de artırdı
Bağlantı yollarıyla birlikte toplam maliyeti 310 milyon lirayı bulan tünel, kullananlara tasarruf imkanı sağladı. Akaryakıt ve işletme giderlerinde yıllık yaklaşık 30 milyon lira tasarruf sağlandığı belirtildi.
Konak Tüneli, İzmir trafiğine nefes aldırmasının yanı sıra sürücülerin trafik güvenliğini de artırdı.
- Geçen yıl açılmıştı
Proje kapsamında tünel uzunluğu bin 674 metre olan çift tüp yapıldı. Toplam uzunluk, 850 metrelik bağlantı yollarıyla birlikte 2 bin 524 metre oldu. Proje çalışmalarına 23 Ağustos 2011'de başlanılan tünel, 24 Mayıs 2015'te trafiğe açıldı. Tünelin gelecekte, bağlantı yollarıyla Konak ve Buca'dan otogara hızlıca ulaşımı mümkün hale getirmesi planlanıyor.
AA